روسای جمهور ایران و چین در گفت وگوی تلفنی تحولات عمده بین‌المللی و منطقه‌ای را مورد بررسی قرار دادند.ایران پرس:

 روسای جمهور ایران و چین در گفت وگوی تلفنی یک ساعته، تحولات عمده بین‌المللی و منطقه‌ای را مورد بررسی قرار داده و بر تقویت هر چه بیشتر همکاری‌های دوجانبه تاکید کردند.

سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور اسلامی ایران عصر جمعه در گفت وگوی تلفنی با «شی جین پینگ» رئیس جمهور خلق چین، دخالت آمریکا در امور داخلی کشورها را در ادامه سیاست مخرب یکجانبه‌گرایی این کشور دانست که اکنون به تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی تبدیل شده است. رئیسی ضمن تاکید بر عزم ایران برای توسعه همه جانبه روابط با چین فارغ از تحولات بین المللی، همکاری مستقلانه و مبتنی بر منافع ملی کشورهای دارای حاکمیت را الگوی صحیح حکمرانی در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی برشمرد و ضمن تاکید بر لزوم غلبه عدالت و انصاف در نظم نوظهور بین المللی، هرگونه تلاش آمریکا برای تکرار الگوی جنگ سرد در جهان را نشانه ضعف و افول آن قلمداد کرد.

«شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین نیز در دومین گفت وگوی سران دو کشور در دولت سیزدهم، از همکاری ایران و چین در عرصه بین المللی و حمایت متقابل دو کشور از مواضع یکدیگر در عرصه های منطقه ای و بین المللی قدردانی کرد. رئیس جمهور چین نیز بر اهمیت استراتژیک روابط چین و ایران و نیز اهتمام کشورش بر تقویت و توسعه همکاری‌های کلیدی و راهبردی و امنیتی دو کشور به ویژه در حوزه تجاری، اقتصادی، زیرساختی و انرژی تاکید کرد. 

«شی جین پینگ» اظهار داشت: اجرایی شدن سند جامع همکاری‌های ۲۵ ساله دو کشور گامی بزرگ در این راستا است و برهمین مبنا دستورات لازم برای توسعه روابط همه جانبه استراتژیک با ایران از جمله در عرصه اقتصادی را صادر می کنم.

روابط ایران و چین در سال های اخیر روند به رشدی را طی کرده و به ویژه مواضع مشترک دو کشور در قبال مقابله با سیاست های سلطه جویانه آمریکا و نیز انعقاد برنامه همکاری جامع 25 ساله از نقاط عطف روابط دو جانبه محسوب می شود. در این راستا رئیسی و شی جین پینگ با طرح ابتکارهای توسعه همکاری‌ها و ابراز خرسندی از روند توسعه روابط و جهش در مبادلات تجاری دو کشور در یک سال گذشته، درباره راهکارهای توسعه و تسریع در روند اجرایی شدن برنامه همکاری جامع ۲۵ ساله توافق کردند. رئیس جمهور ایران از بسط همکاری‌های چندجانبه اقتصادی در بستر ترتیبات منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای چون سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس استقبال کرد.رئیسی در واکنش به تحسین سیاست توسعه روابط و همکاری‌های جمهوری اسلامی ایران با همسایگان و دستاوردهای آن توسط رئیس جمهور چین تاکید کرد: این رویکرد جمهوری اسلامی ایران بسترهای لازم برای امنیت و توسعه جمعی در غرب آسیا را فراهم آورده است و می‌تواند الگویی برای تقویت اعتماد سیاسی و توسعه اقتصادی منطقه باشد.

ایران و چین در راستای منافع و اشتراکات دو جانبه و نیز رویکرد ها و دیدگاههای مشترک در باره مسائل منطقه ای و فرا منطقه ای زمینه‌ها و دلایل متعددی برای ارتقای روابط در این عرصه دارند. بیانیه مشترک «مشارکت جامع راهبردی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین» که پس از سفر شی جین پینگ رئیس جمهور چین به تهران در ژانویه 2016 (بهمن 1394) بین دو کشور به امضا رسید در قالب ۲۰ ماده، نقشه راه گسترش و تعمیق همکاری‌های مشترک تهران - پکن را در حوزه‌های سیاسی، همکاری اجرایی، انسانی و فرهنگی، قضایی، امنیتی - دفاعی و منطقه‌ای و بین‌المللی مشخص کرده است. در بند اول این بیانیه آمده است: «طرفین معتقدند درشرایطی که روند چندقطبی شدن نظام بین‌الملل و جهانی شدن اقتصاد گسترش عمیقی یافته، مناسبات دو کشور ایران و چین از اهمیت استراتژیک برخوردار گردیده و یکدیگر را شریک راهبردی مهم خود دانسته و توسعه روابط فی مابین را دراولویت سیاست خارجی خود قرار می دهند».

اکنون شرایط بین المللی به ویژه افزایش فشارهای آمریکا بر چین و نیز سیاست های مداخله جویانه واشنگتن در غرب آسیا ، و از سوی دیگر همگرایی هر چه بیشتر دو کشور ایران و چین در زمینه روابط دو جانبه و مسائل منطقه ای و بین المللی ضرورت افزایش رایزنی ها و تبادل نظرات بین مقامات دو کشور را پیش از پیش ضروری ساخته است. مسلما گفت و گوی تلفنی روسای جمهور ایران و چین گامی به پیش در این زمینه محسوب می شود.

119

نویسنده: سیدرضا میرطاهر