مقامات آمریکایی (دوم فوریه) اعلام کردند در حال ردیابی یک بالون نظارتی چینی هستند که برای چند روز بر فراز حریم هوایی آمریکا حضور داشته است. سرانجام عصر شنبه، چهارم فوریه ارتش آمریکا بالون چینی را که باعث افزایش تنش میان واشنگتن-پکن شده بود، با جنگنده اف ۲۲ در سواحل کارولینا سرنگون کرد.
مجلس نمایندگان آمریکا هم دیروز پنجشنبه (۹ فوریه) قطعنامهای را تصویب کرد که ورود این بالون چینی به حریم هوایی آمریکا را به عنوان نقض حاکمیت خود محکوم کرد. اما «مائو نینگ» سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در کنفرانس خبری به تصویب این قطعنامه ضد چینی واکنش نشان داد و ضمن رد اتهامات آمریکا به چین، این قطعنامه را هیاهوی سیاسی خواند و گفت: «جامعه بین المللی به خوبی میداند چه کشوری در جایگاه اول جاسوسی و استراق سمع قرار دارد».
این تنها واکنش چین نبوده بلکه وزارت دفاع چین هم اعلام کرد، تماس "لوید آستین" وزیر دفاع آمریکا را پس از سرنگونی بالون رد کرده است چرا که واشنگتن فضای مناسب را برای گفتگو و تبادل نظر مهیا نکرده و به طور جدی هنجارهای بینالمللی را نقض و یک سابقه خطرناک ایجاد کرده است.
گرچه مقامات چین اعلام کردند، بارها اطلاعات بالن های هواشناسی خود را به اشتراک گذاشته اند و ورود بالن مورد مناقشه به حریم هوایی آمریکا هم ناخواسته و غیرقابل کنترل بوده است. اما در این مدت آمریکا از این مسئله بهره برداری سیاسی کرده و به عبارتی دیگر از این مسئله به عنوان ابزاری برای دامن زدن به سیاست چین هراسی خود استفاده کرده است.
این سیاست یک موضوع راهبردی برای آمریکاست چرا که وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در جدیدترین سند راهبردی دفاع ملی خود، چین را مهمترین و سیستماتیک ترین چالش برای آمریکا دانسته است. در راستای این راهبرد هم سیاست چین هراسی را در پیش گرفته است.
با این حال دامن زدن آمریکا به مسئله بالون هواشناسی چین به طور تام هم به نفع آمریکا نیست چرا که همزمان این موضوع را به ذهن متبادر می کند که سیستم اطلاعاتی آمریکا حفره ها و کاستی های متعددی دارد که یک بالون روزها و کیلومترها بر فراز حریم هوایی آمریکا حضور داشته و در همان ابتدا شناسایی نشده است؛ موضوعی که برخی از نمایندگان جمهوریخواه مجلس آمریکا هم در حاشیه تصویب قطعنامه ضد چینی آن را دستمایه انتقاد به کابینه بایدن قرار داده اند.
واکنش وزارت امور خارجه چین به قطعنامه ضد چینی آمریکا نشانگر این است که دولت پکن به خوبی با شیوه های سناریو پردازی و سیاست های چین هراسی آمریکا آشنایی دارد چرا که آن را نشانه جنگ اطلاعاتی ضد چین دانسته است.
شیوه ای مسبوق به سابقه در تخریب چهره رقیب در افکار عمومی جهان توسط آمریکا به کار گرفته شده است و موضوع بالون را به مستمسکی برای تصویب یک قطعنامه ضد چینی تبدیل کرده است. این در حالی است با وجود ادعای تنش زدایی در روابط دو جانبه، در عمل واشنگتن برای تقابل همه جانبه در عرصه های اقتصادی، نظامی، امنیتی، سیاسی و سایبری با پکن تلاش می کند.
در یک جمع بندی کلی می توان گفت، آمریکا در راستای سیاست چین هراسی خود علاوه بر جنگ تبلیغاتی و اطلاعاتی، برای عملیات روانی ضد چین به تصویب قطعنامه در مجلس نمایندگان روی آورده است اما چین تاکنون با موفقیت از تله های سیاسی و امنیتی آمریکا در قبال مسئله تایوان و تنش زایی ها در مناطق پیرامونی خود عبور کرده است و واکنش های پکن به اقدامات تنش زای اخیر آمریکا هم کماکان در چارچوب جلوگیری از تنش زایی و تداوم در پیشی گرفتن از آمریکا در عرصه های مختلف بدون تنش غیر ضروری بوده است.
نویسنده: هوشنگ شیخی
112
بیشتر بخوانید:
آمریکا 6 شرکت چینی مرتبط با دو بالون شناسایی چین را تحریم کرد
بالونهای جاسوسی چطور کار میکنند؟
واکنش پکن به سرنگونی بالون چینی توسط آمریکا
لحظه سرنگونی بالون چینی بر فراز سواحل کارولینا
آمریکا به دنبال سرنگون کردن بالون چین بر فراز اقیانوس اطلس
چین: بالون مشاهده شده در آسمان آمریکا، غیرنظامی است