نتایج این نظرسنجی که موسسه تحقیقاتی بی ام جی(BMG)، انجام داده، نشان می دهد که سه چهارم مردم بریتانیا بر این باور هستند که استراتژی «ترزا می»، نخست وزیر این کشور برای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) با شکست مواجه شده است. اظهارات ترزا می، مبنی بر اینکه توافق نکردن بهتر از یک توافق بد است، افکار عمومی بریتانیا را به شدت نگران کرده است؛ اما نیمی از مردم این کشور بر این باورند که سناریوی به دست نیامدن هیچ توافق برای اینده بریتانیا بسیار بد است.
ضمن اینکه آنها طرح خروج سخت کشورشان از اتحادیه اروپا را نیز رد می کنند. این نظرسنجی در حالی منتشر شد که فشارها بر ترزا می در کابینه و میان هواداران برگزیت برای ترک میز مذاکره با اتحادیه اروپا افزایش یافته است. مخالفان مذاکرات معتقدند، اگر اروپا در ماه دسامبر با مباحثه بر سر آینده روابط تجاری موافقت نکند، بریتانیا باید میز مذاکرات را ترک کند.
بریتانیا در سال 1973 به عضویت جامعه اقتصادی اروپا که بعدا اتحادیه اروپا شد، درآمد و در سال های بعد توافقنامه ها و معاهدات متعددی در زمینه های مختلف سیاسی، اجتماعی و حقوقی و بویژه تجاری و مالی بین دو طرف امضا شد. برخی کارشناسان انبوه معاهدات و توافقنامه های موجود میان بریتانیا و اتحادیه اروپا را یکی از عوامل پیچیدگی و دشواری مذاکرات می دانند.
به اعتقاد ناظران سیاسی، با وجود اینکه اتحادیه اروپا روز جمعه از آمادگی برای آغاز دور جدید مذاکرات از ابتدای کریسمس خبر داد، اما همچنان مسائل کلیدی و پیچیده که مانع هر گونه پیشرفتی در مذاکرات می شود، به قوت خود باقی است. در این راستا می توان به اظهارات «آنگلا مرکل»، صدر اعظم آلمان و «امانوئل ماکرون»، رئیس جمهوری فرانسه اشاره کرد که از مقامات بریتانیا خواستند که پایبند محکمتری برای اجرای تعهدات مالی اش نشان دهد.
یکی از دغدغه های دیگر اتحادیه اروپا، آینده شهروندان اروپایی ساکن در بریتانیا است. حدود سه میلیون شهروند کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بریتانیا زندگی می کنند و طرفداران برگزیت خواستار اخراج این افراد هستند. واقعیت این است که به قدری اخبار و گزارش های مربوط به مذاکرات خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا ضد و نقیض است که مردم این کشور احساس می کنند عملا دولت برای خروج هیچ استراتژی مد نظر ندارد.
همین مسئله باعث شده است که در سپهر سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بریتانیا یک عدم قطعیت و سردرگمی به وجود بیاید. اظهارات برخی کارشناسان و مقامات بریتانیا این عدم قطعیت را تقویت می کند. مثلا در این باره می توان به اظهارات «فیلیپ هاموند» وزیر دارایی بریتانیا اشاره کرد که گفته است: در صورتیکه درهای بازار اتحادیه اروپا به روی این کشور بسته شود بریتانیا به بهشت مالیاتی اروپا تبدیل خواهد شد. در نهایت این نگرانی ها بر افکار عمومی تاثیر گذاشته و در نظرسنجی های مختلف انعکاس می یابد. نظرسنجی «بیامجی» نیز در همین راستا قابل تامل است.118/112
بیشتر بخوانید:
غلامرضا کشاورز
مذاکرات برگزیت چالش عمیق میان بریتانیا و اتحادیه اروپا / تحلیل
افزایش پشیمانی مردم بریتانیا از رأی به برگزیت
تاکید یونکر بر لزوم پای بندی بریتانیا به تعهدات مالی برگزیت
اتهام اتحادیه اروپا و بریتانیا به یکدیگر درباره برگزیت