"رجب طیب اردوغان" با اشاره به اینکه اگر کنترل منطقه امن در اختیار آنکارا نباشد، امنیت ترکیه همچنان با تهدید مواجه خواهد بود، افزود: آنکارا نمیتواند اجازه دهد که چنین منطقهای سپری برای محافظت ازیگانهای مدافع خلق سوریه (YPG) و حزب اتحاد دموکراتیک سوریه (PYD) باشد.
موضوع ایجاد منطقه امن توسط آمریکا و ترکیه در اراضی سوریه در حالی است که دولت قانونی حاکم بر دمشق، هر دو دولت واشنگتن و آنکارا را متجاوز به حریم سوریه قلمداد میکند.
در همین ارتباط، دولت دمشق طی سالهای اخیر چند یادداشت اعتراض به سازمان ملل تقدیم کردهاست. با وجود این، موضوع ایجاد منطقه امن در اراضی سوریه به کشمکش جدیدی میان ترکیه و آمریکا تبدیل شده است.
دولت آنکارا میگوید، نگران بروز ناامنی در مرزهای ترکیه با سوریه توسط شبه نظامیان کُرد است. دولت ترکیه حزب کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک) و همچنین حزب اتحاد نیروهای دموکراتیک سوریه (پ. ی. گ) را در زمره گروههای تروریستی قلمداد میکند. به همین دلیل، درصدد نابودی این گروههاست.
در مقابل، آمریکا تلاش میکند از کُردهای ترکیه و سوریه درجهت منافع اقتصادی و مصالح سیاسی خود درمنطقه بهره برداری کند. آمریکا همچنین نیروهای نظامی انگلیس و فرانسه را به منظور نظارت بر منطقه امن تعیین کردهاست.
این اقدام آمریکا با مخالفت شدید دولت ترکیه مواجه شده است. به طوری که، "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه پیشتر، تاکید کرده بود: "آنکارا هرگز اجازه نخواهد داد "منطقه امنی" - که ترکیه قصد ایجاد آن را در شمال سوریه دارد - به پایگاهی برای جدایی طلبان تبدیل شود".
علاوه بر تاکیدهای پی درپی "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه، سایر مقامهای ترک نیز در این زمینه موضعگیریهای تندی ابراز داشتهاند.
از جمله این که، "عمر چلیک" سخنگوی حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه اخیرا" گفته است: "کشورش درباره مسائل امنیتی و منافع ملی خود با کشوری معامله نمیکند. در مورد ایده تشکیل منطقه امن در اراضی سوریه نیز گفت وگوهای لازم با آمریکا صورت گرفته و پیشنهادهای آنکارا به واشنگتن ارائه شده است".
در واقع باید گفت: اظهارات مقامهای ترکیه درباره منطقه امن درشرایطی است که، "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا پیش از این، به دولت ترکیه هشدار داده بود: "در صورت حمله ترکیه به شبه نظامیان کرد طرفدار آمریکا، واشنگتن اقتصاد آن کشور را نابود خواهد کرد".
کشمکشهای مقامهای آنکارا و واشنگتن درحالی گسترش مییابد که، ترکیه همچنان عضوی فعال از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) محسوب میشود و همچنان از نظر استراتژیک، با آمریکا در ارتباط است. همین مساله، سبب نگرانی کشورهای مستقل منطقه شده است.
درگیریهای لفظی دوطرف در شرایطی است که، دولت قانونی حاکم بر دمشق به شدت مخالف حضور نظامیان ترکیه و آمریکا دراراضی سوریه است. ازطرف دیگر، کردهای سوریه که آمریکا را متحد مورد اعتمادی نمیدانند، تلاش میکنند با دولت سوریه به توافق دست یابند.118/120
نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
افزایش اختلافات آمریکا و ترکیه درباره سوریه/تحلیل
اردوغان: آمریکا دیدگاه واحدی برای خروج از سوریه ندارد