«قربانقلی بردی‌محمداف» رییس جمهوری ترکمنستان در تماس تلفنی با همتای ازبک خود، از رییس جمهوری ازبکستان برای حضور درنشست روسای جمهوری کشورهای مؤسس بنیاد نجات دریاچه آرال Aral که در ماه اوت سال جاری میلادی در عشق آباد برگزار می‌شود  دعوت به عمل آورد.

«شوکت میرضیایف» رییس جمهوری ازبکستان در این گفتگوی تلفنی، بر تعمیق هرچه بیشتر روابط  تاشکند و عشق آباد تاکید کرد.

در این گفتگوی تلفنی شوکت میرضیایف همچنین تصریح کرد: تماس‌ها و دیدارهای منظم ودر سطح عالی تاشکند و عشق آباد، به تحکیم بیش از پیش روابط و همکاری‌های راهبردی دوکشور کمک می‌کند.

گفتگوهای دوجانبه مقام های عشق آباد و تاشکند

گفتگوهای دوجانبه مقام های عشق آباد و تاشکند از دو منظر، نخست از جهت روابط دوجانبه و همکاری های منطقه ای و دوم از جهت نقش منطقه ای ازبکستان و رقابت با سایر کشورهای این منطقه به ویژه قزاقستان حائز اهمیت است.

طی بیش از دو دهه پس از استقلال ازبکستان در سال 1991 میلادی، این کشور تمایل خود را برای تبدیل شدن به قدرت در منطقه آسیای مرکزی پنهان نکرده است.

به نظر می رسد که مقام های دولت تاشکند ضمن تمایل به همکاری با روسیه در برخی زمینه ها، هرازگاهی از اقدامات منطقه ای روسیه انتقادهای صریحی مطرح می کنند اما درعین حال باید گفت: رقابت ازبکستان با قزاقستان در آسیای مرکزی بسیار جدی است.

طی ماه های گذشته نیز سیاست خارجی ازبکستان موضوع مباحث مهمی برای بسیاری از محافل کارشناسی بوده است و شاید بتوان حل مشکلات زیست محیطی ناشی ازبحران دریاچه آرال Aral را مهمترین دغدغه رهبران تاشکند وعشق آباد در این برهه قلمداد کرد که به خودی خود،م حور جدیدی از همکاری های دو کشور به شمار می روند به ویژه اینکه  طی بیش از دو دهه ای که از استقلال دوکشور سپری می شود، دو طرف بر افزایش همکاری اقتصادی، انرژی، بازرگانی، حمل و نقل و ترانزیت کالا و انرژی تاکید دارند.

به رغم امضای بیش از150 سند همکاری میان مقام های دوکشور، اکنون تاشکند و عشق آباد، ابعاد دیگری از همکاری های دوجانبه و منطقه ای را در دستور کار قرارداده اند. درحقیقت ظهور و نفوذ گروه تروریستی داعش در افغانستان و نگرانی های دولتمردان آسیای مرکزی به ویژه آن دسته از کشورهایی که با افغانستان مرز مشترک دارند، فازجدیدی ازهمکاری های امنیتی میان دوکشور را گشوده است.

پیش ازاین، «هالمیرات سویونوف» (Helmryat Siyunov) کارشناس برجسته ترکمن و عضو سابق مجلس ملی ترکمنستان، گفته بود:

«مردم به دلیل نارضایتی از دولت تمایلی به مقابله با تهدیدات ندارند ولی علت این مساله را نقض حقوق بشر و فساد دولتی خوانده بود».

درحقیقت، مقام های ترکمنستان نگران آن هستند که اعضای تروریستی داعش بتواند با عبور ازمرزهای این کشور یا همسایگانش، موجب ناامنی های گسترده درآسیای مرکزی شوند. ناامنی در هر یک از کشورهای آسیای مرکزی تبعات منفی زیادی بر روی دیگر کشورها از جمله ترکمنستان باقی خواهد گذاشت. به همین دلیل، انتظار می رود روابط دو کشوردر آینده بیش از پیش گسترش یابد. 

112/135

ویسنده: محمدعلی طالبی

بیشتر بخوانید : 

تاکید نخست‌وزیران ازبکستان و قرقیزستان بر گسترش روابط دوجانبه/ تحلیل

تلاش ترکمنستان بر گسترش روابط دوجانبه با ایران