ایران پرس: رئیس جمهور روسیه روز پنجشنبه در پیامی به همتای چینی خود با تبریک یکصدمین سالروز تاسیس حزب کمونیست این کشور، بر گسترش روابط راهبردی مسکو و پکن تاکید کرد.

«ولادیمیر پوتین» در بخشی از پیام خود با تاکید بر اینکه پکن نقش سازنده ای را در مقابله با تهدیدها و چالش های جهانی ایفا می کند، درباره توسعه روابط حزب حاکم روسیه واحد و حزب کمونیست چین ابراز اطمینان کرد.

سران روسیه و چین روز دوشنبه 28 ژوئن نیز در دیداری مجازی درباره توسعه روابط دو کشور و مشارکت راهبردی در تمام سطوح گفت وگو و تبادل نظر کرده و قرارداد مشارکت راهبردی، دوستی و همکاری بین دو کشور را تمدید کردند.

«شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین در این دیدار گفت: "مشارکت راهبردی همه جانبه روسیه و چین امسال وارد دوره جدیدی شده و آزمون ها و چالش ها را با موفقیت پشت سر گذاشته است."

پوتین نیز گفت: "امسال برای روابط روسیه و چین سال ویژه ای است. 20 سال پیش در مسکو قرارداد مشارکت راهبردی و حسن همجواری بین روسیه و چین امضا شد."

قرارداد مشارکت راهبردی، دوستی و همکاری بین روسیه و چین در ژوئیه 2001 توسط ولادیمیر پوتین و «جیانگ زمین» رهبر وقت چین در مسکو امضا شد و در مارس 2021 دو کشور برای تمدید قرارداد برای پنج سال دیگر توافق کردند.

پس از پایان جنگ سرد، روابط اقتصادی، سیاسی، نظامی و تسلیحاتی روسیه و چین سیر صعودی را طی کرده است. در مجموع روابط روسیه و چین در سال های اخیر توسعه فراوان یافته است و دو کشور مجموعه ای از اهداف جهانی و منطقه‌ای را با رعایت ملاحظات سیاسی یکدیگر پیگیری می‌کنند.

درحال حاضر همکاری های دو کشور به ویژه در زمینه اقتصادی و انرژی در سطح بالایی قرار داد. این درحالی است که در دیدارهای اخیر سران روسیه و چین طیف وسیعی از موضوعات دوجانبه در عرصه های سیاسی، اقتصادی، سرمایه گذاری، انرژی و فناوری های پیشرفته و نیز مسائل مهم بین المللی و منطقه ای مورد بحث قرار گرفته و قراردادها و توافقنامه های مهمی امضاء شده است.

آخرین تحول دراین زمینه یعنی تمدید قرارداد مشارکت راهبردی، دوستی و همکاری بین روسیه و چین نماد عزم مسکو و پکن برای گسترش هر چه بیشتر روابط دو جانبه با توجه به خصومت روز افزون آمریکا علیه این دو قدرت بین المللی تلقی می شود.

با روی کار آمدن «جو بایدن» در آمریکا از ژانویه 2021 روابط واشنگتن با مسکو و پکن دستخوش تنش های زیادی در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، تجاری، نظامی و امنیتی و حقوق بشری شده است.

روابط آمریکا و روسیه در دوره زمامداری بایدن سیری نزولی طی کرده و واشنگتن مواضع و اقدامات ضد روسی خود را دوچندان کرده است.

روند روابط آمریکا و چین نیز از زمانی که بایدن وارد کاخ سفید شده است سیری رو به وخامت را طی کرده و در عرصه های مختلف دچار بحرانی اساسی شده است.

هراس واشنگتن از گسترش روابط چین و روسیه

لبه تیز انتقادات واشنگتن بر اقدامات چین در ابعاد مختلف اقتصادی و تجاری، نظامی و امنیتی و حقوق بشری متمرکز شده است.

در واقع آمریکا از توسعه روابط و نزدیکی روز افزون روسیه و چین بیمناک است.

«داگ بانداو» کارشناس سیاسی آمریکایی می گوید: "روسیه و چین در کنار هم، وزنه تعادل قابل توجهی برای جاه طلبی های ایالات متحده هستند. اکنون حتی حامیان سرسخت برتری بی رقیب آمریکا نیز از همکاری دومین اقتصاد بزرگ جهان و دومین ارتش قوی جهان نگران هستند."

روسیه همراه با چین درعرصه سیاست بین المللی نیز اهداف مشترک زیادی را دنبال می کنند. سران این دو کشور بر مشارکت راهبردی میان روسیه و چین و روابط حسن همجواری و تلاش برای تحکیم نظام چند قطبی جهان تاکید می کنند.

روسیه و چین در چارچوب های دو جانبه و چند جانبه از جمله در سازمان های بین المللی همکاری های گسترده ای داشته و از جمله عضو گروه «بریکس» هستند که گروهی برای توسعه همکاری های سیاسی و اقتصادی است.

چین و روسیه درباره بسیاری از مسائل بین المللی مانند توافق هسته ای برجام و لزوم مقابله با اقدامات یکجانبه گرانه آمریکا مواضع مشابهی داشته و هم چنین به عنوان دو رقیب عمده آمریکا در چارچوب همکاری های دوجانبه و سازمان همکاری شانگهای، سعی در اتخاذ مواضع مشترک را برای مقابله با تهدیدات سیاسی، اقتصادی و نظامی آمریکا دارند.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

افزایش همکاری هسته‌ای غیرنظامی روسیه و چین در راستای مقابله با تحریم‌های آمریکا