ایران پرس- «الهام علی‌اف» و «ولادیمیر پوتین» رئیسان جمهوری آذربایجان و روسیه در شهر سوچی، 10 سند همکاری در زمینه‌های مختلف امضاء کردند.

درچارچوب اسناد امضاء شده، شرکت نفت دولتی روسیه، «روس نفت» (Rosneft)، نیز قرارداد همکاری با شرکت نفت دولتی جمهوری آذربایجان، «سوکار» امضاء کرد.

رئیس جمهوری آذربایجان پس از دیدار با رییس جمهوری روسیه در سوچی، به خبرنگاران گفت: «نوسازی نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان ادامه دارد و روسیه از تامین کنندگان مهم محصولات نظامی مورد نیاز این کشور خواهد بود و باکو قصد خرید بیش از پنج میلیارد دلار سلاح از مسکو دارد.»

با توجه به امضای اسناد متعدد همکاری‌های روسیه و جمهوری آذربایجان، به نظر می‌رسد سفر اخیر الهام علی‌اف به سوچی به منظور اعطای امتیازات متعدد باکو به مسکو در دستور کار قرار گرفته است.

به همین دلیل، انجام این سفر که درپی نشست سران دریای خزر در آکتائو قزاقستان انجام شده است، را باید از جمله مهمترین سفرهای رئیس جمهوری آذربایجان به روسیه قلمداد کرد.

در جریان سفر «الهام علی‌اف» به سوچی، اسناد مربوط به خریدهای کلان نظامی جمهوری آذربایجان از روسیه، مشارکت روسیه در طرح‌های نفتی و گازی جمهوری آذربایجان و همکاری‌های «روس‌نفت» و «سوکار»، توسط سران دوکشور امضاء شده است.

در جریان این سفر مقرر شده است، جمهوری آذربایجان بیش از پنج میلیارد دلار تسلیحات نظامی از روسیه خریداری کند. با توجه به امضای این اسناد و تقویت همکاری‌های باکو و مسکو در زمینه‌های نفت و گاز، بدیهی است، این سفر صرفا به منظور دادن امتیارات جمهوری آذربایجان به روسیه صورت گرفته است.

ازنگاه سیاستمداران آذری و ارمنی، امضای هرگونه قرارداد نظامی با کشور ثالث درجهت برهم زدن توازن قوا در مناقشه آذری- ارمنی بر سر مالکیت منطقه قره باغ کوهستانی قابل تعبیر و تفسیر است.

درارتباط با امضای قراردادهای نظامی اخیر باکو و مسکو، «توفیق ذوالفقاراف» وزیر خارجه پیشین جمهوری آذربایجان و کارشناس سیاسی آذری گفته است:

«قراردادی که پوتین آن را تایید کرد، به طور مستقیم ازنظرنظامی ارتباطی با مساله قره‌باغ کوهستانی ندارد. ارمنستان در هر مساله نظامی از روسیه کمک می‌خواهد؛ زیرا، ارمنستان برای ایجاد توازن نظامی با جمهوری آذربایجان هیچ امکانی از خود ندارد. ارمنستان حتی برای کشاندن پای روسیه به مناقشه قره باغ تلاش می‌کند اما، منافع روسیه از خواسته‌های ارمنستان جداست.»

دیدار رئیس جمهوری آذربایجان با همتای روسی خود پس ازنشست سران کشورهای حاشیه دریای خزر در قزاقستان، می‌تواند به معنای مساعدت روسیه با جمهوری آذربایجان در جریان نشست خزر و متعاقب آن دادن امتیازات باکو به مسکو در سوچی تعبیر شود.

این درحالی است که، خریدهای تسلیحاتی کلان جمهوری آذربایجان از کشورهای فروشنده سلاح بویژه رژیم اشغالگر قدس کمتر در جهت منافع ملی این کشور مسلمان حوزه قفقاز جنوبی بوده است. خریدهای نظامی جمهوری آذربایجان از روسیه می‌تواند در درگیری‌های منطقه‌ای نظیر جنگ با ارمنستان به آن کشور کمک کند. 139/120

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید:

پوتین: مشارکت روسیه و جمهوری آذربایجان راهبردی است+ ویدئو

جمهوری آذربایجان تجهیزات نظامی مدرن از روسیه دریافت کرد

علی‌اف اعلام کرد؛ افزایش هزینه‌های نظامی جمهوری آذربایجان