رویکرد ضد برجامی واشنگتن مورد قبول اعضای گروه 1+4 یعنی روسیه، چین، تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) و اتحادیه اروپا نیست و این اقدام واشنگتن با محکومیت گسترده داخلی و بین المللی مواجه شده است.
در این راستا اتحادیه اروپا روز سه شنبه در بیانیهای عمیقاً از تصمیم آمریکا برای خروج از برجام ابراز تأسف کرد.
اتحادیه اروپا در این بیانیه که در ارتباط با چهاردهمین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره پایبندی ایران به تعهداتش در قبال برجام منتشر شد، تصریح کرد: تا زمانی که ایران به اجرای تعهدات هستهای خود ادامه دهد، این اتحادیه نیز در برجام خواهد ماند.
تایید پایبندی ایران به برجام
آژانس بین المللی انرژی اتمی جمعه 22 فوریه برای چهاردهمین بار پایبندی جمهوری اسلامی ایران به برجام را تایید کرد.
این بیانیه از سوی ترکیه، جمهوری مقدونیه شمالی، مونته نگرو، ایسلند، صربستان، آلبانی، بوسنی و هرزگوین، لیختن اشتاین، نروژ و سان مارینو نیز حمایت شده است.
اتحادیه اروپا، در این بیانیه همچنین پایبندی راسخ و حمایت مستمر خود از برجام را اعلام و بر ارادهاش برای تداوم همکاری ها با جامعه جهانی در راستای حفظ این توافق بین المللی تاکید کرد.
البته اروپا بویژه برای حفظ برجام باید متحمل هزینه شود و اینکه بخواهد بدون رویارویی با آمریکا این توافق بسیار مهم حفظ شود، خیالی ساده اندیشانه خواهد بود.
اصرار آمریکا بر مواضع ضد برجامی خود
این در حالی است که آمریکا ضمن پافشاری برموضع ضد برجامی خود، همچنان بر اجرای خواسته های زیاده طلبانه خود از ایران اصرار می ورزد.
در این زمینه «جکی ولکات» نماینده آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی روز سه شنبه در بیانیه ای با تکرار اتهام های واهی درباره فعالیت های منطقه ایران گفت: "آمریکا در پی دستیابی به توافقی جامع با ایران است که همه نگرانی های واشنگتن را برطرف کند. این توافق جدید باید ایران را به طور کامل از لحاظ سیاسی و اقتصادی با جامعه بین الملل همگرا کند."
به ادعای وی واشنگتن با خروج از برجام، قطعنامه 2231 شورای امنیت را که برای تأیید این توافق بین المللی صادر شده نقض نکرده است. مقامات آمریکایی از جمله «دونالد ترامپ» رئیس جمهور این کشور در ماه های اخیر بارها اعلام کردهاند به دنبال یک توافق جدید با ایران هستند.
سخنگوی وزارت خارجه ایران اخیرا در واکنش به این سخنان آمریکایی ها تصریح کرد: اظهارات مقام های آمریکایی درباره مذاکره و توافق جدید، بی ارزش است.
«بهرام قاسمی» با بیان اینکه آمریکا بزرگترین ناقض تعهدات بین المللی است گفت نقض و سرپیچی از قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل توسط آمریکا نمونه بارز رفتارهای یک دولت ناآرام و سرکش و لجوج است.
برخلاف خواسته آمریکا و رویکرد یکجانبه گرایانه واشنگتن که همواره بر طبل لغو برجام و تشدید فشارها علیه ایران می کوبد، دیگر قدرتهای جهانی خواهان حفظ این توافق بسیار مهم هستند.
در این راستا روسیه در موضع گیری جدیدی، آمریکا را به باج گیری از کشورهایی که با ایران همکاری می کنند متهم کرد.
«میخائیل اولیانف» اقدام دولت آمریکا در ترساندن کشورهایی که با ایران همکاری میکنند را محکوم و تصریح کرد: واشنگتن بعد از خروج از برجام شروع به «باجگیری اقتصادی» از کشورهایی کرده است که در حال همکاری با ایران هستند.
روس ها معتقدند که آسیب های زیادی به مفاد اقتصادی توافق برجام وارد شده، در حالیکه مفاد هستهای آن از سوی ایران به صورت موثر اجرا میشود. با این حال روسیه تاکید کرده که واشنگتن نمی تواند مانع پایبندی کشورهای دیگر به تعهدات اقتصادی خود ذیل توافقی شوند که به تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد رسیده است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/116
بیشتر بخوانید:
تاکید مجدد اروپا بر حفظ برجام/تحلیل
تاکید بر عزم اروپا وسازمان ملل برحفظ برجام /تحلیل
تاکید فرانسه و انگلیس بر حفظ «برجام»