تحلیل:

ایران پرس: «ولادیمیر پوتین» رئیس‌ جمهوری روسیه تاکید کرد: روابط تجاری و اقتصادی این کشور با جمهوری اسلامی ایران پایدار و قابل اعتماد است و قطعاً در سال جاری، حجم مبادلات تجاری میان دو کشور افزایش خواهد یافت.

پوتین در سخنانی در پانزدهمین مجمع سرمایه گذاری «وی.تی.بی» VTB، دومین بانک بزرگ روسیه اظهار داشت: در حال حاضر، پروژه های خوبی در زمینه لجستیک، انرژی، همکاری های صنعتی و امنیتی میان تهران و مسکو در حال اجرا است و کریدور شمال - جنوب نیز در حال بهره برداری است و حجم حمل و نقل کالا از طریق این کریدور، به طور مداوم در حال افزایش است. 

ایران و روسیه به عنوان دو همسایه از روابط سنتی و راهبردی برخوردارند. اگر چه عمده جهت این روابط، سیاسی و دفاعی بوده است اما در سالهای اخیر، تهران و مسکو بر توسعه و تقویت روابط تجاری نیز متمرکز شده اند.

ایران و روسیه از جمله کشورهای تحریمی از سوی غرب هستند، از اینرو به عنوان اقتصاد مکمل می کوشند با توسعه همکاری های تجاری، بخش مهمی از نیازهای تجاری و اقتصادی خود را تامین کنند.

ایران و روسیه از ظرفیت های زیادی همچون صنعتی، ساختمانی، علمی و فناوری، دانش بنیان، فنی و مهندسی، صنایع غذایی، انرژی و راههای ترانزیتی برای توسعه بیش از پیش روابط برخوردارند و این می تواند موقعیت جنوب جهانی را نیز در برابر غرب که از اهرم و ابزار تحریم ضد کشورهای مستقل و مخالف سیاستهای غرب استفاده می کند، بیش از پیش تقویت کند.

پیش بینی می شود، با امضای توافقنامه مشارکت راهبردی جامع بین روسیه و ایران در سفر آتی «مسعود پزشکیان» رئیس جمهوری اسلامی ایران به روسیه، شاهد جهش و آغاز فصل تازه ای از روابط تجاری و اقتصادی تهران و مسکو باشیم.

تردیدی نیست با حضور ایران در اتحادیه های منطقه ای مانند اتحادیه اقتصادی اوراسیا که روسیه هم در آن حضور دارد نه تنها تعاملات منطقه ای بیش از پیش توسعه خواهد یافت بلکه موقعیت جهانی اوراسیا را که از آن به عنوان قلب اقتصاد جهانی آینده نام می برند، بیش از پیش ارتقا خواهد داد.

در هر حال، روسیه از طریق راههای مواصلاتی ایران تحت عنوان کریدور شمال - جنوب  تا بنادر هند به تجارت جهانی دسترسی دارد و در همان حال، عضویت ایران و روسیه در گروه بریکس فرصت بی بدیل برای تاثیر گذاری این گروه بر اقتصاد جهانی ایجاد کرده است.

واکنش هشدارگونه اخیر «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا در مورد  تلاش بریکس برای استفاده از ارزهای ملی در مبادلات تجاری به جای دلار، بیانگر جایگاه ممتاز گروه بریکس در اقتصاد جهانی است.

نویسنده: مجید وقاری

117