ایران پرس- ظریف گفت: "تهران حق بکارگیری اقدامات قانونی در چارچوب برجام را به منظور حفاظت از منافع خود در برابر تروریسم اقتصادی آمریکا محفوظ می‌داند."

«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه در صفحه شخصی خود در توئیتر با اشاره به پایان مهلت 60 روزه تهران به اروپایی‌ها برای اجرای تعهدات برجامی و آغاز گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران، با بیان این نکته تصریح کرد، جمهوری اسلامی ایران در حال برداشتن دومین دور گام‌های چاره‌ساز خود براساس پاراگراف 36 برجام، است.

ظریف تاکید کرد: "تمامی این گام‌ها، تنها در صورت پایبندی سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه، آلمان) به تعهداتشان قابل بازگشت خواهد بود."

هشدار تهران؛ گام سوم در صورت عدم عمل به تعهدات  

ایران روز یکشنبه همزمان با پایان یافتن مهلت ۶۰ روزه به کشورهای اروپایی برای عمل به تعهدات خود در برجام، در دومین گام برای کاستن از تعهدات خود ذیل این توافق اعلام کرد، سطح غنی‌سازی را به بالای ۳/۶۷ درصد افزایش می دهد.

تهران همچنین هشدار داد در صورتی که سایر طرف‌ها برای عمل به تعهدات خود اقدام نکنند بعد از ۶۰ روز گام سوم را برخواهد داشت. 

ایران گام اول دراین جهت را هفته گذشته ۱۰ تیرماه برداشت و اعلام کرد میزان ذخایر اورانیوم ۳/۶۷ درصدی کشور از ۳۰۰ کیلوگرم عبور کرده است.

 اقدام ایران برای کاستن از تعهدات برجامی با استناد به بندهای ۲۶ و ۳۶ این توافق صورت گرفته و به معنای خروج از این توافق نیست.

هدف ایران از گفت‌ وگوها با اروپا و دادن فرصت 60 روزه در واقع تلاش در جهت حفظ برجام و فرو نشاندن مناقشه ای است که به نفع هیچکس نیست.

با این حال پیشرفت در این زمینه به اراده طرف های باقی مانده در برجام بستگی دارد.

اروپا هیچ بهانه‌ای برای پرهیز از اتخاذ موضع سیاسی محکم برای حفظ برجام ندارد

از همین روست که وزیر امور خارجه ایران  با ارسال توئیت دیگری نوشت: "اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی که به وظایف خود براساس برجام، از جمله پس از خروج آمریکا از آن، عمل نکرده‌اند، باید دست‌ِکم از اقدامات جبرانی ایران بر اساس پاراگراف 36 برجام، در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تهران حمایتِ سیاسی کنند."

ظریف تاکید کرد: "سه کشور اروپایی هیچ بهانه‌ای برای پرهیز از اتخاذ موضع سیاسی محکم برای حفظ برجام و مقابله با یکجانبه‌گرایی آمریکا ندارد."

اما برخی کشورهای اروپایی از احتمال فعال شدن "مکانیسم ماشه" و اعمال مجدد تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران سخن می‌گویند.

این در حالی است که آمریکا بیش از یکسال است که از برجام خارج شده و تحریم‌های ظالمانه ای  را علیه ایران به اجرا گذاشته‌است.

اقدامات حداقلی اتحادیه اروپا و انتظارات حداکثری از ایران در قبال برجام

اروپایی‌ها که درکلام به برجام پایبندند می‌خواهند با تأمین حداقل‌های اقتصادی برای تهران، جمهوری اسلامی در برجام بماند.

به عبارتی دیگر؛ اتحادیه اروپا با اقدامات حداقلی خود، انتظارات حداکثری از ایران را در قبال تعهدات برجام دارد.

«رضا نصری»، حقوقدان بین‌المللی و کارشناس سیاست خارجی در گفتگو با ایسنا می گوید: "در یک سال اخیر، مهم‌ترین مانع بر سر راه مقابله با تحریم‌های آمریکا احتیاط و هراس بیش از حد دولت‌های اروپا از «تغییر» در روابط ۷۵ ساله خود با آمریکا بوده است. اروپایی‌ها بر این باورند که رویارویی مستقیم با آمریکا آن‌ها را وارد مرحله جدیدی از روابط فرا آتلانتیک خود با آمریکا خواهد کرد و این مرحله جدید هنوز برای آن‌ها یک سرزمین ناشناخته و پر مخاطره است. "

ایران حتی در پاسخ به بد عهدی اروپایی ها؛ با دادن فرصت  60 روزه منطق و بینش خود را نشان داده است؛ اما به نظر می رسد که اراده‌ای برای به نتیجه رسیدن تلاش ها در اروپا وجود ندارد که می تواند به معنی نوعی تقسیم کار بین اروپا و امریکاست برای وادار کردن ایران به تسلیم شدن در برابر فشار حداکثری تلقی شود.

در چنین شرایطی برداشتن محکم‌تر گام‌های بعدی کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران، بیش از پیش اهمیت و ضرورت می‌یابد.

نویسنده: جمشید امین زاده

133/118

بیشتر بخوانید:

واکنش‌های جهانی به گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران

رویکرد متناقض مکرون در قبال کاهش تعهدات برجامی ایران