این دیدار در 12 ژوئن در سنگاپور انجام شد و در پایان این دیدار ترامپ و اون سندی را امضا کردند که بر اساس آن پیونگ یانگ را به خلع سلاح هسته ای و آمریکا را به ارائه تضمین های امنیتی برای کره شمالی متعهد می کرد.
با این حال همان گونه که انتظار می رفت، عملا به دلیل عدم انجام تعهدات آمریکا و تاکید واشنگتن بر اجرای یک طرفه تعهدات از سوی کره شمالی، روند اجرای توافق دچار مشکل شده است.
در عین حال توافق بین ترامپ و کیم جونگ اون، هر چند با واکنش مثبت مقامات روسیه مواجه شد، اما مسکو در همان هنگام نیز هشدار داد که کره شمالی نمیتواند به وعدههای آمریکا به طور کامل اعتماد کند.
اکنون با توجه به تجربه بدقولی آمریکا درباره توافق هسته ای برجام، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه درباره وقوع سناریویی مشابه برای کره شمالی هشدار داده است.
رئیس جمهوری روسیه تاکید کرد که تضمین امنیتی به کره شمالی در پاسخ به اقدامات برای خلع سلاح هستهای در این کشور باید جنبه بینالمللی داشته باشد تا اتفاقی که برای برجام افتاد، تکرار نشود
پوتین در سخنرانی خود در «اجلاس اقتصادی شرق» با اشاره به مذاکرات شش جانبه پیرامون حل و فصل مشکل هستهای در شبه جزیره کره، گفت: جامعه بین المللی میتواند چنین تضمینی را بدهد، از جمله با حضور قدرتهای هستهای که در این توافقات حضور داشتهاند.
البته پوتین معتقد است که خطر تکرار آنچه درباره برجام رخ داد در رابطه با کره شمالی، نباید باعث توقف تلاشها برای عاری سازی شبه جزیره کره از وجود سلاحهای هستهای شود. نگرانی پوتین با توجه به رویکرد و اقدامات ترامپ درباره برجام معنا پیدا می کند .
مسکو با توجه به اقدام ترامپ در خروج آمریکا از برجام در مه 2018 و اجرای مجدد تحریم های هسته ای علیه ایران که کاملا خلاف موازین و قوانین بین المللی به ویژه اصل لزوم ایفای تعهدات و مسئولیت دولتها در قبال تعهدات بین المللی خود انجام گرفته است، درباره اتخاذ رویکرد مشابهی از سوی واشنگتن در هرگونه توافق با پیونگ یانگ نگران بوده و هشدار داده است.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در جریان دیدار چندی قبل خود از کره شمالی به طور ضمنی به مقامات پیونگ یانگ هشدار داد که موضع خود را در مذاکرات با آمریکا با توجه به رویدادهای سالهای اخیر، اتخاذ کنند.
لاوروف خواهان آن شد که پیونگ یانگ مساله نقض عهد برجامی ترامپ را به خاطر سپرده و در مذاکره و یا توافق با واشنگتن آن را مد نظر قرار دهد. روسیه هم چنین خواهان اجرای گام به گام توافق بین ترامپ و کیم جونگ اون است.
« لئونید اسلاتسکی» رئیس کمیته امور خارجی دومای روسیه تاکید کرد که اقدام برای خلع سلاح هستهای شبه جزیره کره به صورت گام به گام اهمیت بسیاری دارد و در عین حال نیز باید فشار تحریمها بر پیونگیانگ کاهش یابد.
این مساله با توجه به خلف وعده های مکرر آمریکا در توافق با کره شمالی در دوره ریاست جمهوری بیل کلینتون در دهه 1990بیشتر اهمیت پیدا می کند.
در عین حال روسیه خواهان آن است تا حل و فصل بحران شبه جزیره کره بار دیگر در مسیر چند جانبه گرایی و از کانال مذاکرات شش جانبه انجام گیرد.
اکنون با تاکید پوتین در این زمینه، به نظر می رسد مقامات پیونگ یانگ بیش از هر زمانی درباره اجرای هر توافقی با آمریکا با احتیاط رفتار خواهند کرد.
141/110
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
پوتین: رهبر کره شمالی فردی باخرد و پخته است
گفتگوی تلفنی پوتین و ترامپ/ کره شمالی محور گفتگوها