ایران پرس- نخست‌ وزیر ژاپن تاکید کرد، توکیو در زمینه تصمیم کره جنوبی برای به تعویق انداختن پایان توافقنامه تبادل اطلاعات نظامی با ژاپن، هیچ امتیازی به سئول نخواهد داد.

«آبه شینزو» اعلام کرد کره جنوبی به دلیل فشارهای شدید از سوی آمریکا‌، تصمیم گرفته است پایان توافقنامه اطلاعات نظامی با ژاپن را به تعویق بیندازد. 

کره جنوبی ماه اوت گذشته (2019) در واکنش به اعمال محدودیت‌های تجاری از سوی توکیو بر سئول اعلام کرد، به پیمان تبادل اطلاعات نظامی با ژاپن  پایان می دهد‌.

طبق اعلام سئول قرار بود، 23 نوامبر سال جاری این پیمان منقضی شود اما سئول چند روز قبل اعلام کرد پایان این پیمان را به تعویق انداخته است‌.

درحالیکه کره جنوبی به تعویق انداختن پایان پیمان تبادل اطلاعات نظامی را حرکتی رو به جلو قلمداد کرده و بر این باور است که توکیو نیز باید در راستای احیای اعتماد از دست رفته بین دو کشور قدم بردارد اما سخنان نخست وزیر ژاپن نشان می دهد که توکیو اقدام تازه سئول را مقطعی و ناشی از فشار آمریکا قلمداد می کند. 

واقعیت این است که چند روز قبل از زمان تعیین شده برای پایان پیمان تبادل اطلاعات نظامی بین کره جنوبی و ژاپن، مقامات آمریکایی از جمله وزیر دفاع این کشور از چنین رویدادی ابراز نگرانی کرده و درباره پیامدهای آن هشدار داده بودند.

از آن جایی که آمریکا از حضور در شرق آسیا اهدافی همچون نظارت بر فعالیتهای چین را پیگیری می کند، واشنگتن نگران است که تشدید اختلافات سیاسی و امنیتی بین متحدانش در شرق دور‌، اهداف کلان آمریکا را تحت الشعاع قرار دهد.

بنابراین سخنان شینزو آبه بدین معناست که توکیو اقدام تازه سئول را جدی و ماندگار قلمداد نمی کند و انتظارش از کره جنوبی فراتر از به تعویق انداختن پیمان تبادل اطلاعات نظامی بین دو کشور است. 

از آن جایی که تنش‌های اخیر در روابط دو کشور آسیای شرقی با اقدام دیوانعالی کره جنوبی ضد شرکتهای ژاپنی آغاز شد‌، احتمالا توکیو بر این باور است که هرگونه تجدید نظر در اقداماتش ضد سئول منوط به عقب نشینی کره جنوبی از احکام صادره ضد شرکتهای ژاپنی است‌.

این رویکرد ژاپن در قبال کره جنوبی نشان می دهد توکیو تا چه میزان آرای صادره از سوی دیوانعالی کره جنوبی را جدی قلمداد می کند. ضمن اینکه این دیدگاه تائیدی بر این واقعیت است که بر خلاف برخی انتظارات‌، مشکلات کنونی بین دو کشور شرق آسیا ریشه دار و عمیق است و با توجه به اختلافات تاریخی دو کشور ممکن است مدت‌ها ادامه پیدا کند‌. 

«لیو وای» تحلیلگر موسسه مطالعات آسیای شرقی پکن می گوید: "چنانچه مشکلات کنونی بین سئول و توکیو مدیریت نشود به معضلی جدی تبدیل خواهد شد و روابط طرفین بازهم کاهش خواهد یافت." 

البته‌، واقعیت این است که سرعت بالای کاهش روابط دو کشور در ماههای اخیر و اقدامات متقابل طرفین ضد یکدیگر راه برگشت را برای توکیو و سئول دشوار کرده است و با توجه به اختلافات ریشه دار کره جنوبی و ژاپن، ممکن است بازگشت طرفین به جاده اعتماد سازی مدتها زمان ببرد.

نویسنده: محمود بلند اختر

141/116

بیشتر بخوانید:

آبه شینزو: ژاپن امتیازی به کره‌جنوبی نخواهد داد

تصمیم کره جنوبی برای خارج کردن ژاپن از لیست کشورهای صادراتی/ تحلیل

مخالفت ژاپن با توقف تمرین‌های نظامی مشترک آمریکا و کره جنوبی+ ویدئو