ایران پرس- نخستین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و‌ اسپانیا روز دوشنبه در محل وزارت اقتصاد، صنعت و‌ رقابت پذیری این کشور برگزار شد.

«مجتبی خسروتاج» قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در  نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و اسپانیا ضمن ابراز خرسندی از گسترش مناسبات اقتصادی دوکشور در دو سال گذشته تاکید کرد ایران و اسپانیا باید به تلاش های خود برای تسهیل مناسبات اقتصادی و هموار کردن راه برای فعالان اقتصادی یکدیگر ادامه دهند.

برگزاری این نشست نشان می دهد روند مذاکرات تجار ایرانی و اروپایی همچنان ادامه دارد و این بار اسپانیایی‌ها عزم خود را برای حضور در ایران جزم کرده و می‌خواهند از رقبای اروپایی‌شان عقب نمانند.

یکسال قبل در اواخر ماه اکتبر 2016پس از آنکه هیاتی از سوی ایالت کاتالونیا اسپانیا به منظور بازگشایی دفتر تجاری در ایران حضور یافتند، هیات تجاری دیگری نیز از اسپانیا به همراه حدود 300 تاجر به اتاق بازرگانی ایران آمدند و به منظور توسعه مراودات تجاری مقابل همتایان ایرانی خود نشستند.

آلفردو بونه، رئیس اتاق بازرگانی اسپانیا با اشاره به فرصت های همکاری دو کشور معتقد است که  این رابطه در حال حاضر کافی نیست. او می گوید: فرصت‌های بسیاری در بخش‌های مختلف وجود دارد اما به‌طور ویژه در بخش صنعت، نفت، گاز و پتروشیمی فرصت‌های خاصی وجود دارد.

اکنون این سوال مطرح است که اسپانیایی‌ها به‌دنبال چه نوع رابطه تجاری با ایران هستند؟ بازار یا سرمایه‌گذاری مشترک؟ تنوع در مذاکرات نشان می دهد اسپانیایی‌ها خواهان برقراری روابط متعدد و متنوعی هستند. البته آنها هم بیش از هر چیزی به‌دنبال صادرات هستند. سرمایه‌گذاری و سرمایه‌گذاری مشترک نیز جزو محورهای برنامه‌های آنها به شمار می‌آید.

شرکت‌های اسپانیایی در زمینه پروژه‌های بلندمدت به‌طور ویژه در بخش زیرساخت‌ها، حمل‌ونقل و راه‌آهن و فرودگاه می‌توانند بسیار مفید باشند. به نظر می رسد شرکت‌های اسپانیایی ایران را بازاری نمی‌بینند که در آن محصولات خود را به فروش برسانند و دوباره به خانه خود بازگردند. آنها ایران را بازاری می‌بینند که به آن وارد شوند، طرف خود را در آن پیدا کنند و با همکاری او برای مدتی طولانی در این بازار بمانند.

ایران نیز تنوع‌بخشی به اقتصاد را در دستور کار خود قرار داده‌ است. به این ترتیب تکیه ایران فقط روی نفت و گاز نیست. این درست‌ترین کار است و بسیاری از مشکلات و موانع را از پیش پای فعالان اقتصادی برمی‌دارد.

امنیت نیز در این میان حرف اول را می زند. فضایامن دراقتصادی یکی ازمهم‌ترین بخش‌های جذب‌کننده سرمایه‌گذاران است. اکنون  هیات های عالی رتبه اقتصادی دو کشور مصمم هستند زمینه های توسعه مناسبات اقتصادی در حوزه های مختلف زیربنایی فراهم کنند. با این حال ضعف در روابط بین بانکی  معضل روابط تجاری بین دو کشور است. 

درگیر بودن بانک‌های اروپایی با فشارهای امریکا در این ماجرا نقش داشته است. با توجه به این اهداف و چالشها؛ در پایان نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و اسپانیا، نقشه راه همکاری های اقتصادی دو کشور برای پنج سال آینده ترسیم شد. انتظار می رود  مناسبات اقتصادی دو کشور بتوانداز طریق  کمیته های فنی  مشکلات را برطرف و بستر  بهتری برای همکاری فراهم سازد.118/111

نویسنده: امین زاده

بیشتر بخوانید:

تقویت همکاری ایران و اسپانیا در بخش صنعت نفت

 امضاء قرارداد نفتی ایران و اسپانیا + ویدئو

قرارداد همکاری ایران و اسپانیا برای حفظ و مرمت اماکن تاریخی