«عبدالقادر مساهل» وزیر امور خارجه الجزایر، «سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر و «خمیس الجهیناوی» وزیر امور خارجه تونس در این نشست، به بررسی آخرین تحولات سیاسی و امنیتی لیبی پرداختند.
همزمان با این نشست، شورای امنیت نیز نشستی در مورد لیبی تشکیل داد و «غسان سلامه» نماینده سازمان ملل متحد در لیبی، گزارشی در خصوص آخرین تحولات لیبی ارائه کرد.
این نشست ها در حالی برگزار میشود که شرایط سیاسی لیبی و بحران ناشی از آن سبب شده تا نه تنها لیبی اکنون شرایط ناپایداری را تجربه کند بلکه کشورهای همسایه نیز به واسطه نبود دولت مرکزی قدرتمند درلیبی در خطر باشند.
فعالیتهای گروههای تروریستی، مهاجران غیرقانونی، فعالیت باندهای قاچاق اسلحه و انسان در مرزها از جمله نگرانی کشورهای همسایه لیبی است.
از سوی دیگر آنها نگران گسترش مداخلات خارجی در لیبی هستند.
گسترش این مداخلات از یکسو ممکن است در راستای سیاستهای منطقهای آنها نباشد و از سوی دیگر انتظارات و سهمخواهیهای آنها را تامین نمیکند.
اکنون نیز برگزاری نشست همسایگان لیبی درحالی است که مدتهاست موضوع انتخابات و تشکیل دولت مرکزی قدرتمند در راستای ساماندهی به شرایط لیبی به عنوان راه حل اصلی و جدی مطرح شده است، اما تاکنون توافقی درمورد آن صورت نگرفته است.
موانع برگزاری انتخابات در لیبی
مقامات لیبی برگزاری انتخابات را در این کشور پذیرفتهاند، اما بر سر تاریخ و چگونگی برگزاری آن اختلاف نظر دارند.
«احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب در این باره بر لزوم برگزاری انتخابات در این کشور پیش از پایان سال 2018 تاکید و تصریح کرد: "شکست در این فرایند باعث استمرار بحران لیبی خواهد شد."
تضاد منافع میان گروه های مختلف لیبیایی همچنین منافع قدرت های منطقه ای و دخالت های پنهان و آشکار آنها از جمله موانع بزرگ بر سر راه برگزاری انتخابات و پایان دادن به بحران لیبی است.
مقامات لیبی تاکید کرده اند که طرح های کشورهای خارجی را برای برگزاری انتخابات نمی پذیرند و این روند باید با نظر گروه های مختلف لیبیایی طی شود.
«عبدالله بلحیق»، سخنگوی مجلس طبرق لیبی در این باره گفت:
"راه حل بحران لیبی باید از سوی مردم این کشور مطرح شود نه کشورهای دیگر."
با این حال مداخله جوییها در لیبی از سوی برخی کشورهای عربی مانند امارات نیز ادامه دارد.
«عیسی تویجر» وزیر پیشین برنامهریزی لیبی در این باره گفت:
"بحران لیبی فقط زمانی حل می شود که اماراتی ها در امور داخلی لیبی دخالت نکنند."
اکنون نیز برگزاری نشست همسایگان لیبی اگر چه با هدف کمک به حل بحران این کشور برگزار شده است اما اینگونه نشست ها نمی تواند در عمل کمکی برای حل بحران لیبی باشد.
به نظر می رسد، بحران لیبی از طریق تلاش برای همبستگی ملی و مذاکره مقامات مختلف لیبیایی قابل حل است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
116/120
بیشتر بخوانید:
درخواست رسمی لیبی از الجزایر برای آموزش گارد ریاست جمهوری لیبی
برگزاری نشست همسایگان لیبی در الجزایر