ایران پرس: «الکساندر نواک» معاون نخست وزیر روسیه اعلام کرد که مسکو به کشورهایی که سقف قیمت را در بازار نفت پایین نگه دارند، نفت نخواهد فروخت.

«الکساندر نواک» دوشنبه شب در بیانیه‌ای اعلام کرد که روسیه همچنان یکی از تامین‌کنندگان قابل اتکای نفت باقی می‌ماند اما پایین نگه داشتن سقف قیمت در مورد نفت روسیه باعث کاهش عرضه نفت این کشور می‌شود.

هشدار روسیه به کشورهایی که قصد پایین نگه داشتن سقف قیمت نفت در بازارهای نفتی را دارند با توجه به رویکرد غرب در این زمینه داده شده است.

پیش از این غربی ها به ویژه آمریکا و اروپا در موارد مختلف بر مخالفت خود با افزایش بهای نفت روسیه و یا خرید نفت آن با قیمتی مشابه نفت دیگر کشورها اعلام کرده و خواهان تعیین سقف قیمتی بر آن به منظور کاهش قابل ملاحظه درآمدهای نفتی مسکو شده اند.

سران کشورهای گروه 7 (بریتانیا، آلمان، ایتالیا، کانادا، آمریکا ، فرانسه و ژاپن) در نشست ژوئن 2022 بر عزم خود برای کاهش وابستگی به انرژی روسیه تاکید کرده و موافقت اصولی خود را با تعیین سقف برای قیمت نفت و گاز روسیه اعلام کردند.

در اوایل سپتامبر 2022 گروه 7 ، در راستای کاهش درآمدهای مسکو بر سر اعمال سقف قیمت به نفت صادراتی روسیه توافق کردند.

وزرای اقتصاد گروه 7 اعلام کردند این کشورها ارائه خدماتی را که امکان حمل و نقل دریایی نفت خام و فرآورده‌های نفتی روسیه را در سطح جهان فراهم می‌کند، در صورتی که قیمت نفت روسیه بالاتر از سقف تعیین‌شده باشد، ممنوع می‌کنند.

این تصمیم می‌تواند پوشش بیمه یا تامین مالی محموله‌های نفتی  روسیه را ناممکن سازد. با این اقدام کشورهای نیازمند خواهند توانست نفت روسیه را خریداری کنند، اما به قیمتی نازل و تنها تا سقفی که یک ائتلاف بین‌المللی به رهبری گروه 7 آن را تعیین کند.

نفتکش‌ها و شرکت‌های بیمه تنها در صورتی مجاز به ارائه خدمات نقل نفت روسیه هستند که قیمت نفت حداکثر در سقفی باشد که ائتلاف یاد شده تعیین می‌کنند.

بدین ترتیب گروه 7 بر عزم خود برای اعمال محدودیت بر قیمت نفت روسیه به عنوان بخشی از گسترش تحریم‌ها علیه این کشور تاکید کرد.

 دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین در واکنش به اقدام گروه 7 هشدار داد که روسیه نفت خود را به کشورهایی که تعیین سقف قیمت کنند، نخواهد فروخت.پسکوف می گوید: این اقدام باعث به هم خوردن بازار نفت خواهد شد و در نهایت شهروندان اروپایی هزینه آن را پرداخت خواهند کرد.

قرار بود در راستای تحریم های انرژی اتحادیه اروپا علیه روسیه ، اجرایی شدن سقف قیمت نفت از پنجم دسامبر 2022 و قیمت فرآورده‌های نفتی از پنجم فوریه ۲۰۲۳ اعمال شود؛ اما کشورهای اتحادیه اروپا در سپتامبر 2022 نتوانستند بر سر تعیین سقف قیمت گاز روسیه به توافق برسند.

پیشتر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه هشدار داده بود که تعیین سقف قیمت گاز صادراتی از روسیه چشم اندازی ندارد و گامی است که منجر به افزایش قیمت آن در بازارها می‌شود.

«نیکلای شولگینوف  Nikolay  Shulginov» وزیر انرژی روسیه با رد این مساله که مسکو خواسته کشورهای غربی برای محدود کردن قیمت منابع انرژی روسیه را خواهد پذیرفت، تاکید کرد که مسکو نفت و گاز را با ضرر یا کمتر از قیمت آن نمی‌فروشد. 

شولگینوف گفت: مطمئناً ما (نفت و گاز) را با ضرر یا کمتر از هزینه نمی‌فروشیم. این غیرممکن است. این یک نوع توطئه کارتل علیه ما است. ما هرگز اجازه نمی‌دهیم به این شکل با ما رفتار شود.

 اکنون با هشدار جدید معاون نخست وزیر روسیه در باره عدم فروش نفت به کشورهایی که قصد پایین نگه داشتن قیمت نفت را دارند مسکو وارد عرصه واکنش عملی به اقدامامت خصمانه غرب علیه خود شده است.

در عین حال روسیه برای جایگزینی کشورهای اروپایی  که تا قبل از این از مشتریان عمده نفت و گاز روسیه بوده اند. ، به دنبال  بازارهای جدیدی را برای نفت و گاز خود رفته و آمارها در این زمینه حاکی از افزایش قابل توجه صادرات انرژی به دیگر مناطق و کشورها به ویژه چین است.

در این زمینه باید ازافزایش صادرات 10 میلیون بشکه‌ای نفت روسیه به چین در 6 ماه نخست 2022 یاد کرد. ضمن اینکه روسیه در صدد است تا صادرات انرژی خود به هند را نیز بشدت افزایش دهد.همه این موارد نشان می دهد که تلاش غربی ها برای در هم شکستن اقتصاد روسیه تا حد زیادی با ناکامی مواجه شده است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

 112