با توجه به شکل گیری و افزایش اختلافات بین آلمان و آمریکا در دوره ریاست جمهوری "دونالد ترامپ"، اکنون مقامات ارشد آلمانی بیش از پیش بر غیر قابل اعتماد بودن آمریکا تاکید می کنند.
در این راستا "پیتر آلتمایر" وزیر اقتصاد آلمان با انتقاد از سیاست های تجاری آمریکا در عرصه بین المللی، واشنگتن را شریکی غیرقابل اعتماد دانست.
آلتمایر روز دوشنبه با اشاره به تلاش آمریکا برای ممنوع اعلام کردن ورود شبکه نسل پنجم مخابراتی چین در آلمان گفت: ما در یک دنیای آزاد زندگی می کنیم و من به هیچ وجه کشورهایی مانند آمریکا را که به قانون احترام نمی گذارند با کشورهایی که در آنجا دموکراسی و احترام به قانون رعایت می شود، یکی نمی دانم.
اشاره این مقام ارشد آلمانی به فشارهای فزاینده دولت ترامپ برای جلوگیری ازهمکاری برلین با شرکت چینی هوآوی با هدف گسترش نسل پنجم مخابرات است.
قبل از این، مقامات آلمانی تهدید دولت ترامپ مبنی بر قطع همکاری اطلاعاتی با آلمان درصورت کنار نگذاشتن شرکت چینی "هوآوی" از نسل پنجم مخابرات در آلمان را رد کرده بودند.
آنها هشدار دولت ترامپ درباره پایان دادن به همکاری های تبادل اطلاعات را یک ژست و خودنمایی سیاسی می دانند.
"آنگلا مرکل" صدراعظم آلمان تاکید کرده که امنیت یکی از اولویت های آلمان در تلاش برای توسعه نسل پنجم مخابرات است.
وی در برابر فشار آمریکا در زمینه توقف فعالیت هوآوی در آلمان مقاومت کرده است.
موضوع دیگری که وزیر اقتصاد آلمان آن را به عنوان دلیلی بر بی اعتمادی به آمریکا ذکر کرده مساله جاسوسی گسترده آمریکا از مقامات آلمانی است.
آلتمایر با یادآوری تلاش آژانس امنیت ملی آمریکا برای جاسوسی از آلمان و استراق سمع از آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در سال های اخیر گفت: دولت آمریکا قابل اعتماد و مطئمن نیست.
بی اعتمادی امریکا به متحدان خود
در واقع این مساله نشان داد که آمریکا حتی به مهم ترین متحدان خود نه فقط بی اعتماد است بلکه تلاش می کند تا از کوچکترین مواضع و اظهارات آنها نیز مطلع شود.
آلتمایر معتقد است که برلین باید پس از افشای جاسوسی آمریکا از آلمان، تحریم هایی را علیه واشنگتن اعمال می کرد.
مساله مهم دیگری که وزیر اقتصاد آلمان مطرح کرد رویکرد آمریکا در دوره ترامپ برای باج خواهی از کشورهای مختلف ازجمله آلمان است.
دولت ترامپ در چند سال اخیر مدام از رویکرد دفاعی و نظامی آلمان انتقاد و تهدید کرده است، چنانچه آلمان بودجه دفاعی خود را به 2 درصد تولید ناخالص داخلی اش افزایش ندهد و سهم بیشتری درهزینه های ناتو بر عهده نگیرد، آمریکا نظامیان خود را از این کشور خارج میکند.
هماکنون حدود 50 هزار نظامی آمریکایی در آلمان مستقر هستند. ریچارد گرنل سفیر آمریکا در آلمان در اوت 2019 در اظهاراتی ضمن اشاره به عدم تمایل مرکل برای افزایش هزینه های نظامی، هشدار داد که آمریکا نظامیان مستقر در آلمان را به لهستان منتقل می کند.
گرنل گفت: مایه تاسف است که شاهد باشیم مالیات دهندگان آمریکایی همچنان به پرداخت هزینه های 50 هزار نظامی آمریکایی در آلمان ادامه می دهند ولی آلمانی ها مازاد بودجه خود را برای برنامه های داخلی هزینه می کنند.
تا قبل از ریاست جمهوری ترامپ، اروپایی ها به ویژه آلمان روابط نزدیکی با واشنگتن از جمله در زمینه دفاعی و نظامی در چارچوب ناتو داشتند، اما با روی کار آمدن ترامپ و انتقادات تند وی از کشورهای اروپایی درباره بودجه دفاعی اندک برخی از آنها مانند آلمان و نیز درخواست های جدی ترامپ برای مشارکت هر چه بیشتر در هزینه های ناتو که همواره با تحکم و تهدید همراه بوده باعث شده تا فاصله بین دو سوی اقیانوس اطلس روز به روز بیشتر شود.
ضمن اینکه اختلافات اروپا با آمریکا در موارد دیگری مانند توافق هسته ای برجام، توافق آب و هوایی پاریس و اختلافات تجاری نیز گسترش یافته است. اکنون اوضاع به نحوی است که مقامات ارشد آلمان بر غیر قابل اعتماد بودن آمریکا تاکید می کنند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/118
بیشتر بخوانید:
وزیر اقتصاد آلمان: آمریکا غیرقابل اعتماد است