ایران پرس- رفتار خلاف عرف دیپلماتیک و توهین آمیز سفیر آمریکا با نخست وزیر ارمنستان در ایروان خبرساز شد.

در جریان دیدار اخیر "نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان با "لین تریسی" سفیر آمریکا در ایروان، رسوایی دیپلماتیک رخ داد. به طوری که سفیر آمریکا به روش انگلیسی و بدون رعایت عرف دیپلماتیک و بدون خداحافظی با نخست وزیر ارمنستان، محل ملاقات را ترک کرد‌.

این نخستین بار نیست که دیپلمات‌های غربی در جمهوری‌های آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی مرتکب رفتارهای غیراخلاقی و توهین آمیز می‌شوند.

پیش از این نیز‌، دیپلمات‌های غربی بویژه دیپلمات‌های انگلیسی و آمریکایی در کشورهای این حوزه بویژه در دیدار با مقام‌های بلندپایه ارمنستان و جمهوری آذربایجان رفتارهای توهین آمیز بروز داده‌اند.

این درحالی است که اساسا" برای سفرا و نمایندگان دستگاه دیپلماسی هرکشوری‌، صرفا" وظیفه ای جز تلاش برای برقراری روابط مثبت و سازنده تعریف نشده است.

دیپلمات‌های غربی بویژه دیپلمات‌های آمریکایی و انگلیسی درجمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز، ضمن مداخله در امور داخلی این کشورها، تلاش می کنند برخط مشی سیاست‌های داخلی و خارجی این کشورها تاثیرگذار باشند.

دراین زمینه‌، حتی دیپلمات‌های غربی همه مساعی خود را به کار می گیرند تا بر عزل و نصب‌ها در این کشورها نیز نظارت داشته باشند.

دراین ارتباط‌، می توان نمونه‌های متعددی ازمداخلات دیپلمات‌های غربی بویژه آمریکا و انگلیس را درجمهوری‌های آسیای مرکزی و قفقاز ذکر کرد.

به عنوان مثال، درماه می سال جاری میلادی، درهمایشی به مناسبت روز آزادی مطبوعات در دوشنبه‌، تعدادی ازدیپلمات‌های غربی خواستار عدم محدودیت اینترنت درتاجیکستان شدند.

دراین ارتباط‌، "جان مارک پامرشایم" سفیر آمریکا در دوشنبه خواستار تامین آزادی بیان بویژه آزادی دسترسی به اینترنت درتاجیکستان شد.

"هیو فیلپات" سفیر انگلستان در دوشنبه نیز طی سخنانی با استقبال ازلغو افزایش قیمت اینترنت از سوی رئیس جمهوری تاجیکستان تاکید کرد:

"اینترنت مثل برق و آب باید برای مردم دسترس باشد تا صدای همه شنیده شود".

پیش ازاین و درسال 2015 میلادی، "ریچارد مورنینگ استار" سفیر سابق آمریکا درباکو، به دلیل مداخله درامور داخلی جمهوری آذربایجان‌، ازاین کشور اخراج شده است.

این دیپلمات آمریکایی که همواره به دولت الهام علی اف درباره فاصله گرفتن از روسیه و روس گراها و دادن سمت به غربگرایان آذری توصیه می کرد، در واکنش به انتصاب "ذاکر حسن اف" وزیر دفاع جمهوری آذربایجان، به الهام علی اف رییس جمهوری آذربایجان هشدار داده بود که تداوم سیاست‌های وی می تواند به کودتا درکشور منجر شود

متعاقب اخراج ریچارد مورنینگ استار، سفیر اسبق آمریکا درباکو، دولت الهام علی اف فعالیت دفتر نمایندگی سازمان امنیت و همکاری اروپا را نیز درباکو تعطیل کرد.

درهمین راستا‌، روزنامه "525- جی" چاپ باکو درشماره روز 13 ژوئن سال 2015 میلادی به نقل ازکارشناسان آذری نوشت: 

"اگر برای بسته شدن دفتر سازمان امنیت و همکاری درباکو یک مقصر وجود داشته باشد، آن هم حضور دیپلمات آمریکا دراین دفتر است. چون آمریکایی‌ها درجمهوری آذربایجان برای انجام یک کودتا یا انقلاب تلاش می کنند".

درشرایط جاری به نظر می رسد، دولت‌های غربی که انتظار اتخاذ سیاست‌های ضد روسیه توسط نخست وزیر ارمنستان را داشته اند، به دلیل سیاست‌های اخیر نیکول پاشینیان‌، خشمگین شده‌اند و تلاش می کنند با تهدید و ارعاب‌، وی را ازمواضع خود بازگردانند.

درحقیقت، توهین سفیر آمریکا به نخست وزیر ارمنستان ازسرد شدن روابط ایروان با غرب و همزمان بهبود مناسبات این کشور با مسکو ناشی می شود.

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

141/118