«رجب طیب اردوغان» روزپنجشنبه در بیانیه ای به مناسبت هفتاد و سومین سالروز تاسیس سازمان ملل اعلام کرد، نیاز به اصلاحات در سازمان ملل که 73 سال پیش تاسیس شده به ویژه شورای امنیت را که مسؤول تضمین صلح و امنیت جهانی است نمیتوان نادیده گرفت یا آن به تعویق انداخت.
در بیانیه رئیس جمهوری ترکیه آمده است، قتل عام در روآندا، بوسنی و هرزگوین و کوزوو و ادامه عملیات تروریستی در کشورهای منطقه ثابت می کند که شورای امنیت سازمان ملل نتوانست به مسؤولیتهای خود عمل کند و در اجرای آنها ناکام بوده است بنابراین باید ساختار سازمان ملل متحد به ویژه شورای امنیت اصلاح شود.
«اردوغان» باردیگر باتاکید براینکه جهان بزرگتراز 5 عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد است تصریح کرد، تا زمانی که بیعدالتیهای کنونی در شورای امنیت حل نشود، در جهان صلح برقرار نمی شود و سازمان ملل به ساختاری عادلانهتر، دموکراتیک تر، شفافتر و موثرتر و مسؤولیتپذیرتر تبدیل نخواهد شد.
منشور سازمان ملل در تاریخ ۲۴ اکتبر سال ۱۹۴۵ میلادی به اجرا درآمد و این تاریخ هر ساله به عنوان روز «سازمان ملل» گرامی داشته میشود.
مروری بر روند وقایع رخ داده پس از تاسیس سازمان ملل و شکل گیری شورای امنیت نشان میدهد که این سازمان در مواردی نه تنها نتوانسته است تهدیدات جهانی علیه صلح و امنیت بین المللی را کنترل کند، بلکه تصمیمات آن موجب وخامت شرایط نیز شده است.
در بهترین حالت میتوان اقدامات این شورا تنها منفعلانه بوده و نتوانسته است گامی برای کنترل بحران های موجود بردارد.
از جمله نسل کشی که در رواندا رخ داد و در طی صد روز، صدها هزار نفر در این کشور جان خود را از دست دادند و میلیون ها زن قربانی تجاوز شدند و یا بحران نسل کشی مسلمانان روهینگیا که در آن شورای امنیت تنها به ناظری بر نسل کشی تبدیل شد.
همچنین در موارد بسیاری این شورا به صحنه درگیری ابر قدرتها تبدیل شده و این کشمکش منافع موجب شده است که شورا با انفعال خود به طولانی شدن بحران ها و از دست رفتن جان هزاران قربانی کمک کند.
بحرانهایی همچون بحران فلسطین و مردم آن که اسیر خشونت، نسل کشی و تبعیض آشکار رژیم صهیونیستی هستند و یا بحران یمن که عربستان سعودی در طول آن با استفاده از تسلیحات جنگی ممنوعه و همچنین محاصره غیر انسانی موجب بروز قحطی در یمن و مرگ هزارن زن و کودک شده است.
«فیلیپ نایشا فونگوئاری» کارشناس حقوق بین المل معتقد است: شورای امنیت بایستی اصلاحاتی از جمله شفافیت، تغییر ساختار رای دهی وتو، پذیرش مسئولیت پذیری بیشتر و تصمیم گیری دموکراتیک را بپذیرد تا از این طریق بتواند کارآمدی خود را در مسائلی همچون تروریسم، بحران های امنیتی و مسائل پیش روی جهان افزایش دهد."
رسیدن به چنین خواسته ای نیازمند همراهی بیشتر کشورهای جهان است تا از این طریق کشورهای ناراضی از نظم فعالی شورای امنیت بتوانند ساختار انحصار گرای آن را بشکنند و گامی موثر در جهت رسیدگی به بحران های موجود بردارند.
139/118
نویسنده: منوچهر شفیعی
بیشتر بخوانید:
تاکید دوباره اردوغان بر ضرورت اصلاح نظام بین المللی
اردوغان: سازمان ملل برای توقف کشتار مسلمانان روهینگیا اقدام کند