ترامپ در راستای شعار «نخست آمریکا» ضمن اولویت دادن به منافع و اهداف آمریکا، البته بدون توجه به سایر کشورها، بر این عقیده است که سیاستهای یک جانبه گرایانه و خود محورانه به افزایش قدرت و غلبه آمریکا بر رقبایش منجر خواهد شد.
با این حال قدرت های بین المللی رقیب آمریکا به ویژه روسیه که به صراحت در اسناد کلان امنیتی و هسته ای آمریکا از آن به عنوان بزرگترین تهدید علیه آمریکا یاد شده است، مخالف سرسخت رویکرد یکجانبه گرایانه و زورمدارانه آمریکا بوده و بر نفی دیکته کردن مواضع از سوی دولت ترامپ به دیگر دولتها تاکید دارند.
در این راستا «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه روز پنج شنبه در دیدار با سفرای خارجی در مسکو تأکید کرد: در حوزه سیاست خارجی، مسکو به اصل عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها پایبند بوده و شدیدا با استفاده از زور و دیکته قدرت در عرصه بینالمللی مخالف است.
اشاره پوتین به سیاست ها و مواضع ترامپ است که صراحتا سخن از برتری جویی آمریکا و لزوم پیروی دیگر دولتها از سیاست های واشنگتن و ترجیح منافع آمریکا سخن گفته است.
در حال حاضر آمریکا با دو قدرت بین المللی یعنی چین و روسیه به تقابل پرداخته و در بسیاری عرصه ها این دو کشور را به چالش کشیده است. ضمن اینکه ترامپ همواره مدعی سوء استفاده رقبا و دوستان آمریکا از این کشور شده و بر لزوم تغییر این وضعیت تاکید کرده است.
رویکرد ترامپ به معنای تداوم و تشدید تلاش های دولت وی برای اعمال خواسته ها و اراده خود به دیگر کشورها اعم از رقبا و دشمنان آمریکا و حتی دوستان آن خواهد بود.
با این حال بسیاری از مقامات ارشد کشورهای بزرگ جهان و از جمله شرکای اروپایی واشنگتن نیز درباره سیاست های ترامپ ابراز نگرانی کرده و آن را موجب انزوا و بی اعتمادی روزافزون دیگر کشورها به آمریکا دانسته اند.
به گفته «ژان ایو لودریان»، وزیر خارجه فرانسه: ترامپ با شعار «نخست آمریکا» وارد کاخ سفید شد اما اکنون وی پای خود را فراتر گذاشته و شعار «آمریکا به تنهایی» را سر می دهد.
یعنی آمریکایی که با همه درگیر جنگ قدرت شده و در هر نوع مذاکره دوجانبه ای بر برتری خود تاکید میکند.
ترامپ در موارد مختلف با قلدری و در پیش گرفتن رویکردی یکجانبه گرایانه و خودمحورانه به دنبال تحقق اهداف خود در خصوص مسائل مهم بین المللی از جمله برجام است.
آمریکا خود را پلیس جهانی تلقی کرده و این توهم را دارد که وظیفه رسیدگی به مسائل جهانی آن هم از طریق اعمال زور و کاربرد قدرت سخت یعنی قدرت نظامی و قدرت نیمه سخت یعنی قدرت اقتصادی از طریق اعمال تحریم ها را دارد.
در حالی که تحولات نظام بین المللی که اکنون به سوی چند قطبی شدن در حال حرکت است، نشان می دهد که رویکرد آمریکا اساسا مبتنی بر واقعیات محیط بین الملل و روندهای جهانی نیست.
در مقابل روسیه بر چندجانبه گرایی و لزوم حل و فصل بحران ها از طریق سازمان ملل تاکید دارد.
به گفته پوتین: روسیه به عنوان عضو دائم شورای امنیت از اصول اساسی این سازمان که حاکمیت کشورها، برابری و عدم مداخله در امور کشورهای دیگر است، حمایت می کند.
مسکو بر این باور است که دیپلماسی در حال حاضر بیش از گذشته برای حل مشکلات در روابط بینالملل و پاسخگویی به تهدیدات و چالشهای جدیدی کارساز است.138/118
نویسنده: میرطاهر
بیشتربخوانید:
حمله ترامپ به دوستان و دشمنان آمریکا / تحلیل
روپای بدون آمریکا؛ نتیجه سیاست ترامپی/ تحلیل