به گزارش روز شنبه ایران پرس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، در پایان دومین نشست سه جانبه روسیه، ترکیه و ایران در مسکو، به عنوان ضامنان رعایت رژیم آتش بس در سوریه، این سه کشور بر عزم خود مبنی بر تقویت همکاری ها بر پایۀ بیانیه های مشترک صادر شده از سوی رؤسای جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه و جمهوری ترکیه در دو نشست مشترک با موضوع سوریه تأکید کردند.
محکومیت استفاده از سلاح شیمیایی، مقابله با تضعیف حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه و تضعیف امنیت ملی کشورهای همسایه، تلاش برای تسهیل دستیابی به حل و فصل پایدار سیاسی در سوریه طبق چشم انداز ترسیم شده در قطعنامۀ ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل و بهره برداری از ساز و کار نشست آستانه از توافق هایی است که در این بیانیه به آن اشاره شده است.
در این بیانیه همچنین با تاکید بر اینکه نشست های آستانه تنها اقدام بین المللی کارآمد درباره بحران سوریه است، اعلام شد که نشست بعدی دربارۀ سوریه، همزمان با دومین نشست کارگروه آزادی بازداشتشدگان، ربوده شدگان و تحویل اجساد و شناسایی مفقودان در ماه مه ۲۰۱۸ در آستانه، پایتخت قزاقستان برگزار خواهد شد.
نشست سه جانبه وزرای خارجه روسیه، ایران و ترکیه درباره بحران سوریه امروز شنبه در مسکو برگزار شد.
مذاکرات روند آستانه
وزیران امورخارجه این سه کشور همچنین 16 مارس 2018 در آستانه پایتخت قزاقستان برای حل بحران سوریه گردهم آمده بودند.
وزیران خارجه ایران، روسیه و ترکیه در آن دیدار در بیانیه ای بر ادامه تعامل موثر بین همه طرف های درگیر در سوریه و پرهیز از فرقه گرایی تاکید کردند.
تجلیل از تلاش های جمعی در مبارزه با تروریسم بویژه داعش، تاکید بر ایجاد شرایط مطلوب برای آغاز فرآیند سیاسی حل بحران سوریه، تاکید برتعهد محکم نسبت به استقلال، حاکمیت، وحدت و تمامیت ارضی سوریه و تاکید برعدم راه حل نظامی برای بحران سوریه و استقبال از راه حل سیاسی این بحران از دیگر مفاد این بیانیه بود.
وزیران خارجه سه کشور از نمایندگان دولت سوریه و مخالفانی که به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی و ماهیت غیرفرقه ای سوریه پایبندند و نیز از جامعه بین المللی خواستند که از کار کمیته قانون اساسی پشتیبانی کنند آنها همچنین بر ضرورت اطمینان یافتن از دسترسی بشردوستانـه سریع، ایمن و بدون مانع به نواحی آسیب دیده از منازعـه جاری تاکید کردند.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهای تاثیرگذار منطقه همواره به دنبال حل بحران های خارومیانه از جمله بحران سوریه از طریق گفت وگو و سیاسی بوده است.
در همین راستا؛ مذاکرات آستانه از ژانویه 2017 با ابتکار جمهوری اسلامی ایران و همکاری روسیه و ترکیه، با هدف برقراری صلح در سوریه آغاز شده است.
در این راستا ابتکار عمل تهران، مسکو و آنکارا بخوبی توانسته است، دو هدف راهبردی یعنی جنگ با تروریسم داعش و همزمان ایجاد زمینه برای گفت و گوهایی سوری – سوری برای دستیابی به راه حل سیاسی را به پیش ببرد.
یکی دیگر از نتایج مهم مذاکرات آستانه درباره سوریه، توافق مناطق کاهش تنش در این کشور است.
مذاکرات آستانه و اهمیت آن
این مذاکرات، از سه جنبه حائز اهمیت است:
جنبه نخست این مذاکرات تقویت دیپلماسی منطقه ای است که به موازات مبارزه قاطع با تروریسم و پس از آزاد سازی مناطق استراتژیک تحت کنترل سوریه بویژه شهر «رقه» زمینه مذاکراتی فراگیر برای حل بحران سوریه را فراهم ساخته است.
جنبه دوم اهمیت این مذاکرات پیوستن گروه های حائز شرایط مذاکره با دولت سوریه به روند مذاکرات آستانه است.
اما جنبه سوم اهمیت این مذاکرات همسویی ترکیه با مذاکرات استانه و تکمیل شدن حلقه دیپلماسی منطقه ای برای کمک به حل بحران سوریه است.
بحران در سوریه از سال 2011 با تهاجم گسترده گروههای تروریستی مورد حمایت عربستان، آمریکا و متحدانشان برای تغییر معادلات منطقه به نفع رژیم صهیونیستی آغاز شد.
137/116
بیشتر بخوانید
نشست سه جانبه هیات های ایران، ترکیه و روسیه در قزاقستان/رایزنی های جابری انصاری در نشست آستانه
نشست وزیران خارجه ایران، ترکیه و روسیه در آستانه
بیانیه ی پایانی هشتمین نشست بینالمللی سوریه در آستانه قزاقستان