«بن علی ییلدریم» در گفتگو با خبرنگاران، درباره احتمال برگزاری همه پرسی استقلال منطقه کردستان عراق در روز 25 سپتامبر 2017، تصریح کرد: ترکیه می خواهد تمامی عراقی ها در یک کشور واحد زندگی کنند و با توجه به شرایط حساس منطقه خاورمیانه طرح چنین موضوعاتی یک اشتباه راهبردی است.
پیش از این، وزارت امور خارجه ترکیه با انتشار بیانیه ای، تصمیم کردهای عراق برای برگزاری همه پرسی در مورد استقلال منطقه کردستانعراق را «اشتباهی فاجعهآمیز» توصیف کرده بود.
واکنش مقام های دولت آنکارا و نهادهای دولت ترکیه به برگزاری همه پرسی در منطقه کردستان عراق، نشان دهنده نارضایتی آنکارا از این تصمیم و در عمل نگرانی از تجزیه ترکیه در آینده است.
در عین حال، کارشناسان واکنش دولت آنکارا به برگزاری همه پرسی ماه سپتامبر در منطقه کردستان عراق را دوگانه می دانند. بویژه که پیش از این، دولت ترکیه از به اصطلاح مبارزه با گروه های تروریستی نظیر داعش در کنار کردهای عراق قرار گرفته و ارتباطاتی با «مسعود بارزانی» رئیس منطقه کردستان عراق برقرار کرده بود.
در حالی که، اعتراض های مکرر دولت حاکم بر بغداد مبنی بر اقدام ترکیه برای اشغال بخشی از اراضی عراق، با بی توجهی رهبران دولت آنکارا مواجه شده بود. در واقع دولت بغداد بر این باور بوده است که، با اشغال بخشی از اراضی عراق توسط ترکیه، احتمال تجزیه این کشور بیش از هر زمان دیگری فراهم خواهد شد. اما رهبران دولت آنکارا ضمن تاکید بر دریافت مجوز از رئیس منطقه کردستان عراق، به سیاست های اشتباه خود درمنطقه ادامه دادند.
در عین حال، مقام های آنکارا به اعتراض های مردمی، محافل سیاسی داخلی و منطقه ای و حتی اعتراض دولت های منطقه برای اشغال عراق، بی توجه بوده و حتی به اتخاذ مواضع جدید علیه دولت های مستقل در منطقه اقدام کرده بودند. در حالی که، تمامی مخالفت ها از اتخاذ سیاست های نادرست دولت حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه حکایت داشت، دولت آنکارا همچنان به پیش برد سیاست های خود ادامه داده و چنین وانمود می کردند که، این اقدام در راستای قدرت گرفتن ترکیه در دوران ریاست جمهوری آقای رجب طیب اردوغان و در نتیجه سیاست های وی است .
در حالی که ، دولت آنکارا به برگزاری همه پرسی استقلال منطقه کردستان عراق اعتراض دارد، شکی نیست که ، رهبران ترکیه به شدت از تجزیه این کشور در آینده نگران هستند. موضوعی که در گذشته با عناوینی نظیر طرح " خاورمیانه بزرگ " مطرح بود و از سال 2003 میلادی و در زمان یورش آمریکا به عراق، به صورت جدی تری مطرح می شد .
به همین دلیل است که، تحرکات و موضعگیری مقام های ترکیه را باید ناشی از اتخاذ سیاست های دوگانه رهبران دولت آنکارا قلمداد کرد. واقعیت آن است که مقام های ترکیه به شدت از پیگیری استقلال " کردستان عراق " واهمه دارند . در این میان شکی نیست که در صورت پیگیری جدی تر همه پرسی استقلال، رهبران دولت آنکارا رویکرد خصمانه و متفاوت تری در قبال کردستان عراق در پیش خواهند گرفت. 113/111