تحلیل:

ایران پرس: رئیس بخش خدمات علمی و آزمایشگاهی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد از اقدامات جمهوری اسلامی ایران در این حوزه قدردانی کرد.

«جاستیس تدی» رئیس بخش خدمات علمی و آزمایشگاهی و کاهش تقاضای دفتر مقابله با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد امروز پنجشنبه در دیدار با «علیرضا کاظمی» قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران با قدردانی از برنامه های گسترده جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با مواد مخدر، خواستار استفاده از تجریبات مفید تهران در این زمینه شد.

قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران هم در این دیدار با تشریح فعالیت ها و اقدامات ایران در زمینه مباره با مواد مخدر گفت، حدود 30 درصد کشفیات هروئین جهان توسط ایران صورت می گیرد.

«علیرضا کاظمی» با اشاره به همسایگی ایران با افغانستان بعنوان بزرگترین مرکز تولید مواد مخدر جهان گفت، جمهوری اسلامی ایران علاوه بر صرف هزینه های میلیاردی، در راه صیانت از جامعه بشری حدود 4 هزار شهید و بیش از 12 هزار جانباز تقدیم کرده است. 

با وجود تلاش ها و صرف هزینه های سنگین مبارزه با موادر مخدر از سوی جمهوری اسلامی ایران، برخلاف اصل مسئولیت مشترک، جامعه جهانی کمک های خود به ایران در این زمینه را به بهانه های مختلف ازجمله تحریم ها آنگونه که شایسته است، ارائه نکرده است.

این در حالی است که ایران همواره آمادگی خود را برای انتقال تجارب در این زمینه اعلام کرده است. این در حالی است که سازمان ملل متحد با اذعان به اینکه مواد مخدر یکی از بلایای بزرگ بشری و سر منشا آسیب های گسترده است، رسما تایید کرده که 90 درصد تریاک، 70 درصد مرفین و 20 درصد هرویین جهان توسط ایران کشف شده است.

براساس گزارش ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران حضور بیست ساله آمریکایی ها در افغانستان از مهمترین عوامل افزایش تولید مواد مخدر بوده است بطوریکه در سال 2000 همزمان با آغاز اشغال افغانستان، کل تولیدات مواد مخدر این کشور حدود 200 تن بود اما در سال 2021 این میزان به 9500 تن رسید یعنی تولید مواد مخدر در زمان حضور آمریکایی ها در افغانستان پنجاه برابر افزایش یافت. در واقع آمریکا در کنار سایر جنایت‌هایی که در افغانستان مرتکب شده، در حوزه مواد مخدر هم به همان میزان ویرانی به بار آورده است.

مزارع خشخاش در افغانستان

نگاهی به روندهای سیاسی افغانستان در دو دهه گذشته  نشان می دهد علت تبدیل این کشوربه یکی از قطب بزرگ تولید و قاچاق مواد مخدر، سیاست‌های مخرب آمریکا در غرب آسیا بوده است.

با این حال جمهوری اسلامی ایران به‌ واسطه همجواری با منشأ عمده تولید مواد مخدر افغانستان همچنان در معرض ورود قاچاق مواد مخدر به کشور به قصد ترانزیت به کشورهای اروپایی قراردارد.

بدیهی است ورود بخشی از مواد مخدر به درون جامعه و گسترش دامنه اعتیاد و آسیب های ناشی از آن بویژه برای جمعیت جوان ایران تهدیدی جدی است و منشاء این جنایت، 20 سال مداخله نظامی و اشغال افغانستان است. 

هرچند ایران برای مقابله با قاچاقچیان و جلوگیری از ترانزیت مواد مخدر، اقداماتی همچون دیوارکشی در مرز 900 کیلومتری با افغانستان، ایجاد پاسگاه های مرزی، نصب دوربین، سیم خاردار و حفر کانال در مرزهای شرقی خود انجام داده است با این حال خواستار مشارکت و حمایت جدی همه کشورها و نهادهای بین المللی در تامین منابع مالی لازم با هدف برون رفت از معضل جهانی تولید، قاچاق و اعتیاد به مواد مخدر است .

نویسنده: علی محمدی

115