وزیر امور خارجه آمریکا در این گفت وگوی تلفنی با اشاره به همکاری واشنگتن و اسلام آباد برای مقابله با همهگیری ویروس کرونا در دو سال گذشته، پاکستان را به دومین اجلاس جهانی کووید- 19 که تقریباً اواخر این ماه برگزار میشود، دعوت کرد.
بلاول بوتو زرداری درخصوص تماس تلفنی با بلینکن گفت: با وزیر خارجه آمریکا درباره تقویت سودمند روابط دوجانبه، ارتقای صلح، توسعه و امنیت منطقه تبادل نظر صورت گرفت. وزیر خارجه پاکستان افزود: اسلامآباد و واشنگتن توافق کردند توسعه مناسبات بر پایه احترام متقابل ادامه یابد.
تماس تلفنی وزیران خارجه آمریکا با همتای پاکستانی خود در حالی انجام شد که در داخل پاکستان، منشا تغیبرات سیاسی سریع در این کشور و سرنگونی دولت «عمران خان» و حزب حاکم تحریک انصااف را به آمریکا منتسب می کنند.
عمرانخان نخست وزیر برکنار شده پاکستان روزگذشته (جمعه) در اجتماع هواداران خود در شهر «میانوالی» با سرزنش سیاستهای واشنگتن در منطقه گفت: مردم پاکستان هرگز پیرو سیاستهای آمریکا نخواهند بود و سرنوشت کشورشان را خودشان تعیین خواهند کرد.
عمران خان که سه هفته پیش و بدنبال اجماع مخالفان در پارلمان پاکستان، مجبور به واگذاری قدرت به «شهباز شریف» و حزب حاکم مسلم لیگ نواز شد، برکناری خود را توطئه ای خارجی با محوریت آمریکا و همدستی احزاب مخالف می داند.
به گفته عمران خان، دولت وی قربانی مخالفت با سیاست های یکجانبه گرایانه آمریکا و زیاده خواهی های این کشور در خصوص همراهی پاکستان با سیاست های آن کشور در منطقه شده است.
در شرایطی که اعضای ارشد حزب حاکم و طرفداران عمران خان، سرنگونی دولت وی را ناشی از دسیسه آمریکا با کمک احزاب مخالف می دانند، برنامه دولت جدید پاکستان به رهبری شهباز شریف برای توسعه مناسبات با آن کشور می تواند دو قطبی جدیدی را در این کشور به وجود آورد که احزاب رقیب در پاکستان را به دو جبهه موافقان و مخالفان همکاری با کاخ سفید تقسیم بندی کند.
با توجه به آنکه دولت جدید پاکستان در چارچوب تغییر در ترکیب حزب اکثریت در پارلمان، قدرت را در این کشور در اختیار گرفته است، چندان با اقبال مردمی روبرو نیست و همین مسئله سبب شده تا دو حزب اصلی ائتلاف حاکم شامل حزب مسلم لیگ نواز و حزب مردم، اتکا به حمایت یک قدرت بزرگ خارجی را برای داوم وماندگاری در قدرت برگزینند.
بر همین اساس است که ساعاتی پس از انتخاب شهباز شریف توسط پارلمان پاکستان به سمت نخست وزیر جدید این کشور، وی در گفت وگو با رسانه ها، توسعه همه جانبه روابط با آمریکا را اولویت برنامه های خود اعلام کرد.
تکرار موضع شهباز شریف توسط بلاول بوتو زرداری وزیر خارجه جدید پاکستان در گفت وگو با همتای آمریکایی خود حکایت از تغییر در سیاست های اسلام آباد در قبال این کشور دارد.
در دوره عمران خان نخست وزیر برکنار شده پاکستان تاکید بر تامین منافع ملی این کشور و اتخاذ بر سیاست های مستقل از آمریکا در عرصه منطقه ای و بین المللی بود که مخالفت با واگذاری تعدادی از پایگاه های نظامی ارتش پاکستان به آمریکا بعد از خروج این کشور از افغانستان از مصادیق برجسته این دوره بود.
به نظر میرسد، بی تجربگی بلاول بوتو زرداری در عرصه سیاست خارجی پاکستان پاشنه آشیل وی و دولت جدید پاکستان درنحوه تنظیم روابط با آمریکا خواهد بود که به طور معمول این کشور در مناسبات خود با دیگر کشورها از مدل منافع حداکثری خود و منافع حداقلی برای طرف مقابل استفاده می کند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117