جنبش النهضه اعلام کرد که بازداشت الغنوشی بدون رعایت ابتداییترین مراحل قانونی صورت گرفت و آن را تحولی بسیار خطرناک توصیف کرد و در ادامه خواستار آزادی فوری وی، و پایان دادن به حمله و تعرض به فعالان سیاسی شد.جنبش اسلامگرای النهضه همچنین خواهان اتحاد در برابر اقدامات سرکوبگرانه که حقوق و آزادی و حرمت سیاستمداران مخالف را نقض میکند، شد.
این در حالی است که وزارت کشور تونس ادعا نمود که: «بازداشت راشد الغنوشی، رئیس جنبش النهضه به دستور دادستانی عمومی مجمع قضایی در راستای مبارزه با تروریسم بعد از تفتیش منزل وی انجام شده است». دادستانی تونس صحبتهای او را تحریکآمیز اعلام کرده است.
به نظر می رسد بازداشت و زندانی کردن راشد الغنوشی رئیس جنش النهضه تونس در راستای مقابله و سرکوب مخالفان قیس سعید رئیس جمهور تونس صورت گرفته است. قیس سعید در 25ژوئیه 2021 در اقدامی شبه کودتایی زمام امور را در این کشور کوچک آفریقای شمالی به دست گرفت.
وی در اقدامی غیر منتظره پارلمان را تعلیق و رئیس پارلمان این کشور و همچنین نخست وزیر را از قدرت بر کنار کرد و خود کنترل امور را به دست گرفت.
ناکامی نخست وزیر و دولت کشور تونس در بهبود شرایط اقتصادی
بهانه این حرکت رئیس جمهور تونس ، ناکامی نخست وزیر و دولت این کشور در بهبود شرایط اقتصادی و برخورد موثر با همه گیری ویروس کرونا بود. این اقدام موجب بروز تنش سیاسی بزرگی در تونس شده و می توان آن را بزرگترین بحران سیاسی تونس از زمان جنبش مردمی سال ۲۰۱۱ دانست.
رئیس جمهور تونس با حذف اسلام از قانون اساسی این کشور تلاشی آشکار برای کنار زدن حزب النهضه از عرصه سیاسی تونس را کلید زده بود. وی هم چنین تلاش کرده تا با استفاده ابزاری از دستگاه قضایی زمینه محکومیت راشد الغنوشی رئیس این حزب را فراهم سازد .با این حال این اقدامات با مخالفت های گسترده و عدم قبول خواسته های او مواجه شده وبه ویژه قضات تونسی بارها از مداخله و اعمال فشار مستمر رئیس جمهور بر قضات انتقاد کردهاند. قیس سعید، در اوایل ماه ژوئن 2022 میلادی ، ۵۷ قاضی را به اتهام فساد و ایجاد مانع در تحقیقات قضایی برکنار کرد.
تضعیف نهاد قضایی تونس در کنار حذف پارلمان از صحنه سیاسی کشور راه را برای هرگونه ابراز مخالفت قانونی در تونس بسته است. او با برکناری قضاتی که به جنبش النهضه تمایل دارند عملا راه را برای تعقیب قضایی مخالفان اصلی و شاخص خود مانند راشد الغنوشی رئیس جنبش النهضه که قبلا رئیس پارلمان تونس بود باز کرده است.جنبش النهضه قبل از انحلال پارلمان تونس، بیشترین قدرت را در آن در اختیار داشت. راشد الغنوشی، در 14 فوریه 2023 انتقادات شدیدی علیه «قیس سعید»ابراز نمود. این انتقادات پس از بازداشتهای گسترده اخیر در تونس انجام شد که در بین آنها «نورالدین البحیری»، نایب رئیس این جنبش وجود دارد.
اقدام به آدمربایی و سرکوب سیستماتیک مخالفان
الغنوشی این رویدادها را «اقدام به آدمربایی و سرکوب سیستماتیک مخالفان» توصیف کرد و گفت: آنچه قیس سعید انجام میدهد دلیلی بر سردرگمی و ناتوانی دولت متبوع وی در مقابله با بحرانهایی است که به وسیله «کودتاچیان» به وجود آمده است. آنچه در ارتباط با دستگیری مخالفان و فعالان اتحادیهها مختلف رخ می دهد، حمله وحشیانه دولت کودتاچی به منظور از بین بردن مخالفان سیاسی و سرپوش گذاشتن بر شکستهای اقتصادی است.»الغنوشی تاکید کرد: «جنبش النهضه با دیگر بر پایداری خود در مقابله با اقدامات بیهوده و سرکوب سیستماتیک از سوی دولت تأکید میکند و آماده فداکاری و نجات کشور از مصیبتی است که بعد از کودتای 25 ژوئیه تونس گرفتار آن شد».
در مجموع باید گفت که اقدامات قیس سعید نزدیک به دو سال اخیر در راستای تمرکز قدرت در دستان خود و حذف مخالفان سیاسی صورت گرفته است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
113
بیشتر بخوانید:
بازداشت دبیرکل حزب جمهوری تونس