در این راستا «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در مه 2018 از برجام خارج شد و تحریم های بی سابقه ای را علیه ایران به اجرا گذاشت.
«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز رایزنی های متعددی برای جلوگیری از بقای برجام با روسای کشورهای مرتبط با برجام از جمله بریتانیا داشته است.
جرمی کوربین، رئیس حزب کارگر بریتانیا شامگاه پنجشنبه 5 سپتامبر از دولت این کشور خواست «ائتلاف خطرناک» بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ را علیه توافق هستهای برجام رد کند.
کوربین در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: "بریتانیا باید ائتلاف خطرناک ترامپ- نتانیاهو را علیه توافق هستهای ایران رد کند. ما برای پیشبرد صلح و امنیت در جهان نیازمند گشایشهای دیپلماتیک بیشتری مانند برجام هستیم."
کوربین این توئیت را چند ساعت بعد از دیدار نتانیاهو و بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا در لندن منتشر کرد.
طبق گزارش روزنامه گاردین، نتانیاهو در دیدار جانسون از لندن خواسته است که گفتگوها با ایران را در خصوص توافق هستهای متوقف کند.
نتانیاهو مدعی شده که ایران تخلف دیگری این بار در زمینه منع اشاعه مرتکب شده است. اشاره وی به گام سوم کاهش تعهدات برجامی ایران است که تهران در پاسخ به اجرا نشدن تعهدات اروپایی ها برای کاهش تاثیر تحریم های هسته ای آمریکا علیه ایران برداشته است.
حسن روحانی رئیس جمهور ایران به سازمان انرژی اتمی دستور داده است از روز جمعه 6 سپتامبر به هر آنچه کشور در زمینه تحقیق و توسعه فناوری هستهای نیاز دارد، اقدام کند.
تلاش رژیم صهیونیستی برای توقف مذاکرات برجامی با ایران
نتانیاهو به این بهانه خواستار توقف گفتگوها با ایران شده است.
در بیانیه دفتر نخست وزیری رژیم صهیونیستی آمده است: "وقت گفتگو با ایران نیست. وقت افزایش فشار علیه ایران است. اینها مسائلی هستند که همیشه برای اسرائیل اهمیت دارند اما در مقطع کنونی اهمیت ویژهای پیدا کردهاند."
به رغم این که در بیانیه دفتر نخست وزیر بریتانیا آمده است که دو طرف درباره جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای و فعالیتهای ایران اتفاق نظر داشتهاند، اما بوریس جانسون نخست وزیر این کشور درخواست نتانیاهو را برای توقف مذاکره با ایران را رد کرده است.
نتانیاهو قصد داشت از لندن بخواهد طرح فرانسه را برای اعطای خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری به ایران برای کمک به فروش نفت رد کند. در بیانیه سخنگوی دفتر نخستوزیری بریتانیا آمده است: نخست وزیر جانسون بر ضرورت مذاکره و راه حل دیپلماتیک تاکیده کرده است.
مخالفت نخست وزیر بریتانیا با درخواست نتانیاهو نشان می دهد که به رغم خواسته های مکرر واشنگتن و تل آویو، اروپایی ها از جمله بریتانیایی ها لغو برجام را در راستای منافع سیاسی و امنیتی خود نمی دانند و خواهان تداوم این توافق هستند که از دیدگاه اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) عنصر مهم حفظ صلح و ثبات منطقه ای و بین المللی است؛ هرچند اروپا نتوانسته تا تعهدات خود در قبال ایران با گذشت یک سال و چندماه از خروج آمریکا از برجام عملی کند.
درخواست اتحادیه اروپا از ایران مبنی بر بازگشت به تعهدات برجامی
اتحادیه اروپا به رغم پایبند نبودن بروکسل به اجرای تعهدات برجامی خود، بار دیگر از ایران خواسته است تا گام سوم کاهش تعهدات برجامی را متوقف کند و به تعهدات برجامی خود بازگردد.
سخنگوی اتحادیه اروپا با ابراز نگرانی درباره عبور تهران از سقف برجامی ذخیره اورانیوم غنی شده، از ایران خواست تا از هرگونه کاهش تعهد جدید دست بکشد.
این درخواست اروپایی ها غیرمنطقی و برخلاف تعهدات آنها است؛ به ویژه این که با گذشت چند ماه از اعلام سازوکار مالی ویژه تجارت با ایران موسوم به «اینستکس» هیچ اقدام موثر و عملی در زمینه روابط تجاری ایران و اروپا صورت نگرفته است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/118
بیشتر بخوانید:
انتقاد شدید «جرمی کوربین» از تنش آفرینی آمریکا در خلیج فارس/ تحلیل
انتقاد شدید کوربین از حمایت لندن از اتهامات ضد ایرانی واشنگتن/ تحلیل