ایران پرس- عراق طی یک ماه اخیر بارها شاهد انفجارهایی در بغداد، پایتخت، و چند شهر دیگر بوده است.

کرکوک، بصره و بغداد سه شهر مهمی هستند که طی یک ماه اخیر انفجارهایی با ده ها کشته و زخمی را شاهد بودند.

تنها در انفجار پنجشنبه گذشته در بغداد 10 نفر کشته و 30 نفر نیز زخمی شدند.

سوال مهم این است که بازیگران انفجارهای اخیر در مناطق مختلف عراق کدامند و اهداف این انفجارها چیست؟

بازمانده های داعش یکی از مهمترین بازیگران تروریستی هستند که در عملیات انفجاری مناطق مختلف این کشور دست دارند.

اگرچه داعش در قالب «سازمانی» در عراق دچارفروپاشی شده و جغرافیا و تمامیت ارضی این کشور تهدید نمی شود، اما همچنان صدها نفر از بازمانده های داعش در این کشور حضور دارند. در عین حال، تفکر داعشی هنوز در بخش هایی از عراق وجود دارد که در ایجاد خشونت نقش ایفا می کند. بدون شک، بازمانده های داعشی در انفجارهای اخیر مناطق مختلف عراق دست دارند و بازیگر ردیف نخست در این انفجارها هستند.

مجله آتلانتیک سپتامبر 2018 در گزارشی با عنوان «آینده داعش در عراق» حتی از توان بازآفرینی داعش در این کشور خبر داد و نوشت: «یکی از نشانه های جدی توان داعش برای بازگشت و ظهور دوباره، قتل سران قبایل و شیوخ در نزدیک به 200 روستا طی سال 2018 بود.»

پرچم سفیدها یا «رایات البیضا» یکی دیگر از گروههای تروریستی هستند که در عراق به تولید خشونت می پردازند. پرچم سفیدها تجهیزات سنگین دارند و حتی تلاش می کنند بازمانده های داعشی را نیز به سمت خود جذب کنند. این گروه تروریستی بیش از همه در مناطق کردی حضور دارد.

نکته دیگر این است که آمریکا مه 2019 از کارکنان غیرضروری سفارت خود در عراق خواست تا این کشور را ترک کنند. انفجارها در مناطق مختلف عراق نیز پس از این تصمیم واشنگتن افزایش یافته است. به نظر می رسد که برخی هسته های پنهانی وابسته به آمریکا و حتی کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی نیز در انفجارهای مناطق مختلف عراق نقش دارند.

در خصوص اهداف روند افزایشی انفجارها در عراق نیز می توان گفت که:

1- بازمانده های داعش تلاش دارند با انجام عملیات انفجاری نشان دهند که داعش و تفکر داعشی هنوز در عراق وجود دارد و کاملا پاکسازی نشده است.

2- گروههایی نظیر پرچم سفیدها که بیش از همه در مناطق کردنشین عراق مستقر هستند سعی دارند این پیام را منتقل کنند که تفکرات تجزیه طلبانه را در عراق پیگیری می کنند.

3- آمریکا و متحدانش از طریق حمایت از تحرکات تروریستی و انفجاری و حتی سازماندهی این تحرکات از یک سو سعی دارند به دولت و ساختار قدرت در عراق برای حفظ نظامیان آمریکایی فشار وارد کنند و از سوی دیگر تلاش می کنند ناامنی ها در عراق را به گروه های نزدیک به جمهوری اسلامی ایران نسبت دهند تا در روابط بغداد و تهران شکاف ایجاد کنند. در همین راستا تعدادی عملیات انفجاری در مقابل سفارت آمریکا در بغداد انجام شده است. این موضوع با توجه به حمایت قاطع و موضع اصولی"برهم صالح"، رئیس جمهوری عراق در نشست 30 مه 2019 در مکه در نقد اظهارات ضد ایرانی پادشاه عربستان و حمایت از سیاست منطقه ای جمهوری اسلامی ایران حائز اهمیت است.

نویسنده: سید رضی عمادی

117

انفجار تروریستی در حسینیه‌ای در بغداد

وقوع دو انفجار در شمال بغداد

2 انفجار در کرکوک، 5 کشته و زخمی