«بلاول بوتو زرداری» که برای شرکت در اجلاس جهانی امنیت غذایی در نیویورک بسر میبرد، گفت: اسلام آباد به حمایت از تلاشهای جمعی برای کمک به بهبود وضعیت بد مردم افغانستان ادامه خواهد داد و معتقد است که تعامل با طالبان برای کمک به حل بحران این کشور مهم و اجتناب ناپذیر است.
با توجه به مشکلات مردم افغانستان، بدون تردید تعامل با طالبان تنها راه کمک به برون رفت این کشور از بحران های عدیده ای است که ادامه آن می تواند افغانستان را با فجایع انسانی روبرو کند.
این موضوع با توجه به اینکه هنوز طالبان شرایط شناسایی بین المللی را ندارد از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا در چهاردهه اشغال و جنگهای داخلی در افغانستان این مردم بخصوص زنان و کودکان هستند که قربانی میشوند.
«امین فرجاد» کارشناس مسایل افغانستان در این باره می گوید: "در حالی که طالبان در جهت اجرای شرایط لازم برای جلب توجه جهانی جهت کسب شناسایی بین المللی حاکمیتش بر افغانستان اقدام نمی کند تعامل با این گروه تنها شانس مردم افغانستان برای نجاتشان از گرسنگی و فقر است."
با این حال تعامل از دیدگاه پاکستان و محافل منطقه ای و بین المللی با طالبان متفاوت است، چرا که به گفته مقامات پیشین و فعلی پاکستان از جمله «بی نظیر بوتو» نخست وزیر فقید پاکستان و مادر وزیر امور خارجه این کشور، اسلام آباد و واشنگتن در ایجاد و تقویت طالبان دست داشته اند. این بدان معنا است که از دیدگاه پاکستان هر گونه تعامل و همکاری با طالبان باید از منظر و مسیر این کشور صورت گیرد .به همین دلیل تمامی تلاشهای منطقه ای و بین المللی برای تعامل با طالبان در ماههای اخیر بی نتیجه بوده است.
رفتار پاکستان در ارتباط با افغانستان در سالهای اخیر نشان می دهد که تعامل با طالبان از دیدگاه اسلام آباد یعنی پذیرش این نکته از جانب واشنگتن که همه مسیرهای ورودی به کابل از طریق اسلام آباد صورت می گیرد.
«سروش امیری» کارشناس مسایل افغانستان در این باره می گوید: "پاکستان، افغانستان را حیاط خلوت خود می داند و به همین دلیل سیاست سلبی را در مورد حضور هر کشور منطقه ای و بین المللی در افغانستان پی گیری می کند. با این حال پاکستان تصور نمی کرد جامعه جهانی با حاکمیت مجدد طالبان در افغانستان به دیده منفی برخورد کند."
در هر حال، ناتوانی پاکستان در کمک به حل مشکلات طالبان در افغانستان از جمله حل بحران اقتصادی و معیشتی باعث شده است دولت اسلام آباد شعار تعامل با طالبان را سر دهد اما نوع نگاه پاکستان مبنی بر برادر بزرگ طالبان و تصمیم گیرنده سیاستهای داخلی و خارجی این گروه باعث شده است گشایش جدی در حل مشکلات افغانستان ایجاد نشود.
نویسنده: مجید وقاری
117