صدها معترض در کابل در اعتراض به آنچه دخالت پاکستان نامیدند، در مرکز پایتخت مقابل سفارت این کشور تجمع کرده و خواستار تشکیل دولت مستقل در افغانستان شدند.
معترضان ضمن مخالفت با دخالت پاکستان در جنگ پنجشیر بر لزوم توقف حمایت نظامی اسلام آباد از طالبان تاکید کردند.
اعتراض ها در کابل برای اولین بار پس از تسلط طالبان بر پایتخت افغانستان در 15 اوت گذشته، نشانه ای از عدم سکوت مردم این کشور در قبال مداخلات خارجی، نقض حاکمیت ملی و حتی سیاست های غیر مدنی این گروه است.
با وجود حضور و احاطه طالبان بر مناطق مختلف افغانستان از جمله در شهر کابل اما مردم این کشور بدون توجه به وجود نوعی ترس تاریخی از این گروه، به خیابان های پایتخت آمدند و به سیاست های پاکستان و طالبان بشدت اعتراض کردند.
با وجود آنکه در حافظه تاریخی مردم افغانستان برخورد خشن از طالبان حک شده است، اما مردم شهر کابل بدون واهمه و ترس به خیابان ها آمدند واعتراض خود فریاد زدند.
تظاهرات مردم کابل که در آن حضور زنان نیز گسترده بود، این پیام را دارد که آنان بدون ترس از هر گونه برخورد خشونت آمیز احتمالی طالبان، خواستار توجه به اصل حاکمیت ملی و رد هر گونه مداخله خارجی از سوی این گروه هستند.
خشم مردم افغانستان از حمایت نظامی پاکستان از طالبان
انتشار برخی گزارش ها درباره مداخله نظامی پاکستان در پنجشیر به نفع طالبان از طریق پشتیبانی هوایی موجب خشم گسترده مردم مناطق مختلف افغانستان شده است.
با توجه به آنکه در دوره قبلی حکومت طالبان، پاکستان جز سه کشوری بود که حکومت این گروه در افغانستان را به رسمیت شناخته بود این گمانه تقویت شده است که تشکیل مجدد حکومت توسط طالبان همسو با راهبردهای منطقه ای اسلام آباد است و حمایت نظامی پاکستان از طالبان در جنگ پنجشیر در همین راستا صورت گرفته است.
درچنین شرایطی که افغانستان برغم تسلط طالبان، آبستن تحولات پیش بینی نشده است هر گونه دخالت کشورهای منطقه از جمله پاکستان میتواند به افزایش بحران در پنجشیر و حتی دیگر مناطق منجر شود.
طولانی شدن روند تشکیل دولت جدید در افغانستان و نامشخص بودن برنامه گروه طالبان برای چگونگی تعیین سهم اقوام در ساختار دولت برنگرانی ها درباره واقعی بودن وعده طالبان برای تشکیل دولتی فراگیر با مشارکت همه گروه ها در این کشور افزوده است.
با توجه به تاثیرعدم تشکیل دولت جدید در افغانستان بر بی ثباتی سیاسی و امنیتی و همچنین عدم ارائه مناسب خدمات دولتی به مردم از سوی نهادهای دولتی به دلیل بر سرکار حاضر نشدن بخشی ازکارمندان دولتی، طالبان باید بسرعت برای تشکیل دولت مطابق با وعده های خود عمل کنند.
این دیدگاه وجود دارد که چنانچه قرار باشد طالبان در پوشش و ادعای تشکیل دولت فراگیر در افغانستان، سناریو تشکیل امارات اسلامی را با ارائه محدود برخی پست های ملی و محلی به دیگر گروه های قومی و سیاسی به پیش ببرد، این مسئله می تواند منشا اعتراض های جدید به این گروه و تظاهرات و حتی درگیری های خشونت بار در شهرهای مختلف بشود.
طالبان اگر بخواهند حکومتی اقتدارگرا در پوششی فراگیردر افغانستان بر سر کار بیاورند، علاوه بر چالش های داخلی با واکنش های منفی بین المللی نیز روبرو خواهد شد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117
بیشتر بخوانید:
تجمع اعتراضی علیه پاکستان در هرات، غرب افغانستان