استان خوزستان در جنوب غرب ایران و در دامنه های شرق کوه زاگرس واقع شده است.

به گزارش ایران پرس، قسمت جلگه ای استان خوزستان که ارتفاع آن از سطح دریا خیلی کم است، پر از باتلاق های وسیع با نیزارهای بلند و طلایی رنگ و آب فراوان می باشد که به آن «هور» می گویند.

اهواز شهر با ابهت و تاریخی ایران در قسمت جلگه ای خوزستان قرار دارد؛ شهری که به خاطر مجاورت با خلیج فارس و ورود گرمای شنزارهای عربستان، به یکی از گرم ترین نقاط ایران تبدیل شده است.

قدمت اهواز به تمدن عیلامی ها میرسد که با اسم باستانی «تاریانا» در شش هزار سال پیش، جایگاه خاصی داشت و در دوره هخامنشیان، به نام خوجستان (شکرستان) شناخته می شد.

البته ناگفته نماند که اهواز در دوره های مختلف، اسم های متعددی داشت که اسم فعلی آن از دوره اسلامی به یادگار مانده است.

گذری در شهر اهواز

دیدنی های اهواز از قبل از ورود به شهر آغاز می شود؛ در افق آبی رنگ، تماشای مزرعه های نیشکر با ساقه های بلند و سایه روشن های سبز، بسیار چشم نواز است.

همچنین وجود نخلستان های وسیع با نخل های بلند و سربه فلک کشیده که با خوشه های زرد خرما تماشایی تر می شود، اهواز را به یکی از شهرهای بزرگ تولیدکننده خرما تبدیل کرده است.

اهواز و به طور کلی خوزستان علاوه بر داشتن این طلای زرد، با داشتن چاه های نفت فراوان به سرزمین طلای سیاه هم مشهور است. همچنین وجود تاسیسات صنعتی زیاد مثل کارخانه مشهور فولاد، این شهر را به یکی از مهم‌ترین مراکز صنعتی ایران تبدیل کرده است .

نام اهواز با رود زیبای کارون پیوند خورده است؛ کارونی که بخشی از آن قابل کشتیرانی است و همین موضوع، موجب رونق تجاری اهواز از قدیم الایام بوده است.

کارون، پرآب‌ترین رودخانه ایران است که از کوه های بختیاری سرچشمه گرفته و با پیچ و خم‌های زیادش خوزستان را به جلگه‌ای بی‌نظیر تبدیل کرده‌ است.

کارون با گذر از میانه اهواز، مثل مادری مهربان، شرق و غرب شهر را در آغوش گرفته و جلوه زیبایی به این شهر بخشیده است.

زیبایی کارون وقتی آشکار تر می شود که بر روی پل زیبای هفتم، در خنکای شب های اهواز قدم بزنیم و هم مسیر با آبشار مصنوعی اطرافش، خودمان را در رقص نور و رنگ رها کنیم.

این پل با قوس زیبایی که روی آن قرار گرفته است یکی از زیباترین پل های اهواز می باشد ‌که بافت جدید شهر رو به بافت قدیم متصل می‌کند و به پل «گفت و گوی تمدن‌ها» معروف شده است.

لذت تجربه سفر به اهواز وقتی کامل تر می شود که از بازارهای سنتی و مدرن اهواز دیدن کرد.

بازار عبدالحمید قدیمی‌ترین بازار اهواز است. حجره های آجری آن که از دوره قاجار به جا مانده است محل خرید و فروش انواع و اقسام پارچه های رنگی و خوراکی و جنس های ارزان قیمت می باشد.

بنای معین التجار یا همان کاروان‌سرای معروف شیخ خزعل هم در این بازار قرار دارد؛ بنایی که در دوره قاجار پر رفت و آمد بود.

البته بازارهای زیبا و سنتی دیگری هم مثل بازار پاکستانی ها وجود دارد؛ بازاری پر از پارچه های رنگارنگ و خیال انگیز.

در این بازارها می شود، سوغاتی های مختلف اهواز مثل انواع خرما، نون خرمایی و لباس های محلی را تهیه کرد.

آرامگاه «علی‌ابن مهزیار» 

در اغلب شهرهای ایران آرامگاه های زیارتی وجود دارد و اهواز هم یکی از این شهرهاست.

آرامگاه «علی‌ابن مهزیار» یکی از قدیمی‌ترین و مهم‌ترین بنای مذهبی شهر اهواز است. علی‌ابن مهزیار یکی از فقهای شیعه و از یاران امام رضا (ع) بوده است.

موزه های اهواز، تاریخ بصری ایران

از جاذبه های دیدنی دیگر اهواز، موزه های این شهر هستند. موزه هنرهای معاصر بیشتر آثار هنرهای تجسمی هنرمندان خوزستانی را به نمایش می گذارد و یکی از جذاب ترین و بزرگ ترین نمایشگاه های هنری ایران است.

همچنین موزه تخصصی چوب و خراطی که صنایع چوب وکاربردش در معماری شهری را به نمایش گذاشته است.

در کنار جذابیت های تاریخی و فرهنگی اهواز، می توان شاهد تنوع قومی در برخورد با شهروندان اهواز بود؛ قوم عرب در کنار فارس ها و لرها در نهایت دوستی و تفاهم در کنار هم زندگی می کنند و این تفاهم و دوستی رو به بهترین نحو ممکن در دفاع از آب و خاکشان در هشت سال جنگ تحمیلی نشان دادند.

شهر باستانی شوش

شهر باستانی شوش در 135 کیلومتری شمال اهواز قرار دارد. شهر شوش از قدیمی‌ترین سکونت‌گاه‌های شناخته‌ شده‌ جهان، از حدود ۴۲۰۰ سال پیش از میلاد پایه‌گذاری شده است.

این شهر سال های متمادی مرکز تمدن باستانی عیلامی ها و پایتخت زمستانی امپراتوری بزرگ هخامنشی بوده است.

شهر باستانی شوش با داشتن دو اثر ثبت جهانی یعنی معبد چغازنبیل و محوطه باستانی شوش با آثار تاریخی متعدد از چند تمدن بزرگ باستانی، مورد هدف گردشگری بسیاری از مسافران داخلی و خارجی است.

ثبت جهانی محوطه باستانی شوش در سال 1394 (2015) انجام شده است.

این محوطه شامل کاخ شائور، کاخ آپادانا، دروازه شرقی کاخ، دروازه هدیش، شهر پانزدهم، مسجد جامع شوش و مجموعه بناهای دوره اسلامی، تپه های آکروپول و قلعه فرانسوی هاست. 

در واقع شوش یکی از قدیمی ترین شهرهای جهان است که می شود اولین آثار شهرنشینی و همینطور اولین آثار تجارت های بزرگ منطقه را از تپه های باستانی اطراف شهر تشخیص داد؛ تپه هایی که به هفت تپه مشهور هستند.

یکی از شگفتی های این تپه ها آرامگاه عیلامی ها است که اولین طاق های هلالی جهان را داشتند. تپه هایی که در دوران باستان کاخ های باشکوهی بر روی آنها بنا شده بود.

یکی از مشهورترین این تپه ها تپه آکروپول است که خیلی از آثار ارزشمند این تپه در موزه لوور پاریس نگهداری می شود.

از مشهورترین این آثار می توان به مجسمه معروف ملکه نامیراستون، لوح قانون نامه حمورابی و جام سفالی شوش اشاره کرد.

بر روی تپه آکروپول، قلعه معروف شوش بنا شده است که در واقع در سال 1897 میلادی توسط باستان‌شناسان فرانسوی به سبک قرون وسطایی ساخته شده است. طراحی این قلعه خشتی به صورت تو در تو و به شکل ذوزنقه ای است که شباهت زیادی به معماری سن بازیل فرانسه دارد.

کاخ آپادانا

کاخ آپادانا متعلق به داریوش هخامنشی و همطراز با کاخ های تخت جمشید شهرت جهانی دارد. از دیوارهای خشتی و ستون های سنگی کاخ به علت حمله اسکندر چیز زیادی باقی نمانده است، اما همچنان می شود شکوه و عظمت را در سر ستون های به جا مانده در این کاخ حس کرد؛ سرستون های زیبایی که به شکل دو گاو زانو زده و پشت به هم دادند.

البته آثاری از دیوارهای کاخ را که با آجر لعابدار با طرح‌ سربازان گارد و شیر بالدار و گل نیلوفر آبی مزین بودند را می شود در موزه کنار کاخ دید و از تماشای اقتدار هنری گذشتگان لذت برد.

زیگورات

از مسیر اهواز به شوش یک جاده انحرافی وجود دارد که بقایای نسبتا سالم زیگورات شگفت انگیز چغازنبیل در آنجا قرار دارد.

این بنا یکی از زیگورات های معروف باستانی با یک عمارت 5 طبقه عظیم  به شکل هرم، به ابعاد صد متر در صد متر که هر طبقه آن دوباره از کف زمین ساخته شده، تشکیل شده است.

زیگورات چغازنبیل در سال1979 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

رود کرخه

رود کرخه بعد از کارون و دِز، سومین رود بزرگ ایران محسوب می شود که حوزه آبریز آن تمام استان های غرب ایران را در بر می گیرد.

کرخه در اصل از شمال به طرف جنوب جریان دارد و بعد از گذشتن از آثار تاریخی شوش به طرف غرب تغییر مسیر می دهد و وارد کشور همسایه یعنی عراق می شود.

بزرگ‌ترین سد خاکی ایران بر روی کرخه ساخته شده است که یکی از بزرگ‌ترین سدهای خاکی دنیا محسوب می شود.

در ساحل راست رود کرخه بقایای یک شهر با عظمت  به جامانده از دوره ساسانی به چشم می خورد که توسط شاپور ساسانی ساخته شده و به آن «ایوان کرخه» می گویند.

سنت معماری طاق های ساسانی مخصوصاً طاق های ایوان کرخه تاثیر زیادی در معماری کلیساهای اروپای شرقی داشته است.

رود کرخه از وسط یه پارک جنگلی زیبا عبور می کند که پوشش گیاهی آن به خاطر گرما و رطوبت رودخانه، بی نهایت زیباست و انواع گونه های نادر حیوانی مثل گوزن زرد ایرانی در آن زندگی می کنند.

آرامگاه دانیال نبی

آرامگاه دانیال نبی با گنبد مخروطی سفید که چراغ های سبز در حیاطش جلوه خاصی به این آرامگاه می دهد از آثار تاریخی مهم شهر شوش است.

گویا دانیال نبی که نسلش به داوود نبی می رسد، توسط پادشاه بابل در این شهر به اسارت گرفته می شود اما بعدها که خواب پادشاه را تعبیر می کند، مورد توجه پادشاه قرار می گیرد و با ادامه زندگی خود در همین شهر وفات می کند.

علاوه بر مسلمانها، هرساله یهودیان زیادی برای ادای احترام به پیامبرشان به این شهر می آیند.

بازار سنتی شوش

در بازار سنتی شوش صنایع دستی این شهر که اکثراً از نخل های خرما ساخته شده اند و به «کپو بافی» معروف هستند به چشم می خورد.

کپو بافی در واقع هنربافتن سبدهای حصیری با نخل خرما و تزئین آنها با کامواهای رنگی است.

116