ایران پرس-  پس از دو سال بحث و جدال در دولت بریتانیا و نزاع در پارلمان این کشور بر سر برگزیت، مسیر ایده همه‌پرسی جدید در بریتانیا هموار شده است.

پایگاه اطلاع رسانی شبکه رادیو و تلویزیونی بلژیک "آر ت ب اف" در مطلبی با اشاره به بحران بر سر برگزیت در بریتانیا نوشت: "جاستین گرینینگ" Justine Greening وزیرآموزش پیشین بریتانیا به عنوان یکی از تاثیرگذارترین حامیان برگزاری همه پرسی به شمار می‌رود.

جاستین گرینینگ

 

این همه پرسی جدید، با عنوان «رای مردم» می‌تواند، به طور تدریجی، بر تجمیع هواداران برگزیت تاثیرگذار باشد.   

این نماینده محافظه کار بریتانیا در گفت و گو با روزنامه تایمز گفت: «تنها راه‌حل برای خروج از بن‌بست مذاکرات برگزیت، خارج کردن آن از کنترل سیاستمداران و بازگرداندن آن به دست مردم این کشور است.»

گرینینگ که مخالف برقراری ارتباط بریتانیا با اتحادیه‌اروپا در دوره پسابرگزیت است، پس از انتشار طرح دولت بریتانیا با عنوان «طرح چکرز» (plan de Chequers) مبنی بر حفظ روابط تجاری تنگاتنگ با این اتحادیه پس از برگزیت (با پیش بینی زمان اجرای برگزیت یعنی 29 مارس 2019 )، به این طرح واکنش نشان داد.

این طرح که استعفاهای زیادی در دولت بریتانیا و تهدید به شورش در میان نمایندگان «شکاک به اتحادیه اروپا» را موجب شد، نگرانی دیپلمات‌های اروپایی را درباره ناتوانی بریتانیا در به توافق رسیدن بر سر مساله خروج از اتحادیه اروپا، برانگیخت.

 "تونی بلر" نخست وزیر پیشین بریتانیا از حزب کارگر این کشور، اواخر هفته گذشته به طور عجیبی با دفاع از طرح چکرز گفت: «نباید تصور کرد که اجرای این طرح به معنای پیاده‌سازی آن به طور کامل است.»

تونی بلر

 

بلر افزود: «ما درباره برگزیت بسیار دچار بحران شده‌ایم، اما در هر جای دنیا که منطق حکم می‌کند، تصمیم‌گیری را به عهده خود مردم می‌گذارند.»

ایده برگزاری همه پرسی جدید، پس از همه پرسی 23 ژوئن 2016 که در آن 52 درصد از مردم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا رای مثبت دادند، همچنین از سوی "جان میجر" نخست وزیر پیشین از حزب محافظه کار و "نیک کلگ"  معاون نخست وزیر سابق ، "دیوید میلیبند"  وزیر امور خارجه پیشین بریتانیا از حزب کارگر حمایت شد. 

تغییر نظر

با وجود موضع‌گیری‌های مختلف، حرکت به سمت دومین همه پرسی آغاز شده است؛ اواخر ژوئن در لندن، ده ها هزار نفر با آمدن به خیابان ها و برگزاری تظاهرات، درخواست خود را برای برگزاری یک همه پرسی دیگر به عنوان آخرین فرصت تصمیم گیری درباره جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا، اعلام کردند.  

در ماه آوریل نیز، 9 سازمان حامی اتحادیه اروپا، کمپین هایی برای دادن مشاوره در جهت تصمیم گیری درباره پذیرش گرایش ترزا می و یا ماندن در اتحادیه اروپا تشکیل دادند.

تونی بلر و جاستین گرینینگ نیز سومین گزینه پیشنهادی خود را ارائه داده‌اند: امکان خروج از اتحادیه اروپا بدون توافق با بروکسل؛ راهی که ازسوی طرفداران سرسخت برگزیت نیز حمایت شده است.

حزب کارگر، که بر سر مساله برگزیت همچنان دچار اختلاف است، برخلاف نظر ترزا می، تاکنون با برگزاری یک همه‌پرسی جدید مخالفت نکرده است.

سخنگوی نخست وزیر بریتانیا روز دوشنبه تاکید کرد: «تحت هیچ شرایطی همه پرسی مجدد برگزار نمی‌شود.»

با این وجود تغییر در دیدگاه عمومی قابل توجه است: بر اساس گزارش موسسه نظرسنجی "یوگاو" ، درصد افرادی که برگزیت را تصمیم درستی نمی‌دانند بسیار بیشتر از کسانی شده است که نظری مخالف آن دارند.  

شماری از مخالفان با همه‌پرسی جدید نیز افکارشان در این جهت که چنین اقدامی می‌تواند باعث خروج بریتانیا به ویژه دستگاه اجرایی آن از بحران شود، در حال تغییر است.

"ویلیام هاگ" چهره بانفوذ از حزب محافظه کار بریتانیا نیز هفته گذشته به شکاکان به اتحادیه اروپا هشدار داد که افزایش انتقادها از ترزا می به بروز بحران منجر خواهد شد و در چنین شرایطی برگزاری همه‌پرسی اجتناب‌ناپذیر می‌گردد.»

هاگ افزود: «ما به نقطه‌ای رسیده ایم که همه چیزهایی که تاکنون سعی در به دست آوردنشان می کردیم، در معرض خطر قرار داده ایم.» 

"نایجل فاراژ" یکی از حامیان سرسخت برگزیت، رهبر پیشین حزب " استقلال پادشاهی متحد"  نیز بر لزوم همه‌پرسی جدید و برگشت به عقب تاکید کرد با این توضیح که این مساله باعث کاهش شکایت‌ها و بحران می‌شود.

نایجل فاراژ

 

مترجم: حاجی خانی

بیشتر بخوانید:

گام اصلی در تسریع مرحله آخر مذاکرات برگزیت برداشته شد

لیبراسیون: سفر «ترامپ» به بریتانیا و انتقاد از طرح «برگزیت‌نرم»

برگزیت و زلزله سیاسی در دولت بریتانیا + ویدئو

بی‌بی‌سی: چرا 9 ماه مانده به نهایی‌شدن برگزیت، جانسون و دیوید دیویس استعفا دادند

جاستین گرینینگ
تونی بلر
نایجل فاراژ