مرتضی مکی: با آغاز عملیات گسترده ارتش و نیروهای مردمی عراق برای آزادسازی شهر موصل از اشغال گروه داعش، اظهارات مقامات اروپایی درباره این گروه و تبعات عملیات موصل بر اروپا افزایش یافته است.

"لیام بایرن" Liam Byrne نماینده حزب کارگر در مجلس عوام انگلیس گفت، 4 هزار تروریست از غرب اروپا از طریق شبکه های اجتماعی جذب داعش شده اند. به گفته وی، یکی از دلایل گرایش جوانان انگلیسی به داعش، رفتار اسلام ستیزانه در اروپا است. لیام بایرن افزود، نتایج یک نظرسنجی از مسلمانان بیرمنگام نشان می دهد 87 درصد از مسلمانان این منطقه، اقدامات ناشی از اسلام هراسی را تجربه کرده اند.

این نکته در سخنان نماینده مجلس عوام انگلیس قابل توجه است که اسلام هراسی و اسلام ستیزی در اروپا در پیوستن برخی جوانان مسلمان به گروه تکفیری و تروریستی داعش موثر است. البته اکثریت افرادی که از اروپا به داعش پیوستند، فقط در یک خانواده مسلمان متولد شده اند و عملا پایبندی به آموزه های عدالت خواهانه و صلح طلبانه اسلام ندارند.

بسیاری از جوانان در اروپا از کمبودهای بسیاری در زندگیشان رنج می برند و تبعیض مذهبی و نژادی در اروپا باعث پیوستن این جوانان به داعش شده است. بررسی شخصیت زندگی عوامل حوادث تروریستی در فرانسه، آلمان و بلژیک در چند ماه گذشته نشان داد عوامل این حوادث تروریستی، مشکلات شخصیتی، خانوادگی و اجتماعی بسیاری در زندگی داشته اند و تیبلغات داعش، انگیزه ای برای پیوستن آنان به گروه داعش با امید رهایی از این مشکلات شده است.

دولتهای اروپایی بخواهند یا نخواهند، مسلمانان بخشی از واقعیت جوامعشان هستند. اروپا در همسایگی منطقه خاورمیانه و شمال افریقا قرار دارد. موج پناهجویان و مهاجران قانونی یا غیرقانونی ادامه خواهد داشت. گسترش ارتباطات و انفجار اطلاعات، دنیا را دگرگون کرده است. دولتهای اروپایی نمی توانند با برخورد دوگانه با تروریسم و افراط گرایی، پیامد منفی سیاستهایشان را متوجه خارج از مرزهای اروپا کنند و از زیر بار مسئولیت این سیاستها طفره بروند. موج پناهجویان به اروپا، این موضوع را به اروپائیها ثابت کرد.

اروپا نمی تواند مدعی مبارزه با تروریسم باشد، اما از رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی و ترکیه در تجهیز گروههای تکفیری و تروریستی در سوریه و عراق حمایت کند. دوران برخورد دوگانه دولتهای اروپایی با مبارزه با تروریسم، افراط گرای و دفاع از حقوق بشر سپری شده است، البته برخی از دولتهای اروپایی هنوز به این واقعیت نرسیده اند. هرچه دولتهای اروپایی در این زمینه تعلل کنند تهدیدات از خارج و داخل مرزهایشان بیشتر خواهد شد.

داعش نیازی به اعزام تروریست به اروپا ندارد انها در عصر انقلاب ارتباطات می توانند از شکافهای اجتماعی، مذهبی و نژادی جوامع اروپایی استفاده کنند و امنیت اروپا را به چالش بکشند. تنها راه مقابله با این تهدیدها، مبارزه با تروریسم در تمام اشکال آن و ارائه تعریفی روشن و بدون تبعیض از تروریسم است.

تروریسم خوب و بد وجود ندارد. جان انسانهای سوری، یمنی، عراقی و افغان و دیگر شهروندان کشورهای اسلامی در معرض تروریسم، به اندازه جان شهروندان اروپایی ارزشمند است. مفهوم امنیت، جهان شمول شده است. اروپا نمی تواند پیرامون خود حصار بکشد و به وضعیت امنیتی کشورهای خاورمیانه و شمال افریقا بی اعتنا باشد. دولتهای اروپایی نیاز به بازنگری جدی در سیاستشان در مبارزه با تروریسم و افراط گرایی به ویژه در منطقه خاورمیانه دارند.