ایران پرس- به رغم ادعاها و نیز امید دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای بهره برداری از دستاوردهای اقتصادی خود در مبارزات انتخابات ریاست جمهوری 2020، عامل پیش بینی نشده شیوع ویروس کورنا و بیماری کوید 19 باعث رشد بی سابقه شاخص های منفی و بروز رکود در بزرگترین اقتصاد دنیا شده است.

در این راستا اقتصاددان ارشد «بانک آو آمریکا» Bank of America در نامه‌ای هشدار داد اقتصاد آمریکا اکنون در رکودی عمیق به‌سر می‌برد. «میشل می‌یر» Michelle Meyer اقتصاددان ارشد «بانک آو آمریکا» که دومین بانک بزرگ آمریکا به‌شمار می‌رود، روز پنج‌شنبه 19 مارس در نامه‌ای خطاب به مشتریان این بانک هشدار داد اقتصاد آمریکا به ‌دلیل بحران جهانی کرونا وارد  رکود عمیق شده است.

می یر تاکید کرد: «ما رسماً اعلام می‌کنیم که اقتصاد آمریکا نیز مانند اقتصاد سایر کشورهای جهان وارد  رکود شده و این رکودی عمیق و جدی است.» وی در عین حال مدعی شد که این رکود، کوتاه مدت خواهد بود.

اقتصاد آمریکا نیز طی هفته‌های اخیر به‌ شدت تحت تأثیر بحران کرونا قرار گرفته؛ به‌طوری که در یک ماه اخیر شاخص بازار بورس اوراق بهادار نیویورک حدود 30 درصد سقوط کرده است.

با گسترش ویروس کرونا و بیماری کوید 19 در آمریکا نگرانی سرمایه گذاران درباره مسائل مختلفی افزایش قابل توجهی پیدا کرده است. از جمله این موارد باید به پاسخ نامتوازن دولت ترامپ به وضع فوق العاده اقتصادی، سردرگمی در مورد تعداد مبتلایان به این ویروس در آمریکا و نگرانی از این که ترس از ابتلا به کوید 19 و محدودیت‌های اعمال‌شده دولت بر رفت‌وآمدها و نیز تقاضای مشتریان آسیب بزند و اقتصاد این کشور را دچار فروپاشی نماید، اشاره کرد.

این مسائل موجب طرح پیش بینی های منفی شده است. از جمله دویچه بانک آلمان پیش‌بینی کرده است که ارزش سهام در بازار بورس آمریکا 15 تا 20 درصد دیگر کاهش یابد. برخی پیش‌بینی‌ها از این هم بدبینانه‌تر است و حاکی از سقوط بیشتر و رکود عمیق اقتصادی است.

البته میشل می یر اقتصاددان ارشد آمریکایی معتقد است راهکار غلبه بر این رکود اقتصادی این است که سیاست‌گذاران پولی و اقتصادی در هفته‌های آتی محرک‌های اقتصادی تهاجمی در نظر بگیرند و بدون هیچ محدودیتی ارائه کنند.

این دقیقا همان راهکاری است که بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) آن را در پیش گرفته است. فدرال رزرو برای مقابله با اثرات اقتصادی ویروس کرونا روز یکشنبه 15 مارس در اقدامی بی‌سابقه نرخ بهره را با 1 درصد کاهش  از 25 /1 درصد به 25 /0 درصد تقلیل داد. همچنین اعلام شده است 700 میلیارد دلار نقدینگی به بازارها تزریق خواهد شد.

500 میلیارد دلار از نقدینگى که آماده تزریق به بازار است، برای خرید اوراق قرضه سرمایه‌گذارى خواهد شد و 200 میلیارد دلار دیگر برای تحرک بخشیدن به بازار استقراض و وام‌دهى اختصاص خواهد یافت.

با این حال این اقدامات نتوانسته از افتادن اقتصاد آمریکا در گرداب رکود جلوگیری کند. این مساله به ویژه به افزایش شدید بیکاری در آمریکا منجر خواهد شد؛ در حالی که نقطه قوت ادعایی ترامپ در کارنامه اقتصادی اش کاهش بیکاری بوده است.

به گفته  استیو منوچین وزیر خزانه داری آمریکا  شیوع ویروس کرونا در آمریکا ممکن است نرخ بیکاری در این کشور را تا 20 درصد افزایش دهد. وی با اشاره به این که تنها در ماه فوریه گذشته نرخ بیکاری در آمریکا به 3.5 درصد رسیده است، عواقب اقتصادی اپیدمی کرونا را به مراتب بدتر از بحران اقتصادی سال 2008 دانست. 

به گفته جفری تاکر تحلیلگر اقتصادی، «به ‌احتمال زیاد تولید ناخالص داخلی آمریکا در سه‌ماه اول سال کنونی 2020 ضربه سختی خواهد خورد و ما شاهد تأثیر آن بر نرخ بیکاری خواهیم بود».

ترامپ همواره از دستاوردهای اقتصادی  خود به مثابه برگ برنده ای یاد کرده است که  به زعم وی موجب پیروزی دوباره او در انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2020 آمریکا خواهد شد اما وضع پیش بینی نشده کنونی و سقوط آزاد شاخص های مالی و سهام در آمریکا همراه با افزایش قابل ملاحظه نرخ بیکاری و بروز رکود عمیق اقتصادی، موجب وخامت اوضاع اقتصادی آمریکا و در نتیجه افزایش نارضایی از عملکرد دولت ترامپ می شود و همین مساله شانس وی را برای پیروزی در انتخابات آتی کم رنگ می سازد.118