ایران پرس- پس از اظهارات اخیر «هایکو ماس»، وزیر خارجه آلمان درباره لزوم ایجاد سیستم مالی مستقل از دلار به منظور مقابله با فشارهای آمریکا به‌ویژه در رابطه با برجام، اکنون کانادا نیز به صف هواداران این ایده پیوسته است.

اقدامات و سیاست‌های یک‌جانبه‌گرایانه و زورمدارانه آمریکا در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ»، از جمله خروج از توافق‌های اقتصادی، جنگ تجاری با شرکا و رقبا و تهدید به تحریم حتی متحدان آمریکا، باعث شده تا بسیاری از دولت‌ها برای کاهش تاثیر اقدامات خصمانه واشنگتن، درصدد ایجاد نظام پرداخت‌های مستقل از دلار، کنار گذاشتن دلار از مبادلات تجاری و استفاده از ارزهای دیگر ویا با ارزهای ملی خود برآیند.

پس از اظهارات اخیر «هایکو ماس»، وزیر خارجه آلمان درباره لزوم ایجاد سیستم مالی مستقل از دلار به منظورمقابله با فشارهای آمریکا به ویژه در رابطه با برجام، اکنون کانادا نیز به صف هواداران این ایده پیوسته است.

در این راستا؛ «کریستیا فریلند»، وزیر خارجه کانادا، ضمن حمایت از برجام، از ایده پرداخت مستقل از دلار، حمایت کرد.

فریلند در مصاحبه‌ای با استقبال از طرح آلمان برای ایجاد سیستم مالی مستقل از دلار گفت: به عقیده من، باید در این مورد (ساختار مالی مستقل از دلار) به دقت فکر شود، چنین ایده‌ای به نظر امیدوارکننده به نظر می‌رسد، البته این موضوع برای شرکت‌های اروپایی مهمتر از کانادایی‌‌هاست.

کانادا اکنون درگیر مناقشه‌ای جدی با آمریکا بر سر اصلاح پیمان تجاری نفتا است.

ترامپ بشدت از این پیمان انتقاد کرده و آن را برای آمریکا بسیار بد و نامناسب خوانده است.

این مساله در کنار اعمال تعرفه‌های جدید برفولاد و آلومینیوم از سوی ترامپ که کانادا به عنوان هم پیمان و شریک شمالی آمریکا نیز شامل آن شده است باعث تیره شدن روابط این دو کشورشده است.

از سوی دیگر؛ تلاش آمریکا برای لغو برجام با خروج از آن و اعمال فشار بر شرکت و بانک‌های اروپایی برای ممانعت از تعامل پولی، بانکی و تجاری با ایران که با واکنش جدی اروپا مواجه شده باعث شده است تا کانادا نیز رویکردها و اقدامات هماهنگی با اروپا در زمینه مقابله با اقدامات ترامپ اتخاذ کند.

 آمریکا در معرض انزوا

بدین‌ترتیب رویکرد ترامپ برای اعمال فشار به دیگر کشورها و حتی متحدان آمریکا که مبتنی بر کاربرد گسترده ابزارهای تحریمی و استفاده سیاسی از دلار برای اعمال فشار اقتصادی بر کشورها است، با مخالفت‌های جهانی و تلاش برای مقابله با این رویکرد مواجه شده است.

«ای وس میچل»، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور اروپا و اوراسیا می‌گوید: تحریم‌ها ابزاری راهبردی هستند، هم اکنون آمریکا در سراسر جهان چهار هز ار و 190 تحریم را دارد. از این تعداد 580 تحریم علیه روسیه هستند.

با این حال این تحریم‌ها موجب بروز واکنشی بین‌المللی نیز شده است به نحوی که، آمریکا در معرض انزوای روزافزون بین المللی قرار گرفته است.

در واقع؛ آمریکا بارها از موقعیت دلار به‌عنوان ارز اصلی بین‌المللی سوء استفاده کرده و آن را ابزاری برای اعمال فشار به دیگران قرار داده است. اکنون دیگر کشورها حتی شرکای آمریکا نیز استفاده از دیگر ارزها را در پیش گرفته‌اند.

ادامه روند کنونی باعث کاهش استفاده از دلار و در نتیجه تضعیف بیشتر جایگاه آن درعرصه تجارت بین‌المللی و نیز مبادلات پولی جهانی خواهد شد. بی‌تردید سیاست‌ها و اقدامات دونالد ترامپ در این زمینه نقش مهمی ایفا کرده و بسیاری از دولت‌ها را به این جمع‌بندی رسانده است که به نحوی وابستگی خود را به آمریکا و دلار کاهش دهند.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

138/120

بیشتربخوانید:

لوپوئن: آمریکا و کانادا توافق تجاری جدیدی امضاء می‌کنند

کانادا: تداوم برجام برای صلح و امنیت جهانی ضروری است