«نهاد زیبکچی» روز چهارشنبه در نشست خبری در آنکارا افزود: تحریمها و درخواست های آمریکا برای توقف خرید نفت ایران الزام آور نیست و ترکیه تلاش میکند تا جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور دوست با اقدامات ناعادلانه مواجه نشود.
وزیر اقتصاد ترکیه تصریح کرد، آنکارا درباره تحریمهای ایران فقط از تصمیمهای سازمان ملل متحد پیروی میکند. آمریکا از کشورهای طرف معامله با ایران خواسته است تا ماه نوامبر خرید نفت از این کشور را متوقف کنند و هیچ استثنایی در این زمینه وجود ندارد. آمریکا برای تحت فشار گذاشتن ایران تلاش میکند با فروش نفت خام ایران را به صفر برساند.
ترکیه در برابر تحریمهای امریکا علیه ایران، همواره به بیان مخالفت خود پرداخته و از این تحریمها تبعیت نکرده است.
علت این موضع گیری ترکیه را میتوان در روابط تاریخی میان دو کشور و اختلافات میان غرب و ترکیه دید.
گفتنی است که ایران یکی از ده شریک اصلی تجاری ترکیه است و دو کشور به صورت تاریخی روابط تجاری بسیار مستحکمی با یکدیگر دارند.
آمارها نشان میدهد که در طول 3 سال گذشته حجم روابط تجاری میان دو کشور به صورت سالیانه بیش از 9 میلیارد دلار بوده است.
اما نکته دیگری که در این زمینه وجود دارد این است که در زمان اجرای تحریمهای ناعادلانه بین المللی علیه ایران، حجم تجارت میان دو کشور بسیار کاهش یافته است.
به صورتی که در سال 2012 ترکیه و ایران به صورت متوسط از 21 میلیارد دلار تجارت مشترک بهره مند شدند و با اجرای تحریمهای بین المللی در سال 2014 این مقدار به 14 میلیارد دلار کاهش یافته است.
وابستگی شدید ترکیه به واردات انرژی از ایران
همچنین از نظر «علی بکیر» کارشناس موسسه کارنگی، اعمال تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی ایران هزینه واردات انرژی برای ترکیه را افزایش خواهد داد.
وی می نویسد: ترکیه به شدت به واردات انرژی وابسته است. ایران در حال حاضر 44 درصد از نفت و 17 درصد از گاز ترکیه را تامین می کند و جایگزین کردن ایران با سایر کشورها به دلیل هزینه های حمل و نقل، قیمت واردات انرژی را برای ترکیه افزایش خواهد داد.
همچنین در صورت اعمال تحریمها علیه ایران این احتمال وجود دارد که قیمت انرژی در جهان افزایش بیابد.
از سوی دیگر ترکیه از سال 2016 در روابط خارجی خود دچار تنش گسترده ای با غرب شده است و در مواردی نیز تحریمهای یک جانبه امریکا را تجربه کرده است.
از این رو همراهی ترکیه با امریکا در تحریم های وضع شده علیه جمهوری اسلامی ایران نوعی مشروعیت بخشی به تحریمها و اقدامات یک جانبه واشنگتن علیه ترکیه است.
همچنین در طول این مدت بارها تنش میان واشنگتن و آنکارا بالا گرفته است و عدم همراهی ترکیه با امریکا نوعی انتقام جویی در برابر بدعهدیهای این کشور نسبت به ترکیه و ابزار فشاری در دستان سیاستمداران ترکیه است.
همه اینها عواملی است که ترکیه را متعهد به حفظ و ادامه روابط تجاری با جمهوری اسلامی ایران و مقابله با تحریمهای یک جانبه امریکا می سازد.
118/116
بیشتر بخوانید:
ترکیه: تحریمهای نفتی یکجانبه آمریکا ضد ایران را اجرا نمیکنیم
قاسمی: ایران با تکیه بر توانایی های خود برابر تحریم های آمریکا می ایستد
پمپئو: با همتایان اروپاییام درباره ایران رایزنی میکنم