ایران پرس- «مون جائه این» رییس جمهوری کره جنوبی بر لزوم گسترش روابط کشورش با ازبکستان در زمینه های مختلف بویژه امور اقتصادی تاکید کرد.

مون جائه این درنشستی با حضور 300 تبعه کره جنوبی مقیم ازبکستان در تاشکند، اعلام کرد، کره جنوبی و ازبکستان به گسترش همکاری های خود ادامه خواهند داد.

نشست مون جائه این با اتباع کره ای درتاشکند پس ازنشست دوجانبه میان رییس جمهوری کره جنوبی و «شوکت میرضیایف» همتای ازبک وی برگزار شد.

با حضور مون جائه این و شوکت میرضیایف، مسوولان کشورهای کره جنوبی و ازبکستان تفاهم نامه هایی تجاری به ارزش دوازده میلیارد دلار امضاء کرده اند.  

مون جائه این رئیس جمهوری کره جنوبی روز پنجشنبه گذشته درادامه سفر دوره ای به جمهوری های آسیای مرکزی، در چارچوب یک سفر رسمی چهار روزه، وارد ازبکستان شد.

گسترش حجم مبادلات تجاری دوجانبه کره جنوبی و ازبکستان 

امضای قراردادهای دوجانبه کره جنوبی و ازبکستان به ارزش 12 میلیارددلار نشان دهنده خیز دوکشور برای گسترش حجم مبادلات تجاری دوجانبه است.

پیش از این، حجم مبادلات تجاری ازبکستان و کره جنوبی از سه میلیارد دلار در سال فراتر نرفته بود. این درحالی است که ، حجم مبادلات و همکاری های کره جنوبی و پنج کشور آسیای مرکزی طی دو دهه گذشته با 180 برابر رشد مواجه بوده و بخش هایی چون بهداشت، نساجی، خودروسازی، امور عمرانی و زیربنایی، فن آوری های اطلاعاتی، امور علمی و فرهنگی از جمله زمینه های همکاری های کره جنوبی با پنج جمهوری آسیای مرکزی بویژه ازبکستان بوده است.

کره جنوبی بیشترین حجم تبادلات تجاری با جمهوری‌های آسیای مرکزی را دارد

علاوه بر این، بیش از 400 شرکت کره ای سرمایه گذاری های عظیمی را در ازبکستان در دستور کار قرار داده اند و کره جنوبی در حال حاضر بیشترین حجم تبادلات  تجاری با جمهوری های آسیای مرکزی را با ازبکستان با بیش از 2 میلیارد دلار تجارت دوجانبه دارد.

کره جنوبی در عین حال، یکی از شرکای اصلی اقتصادی ازبکستان تلقی می شود. این درحالی است که مقرر شده است، مهاجران کار بیشتری از ازبکستان به کره جنوبی عزیمت کنند. 

با توجه به روند چشمگیر و رو به رشد روابط برخی از کشورهای جنوب و جنوب شرقی آسیا با جمهوری های آسیای مرکزی، برخی کارشناسان، نفوذ این کشورها را در این منطقه بسیار جدی تلقی می کنند.

ژاپن، کره‌جنوبی و سازمان همکاری اسلامی بازیگران نیمه‌پنهان منطقه آسیای مرکزی

به عنوان مثال، «آنتون کوریلکین» کارشناس مسائل سیاسی روس تمرکز بر مساله نفوذ چین، روسیه و آمریکا در آسیای مرکزی را اشتباه خوانده و تأکید کرده است: "ژاپن، کره‌جنوبی و سازمان همکاری اسلامی بازیگران نیمه‌پنهان منطقه آسیای مرکزی هستند که در بلندمدت به اهداف خاص خود دست خواهند یافت".

درمجموع، با مروری به تاریخ روابط کره جنوبی با کشورهای منطقه آسیای مرکزی، باید گفت، طی بیش از دودهه گذشته دولت سئول آرام آرام توجه هرچه بیشتری به کشورهای آسیای مرکزی داشته است.

دولت کره جنوبی با توسل به ابزارهایی نظیر وجود اقلیت کره ای در کشورهای این حوزه، برگزاری نشست همکاری های کره جنوبی و جمهوری های آسیای مرکزی و توان اقتصادی و سرمایه گذاری، تلاش کرده است نفوذ خود را در کشورهای این منطقه بویژه ازبکستان افزایش دهد.

بدیهی است، با اجرای قراردادهای اقتصادی اخیر با بخش های دولتی و خصوصی ازبکستان، دولت سئول یک گام بلند به اهداف خود در مناسبات با ازبکستان نزدیک تر خواهد شد.

نویسنده: محمد علی طالبی

133/118

بیشتر بخوانید:

همکاری اقتصادی ازبکستان و کره‌جنوبی

دیدار معاون نخست‌وزیر کره‌جنوبی با رئیس‌جمهور ازبکستان/ تحلیل