«عبدالرضا رحمانیفضلی» روز پنجشنبه در دیدار با «سلیمان سویلو» Süleyman Soylu وزیر کشور ترکیه، با اشاره به همکاری نزدیک دو کشور در زمینه امنیت مرزی، مبارزه با مواد مخدر، مقابله با قاچاق انسان و کالا و مبارزه با تروریسم، گفت: «روابط ایران و ترکیه در زمینههای اقتصادی، گردشگری و مراودات تجاری نیز باید تقویت شود.»
وزیر کشور ترکیه هم در این دیدار گفت: «ایران و ترکیه در زمینه مبارزه مشترک با تروریسم و قاچاق مواد مخدر، مهاجرتهای غیرقانونی، قاچاق کالا و تامین امنیت مرزی همکاریهای خوبی دارند.»
ایران و ترکیه بهسبب داشتن مرز مشترک و اشتراکهای فراوان فرهنگی و زبانی در مسیر گسترش همکاریها گام برمیدارند و اهمیت این روابط در تعداد دیدار رئیسان جمهوری دو کشور نمایان است.
رئیسان جمهوری اسلامی ایران و ترکیه تاکنون هفت بار باهم دیدار کردند که این نشان از اراده مستحکم دو کشور برای تداوم همکاریهای در سطوع عالی دارد. تهران و آنکارا در عرصههای مختلف ازجمله اقتصادی و امنیتی همکاری سازنده دارند. ایران و ترکیه به عنوان دو کشور مستقل خارج از اراده بازیگران خارجی همکاریهای دو جانبه را پیش میبرند. بر همین اساس، مسئولان عالیرتبه ترکیه بارها تاکید کردند با تحریمهای آمریکا ضد ایران همراه نمیشوند.
در همین زمینه؛ «مولود چاووشاوغلو» وزیر خارجه ترکیه تاکید کرده است: «این کشور تحریمهای آمریکا ضد ایران را تایید نمیکند و قصد دارد به همکاری تجاری خود با تهران ادامه دهد.»
پیش از سفر وزیر کشور ایران به ترکیه، «علی لاریجانی»، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران سهشنبه گذشته در آنتالیا با «بنعلی ییلدریم» رئیس مجلس ترکیه دیدار و گفت وگو کرد.
«علی لاریجانی» در این دیدار همکاری تهران و آنکارا را راهبردی دانست و گفت: «ایران و ترکیه هیچگاه روبهروی هم قرار نگرفتهاند و همواره پشت هم هستند و ابتکاری که ایران، ترکیه و روسیه برای پایان دادن به جنگ سوریه انجام دادند، برخی کشورها را ناراحت کرده است.»
علاوه بر همکاری خوب، متنوع و گسترده اقتصادی ایران و ترکیه، دو کشور در سطح منطقه هم بهعنوان دو بازیگر مهم و تاثیرگذار همکاری موثر دارند و این نوع همکاری اکنون در فرایند حل بحران سوریه کاملا نمایان است.
پیگری همکاریهای امنیتی ایران و ترکیه در جریان سفر رحمانیفضلی به آنکارا نشاندهنده تاثیرگذاری این نوع همکاریهای است که درحال سروسامان دادن به وضعیت امنیتی منطقه است. ابتکار ایران، روسیه و ترکیه در سوریه، تاثیرگذاری دیپلماسی را نمایان کرده است و درهمین چارچوب، هفتم سپتامبر گذشته رئیسان جمهوری سه کشور در تهران نشستی درباره سوریه برگزار کردند.
«عباس ییلماز کادی اوغلو» تحلیلگر مسائل سیاسی معتقد است: «ائتلاف جمهوری اسلامی ایران، ترکیه و روسیه برای حل بحران سوریه، گامی مهم و موثر در مسیر توقف دخالت آمریکا در منطقه است.»
جمهوری اسلامی ایران و ترکیه بهعنوان دو کشور همسایه بر یکدیگر تاثیرگذارند و همکاری دو جانبه آنان با همکاریهای منطقهای ارتباط معناداری دارد که برقراری امنیت در مرزها شاخصه آن است. در سایه امنیتپایدار، مناسبات اقتصادی ایران و ترکیه در مسیر هدفگذاری سران دو کشور پیش خواهد رفت و از این جهت، سفر یکروزه وزیر کشور ایران به ترکیه بهعنوان مسئول امنیتی از اهمیت بهسزایی برخوردار است.
نویسنده: علیکرمی
117
رحمانی فضلی در دیدار وزیر کشورترکیه : مسائل منطقه را باید خود کشورهای منطقه حل و فصل کنند