کرباسیان روز یکشنبه در دیدار با اعضای هیات پارلمانی دوستی گرجستان و ایران در تهران، همچنین با بیان اینکه دو کشور موافقتنامههای خوبی در خصوص همکاریهای گمرکی، اجتناب از اخذ مالیات مضاعف و جلب و حمایت از سرمایهگذاری متقابل به امضا رساندهاند، خواستار تشکیل کار گروه مشترک سرمایهگذاری بین دو کشور شد.
گرجستان از موقعیت جغرافیایی مناسبی برخوردار است و یکی از مسیرهای عمده ترانزیتی بین آسیا و اروپا به شمار می رود.
ازاینرو توسعه همکاری های ایران و گرجستان در مسیر چندجانبه گرایی قرار دارد.
این همکاری ها جدای از فعالیت هایی همچون گردشگری؛ در عرصه هایی نظیر ترانزیت و تجارت منطقه ای ازطریق راهگذر ترانزیتی خلیج فارس - دریای سیاه استعداد رشد دارد.
مسیرهای ترانزیتی ایران که از بنادر جنوبی ایران آغاز میشود، پس از عبور از مرزهای شمال ایران وارد کشورهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان میشود و سپس از این کشورها به بنادر «پوتی» و «باتومی» در گرجستان ارتباط پیدا میکند.
اراده بالای سیاسی تهران و تفلیس برای گسترش مناسبات
با توجه به این فرصت ها؛ مقام های دو کشور مصمم به توسعه روابط ایران و گرجستان در حوزه های مختلف تجاری - اقتصادی هستند.
درسال های اخیر، هیات های مختلفی از دو کشور دیدار داشته اند، این تعاملات حاکی از اراده سیاسی در دو کشور در بالاترین سطوح سیاسی و اقتصادی است و می تواند زمینه گسترش هر چه بیشتر روابط و تسریع در روند همکاری دستگاه های اجرایی دو کشور را فراهم سازد.
«هادی سلیمانپور» کارشناس و استاد دانشگاه می گوید:
"ویژگیهای جغرافیای ایران در حد فاصل منطقه آسیای مرکزی، خزر، خلیج فارس وغرب آسیا، زمینههای مساعدی را برای تحقق اهداف مشترک اقتصادی ایجاد کرده واین پیوستگی جغرافیایی بستر مناسبی برای همکاری های چند جانبه منطقه ای است."
موقعیت راهبردی مناسب ایران در منطقه
ترانزیت در منطقه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
در این بخش؛ ایران یکی از حلقه های مهم ارتباط گرجستان و سایر کشورهای منطقه به خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند است.
با توجه به اتصال راه آهن ایران به بندر آستارا و جمهوری آذربایجان و ارتباطات ریلی و جاده ای مناسب در گرجستان، توسعه همکاری های تهران - تفلیس در این زمینه می تواند موجب تسهیل تجارت در منطقه شود.
درهمین چارچوب؛ نخستین اجلاس چهار جانبه وزیران امورخارجه ایران، ترکیه، جمهوری آذربایجان و گرجستان ماه مارس گذشته در باکو برگزار شد.
همکاریهای چند جانبه منطقهای برای داشتن یک منطقه قوی اقتصادی امری ضروری است.
از این رو از فرصت های ایجاد شده می بایست به بهترین نحو و در بالاترین سطح استفاده کرد.
«شالوا کیکناولیدزه» رئیس هیات پارلمانی دوستی گرجستان و ایران؛ در مذاکراتش در تهران برقراری روابط نزدیک با جمهوری اسلامی ایران را از محورهای اصلی سیاست خارجی دولت گرجستان دانست و تاکید کرد: تفلیس آماده توسعه سطح همکاریها در زمینههای مختلف اقتصادی و فرهنگی با ایران است.
نویسنده: جمشید امین زاده
116/110
بیشتر بخوانید:
توسعه مناسبات اقتصادی ایران و گرجستان؛ تشکیل کارگروه سرمایهگذاری
لاریجانی: دوستی ایران و گرجستان پایدارتر می شود