ایران پرس- آمریکا در دوره ریاست جمهوری "ترامپ" بر مبنای رویکرد استفاده از زور در عرصه سیاست خارجی، اقدامات متعددی را برای براندازی دولت چپگرای ونزوئلا به اجرا درآورده است.

واشنگتن در حال حاضر بر استفاده ابزارهای اقتصادی علیه دولت چپگرای ونزوئلا و "نیکلاس مادورو" رئیس جمهور این کشور تمرکز کرده و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی می کند.

در آخرین موضع گیری در این زمینه "مایک پنس" معاون رئیس جمهور آمریکا بر افزایش فشارها علیه ونزوئلا تاکید کرد. پنس با اعلام اینکه آمریکا در موضع خود درباره تحریم شرکت نفتی ونزوئلا مصمم است گفت: به فشارها بر صنعت نفت ونزوئلا و همچنین بر کشورهای حامی ونزوئلا ادامه می دهیم.

اشاره پنس به گسترش اقدامات تحریمی علیه ونزوئلا و نیز تهدید به اعمال تحریم ها علیه روسیه به عنوان حامی اصلی مادورو است. "مایک پمپئو"، وزیر خارجه آمریکا نیز روز دوشنبه تأکید کرد، کشورش یک ائتلاف بین المللی ضد دولت نیکلاس مادورو تشکیل خواهد داد تا وی را مجبور کند از قدرت کناره گیری کند.

این اظهارات تداعی کننده سناریویی است که آمریکا و متحدان اروپایی و عرب آن با آغاز بحران سوریه در سال 2011 در قالب براندازی "بشار اسد"، رئیس جمهوری سوریه و دولتش به اجرا در آوردند، با این حال واشنگتن و شرکایش با ناکامی آشکاری در سوریه مواجه شده و طرح ها و نقشه های آنها با شکست مواجه شد.

به نوشته روزنامه رای الیوم، رئیس جمهور آمریکا  که" الیوت آبرامز" را به عنوان نماینده ویژه خود در امور ونزوئلا منصوب کرده می خواهد این کشور را در جنگ داخلی خانمان سوز غرق کند. سناریوی آمریکا این است که نیروهای ونزوئلایی مخالف و طرفدار آمریکا از کلمبیا وارد ونزوئلا شوند و آن را دچار آشوب کنند و در مرحله بعد "خوان گوایدو" رهبر مخالفان و رئیس مجمع ملی که به اتهام فساد برکنار شده و خود را رئیس جمهور ونزوئلا خوانده است، به عنوان رئیس جمهور ونزوئلا منصوب کند.

این در حالی است که دولت ونزوئلا با آگاهی از این توطئه آمریکا، اقداماتی را علیه گوایدو به مورد اجرا در آورده  است. در این راستا مجلس ملی موسسان ونزوئلا مصونیت پارلمانی گوایدو را سلب کرد.

رویکرد خصمانه واشنگتن علیه کاراکاس مورد نکوهش مقامات ارشد ونزوئلا قرار گرفته است. در این زمینه "خورخه آرازا " Jorge Arreaza وزیر خارجه ونزوئلا در اظهاراتی در ترکیه تاکید کرد آمریکا برای سرنگونی دولت کاراکاس از تمام ابزار‌های خود استفاده می‌کند.

آرازا با بیان اینکه آمریکا از دیرباز در صدد تسلط بر آمریکایی لاتین بوده تصریح کرد: سیستم بولیواری تهدیدی برای آمریکا است، زیرا آلترناتیوی برای سیستم آن محسوب شده و ادعا‌های سیستم لیبرال را باطل می‌کند. لذا با روی کار آمدن انقلاب بولیواری (در ونزوئلا) آمریکا برای سرنگونی آن به هر روشی متوسل شده است.

در همین حال، قدرت های بین المللی رقیب آمریکا یعنی روسیه و چین اقداماتی را در راستای مقابله با طرح های واشنگتن و حمایت از دولت چپگرای ونزوئلا و  مادورو انجام داده اند.

روز سه شنبه دوهواپیمای چینی حامل نخستین گروه از نیروهای این کشور وارد ونزوئلا شدند. بیش از۱۲۰ نظامی چین وارد جزیره"مارگاریتا" Margarita ونزوئلا شدند تا کمک‌های انسانی و نظامی به نیرو‌های دولتی این کشور ارائه کنند.

این از موارد نادری است که چین دست به چنین اقدامی می زند یعنی نیروهایی را به خارج از مرزهای خود اعزام می کند.

هواپیماهای چینی چند روز پس از آن وارد ونزوئلا شدند که پیش از آن نیز روسیه اقدام به اعزام هواپیما و نظامیان خود به ونزوئلا کرده است.

پیام مسکو و پکن به واشنگتن کاملا روشن است. روسیه و چین با این اقدامات و اعزام نظامیان خود، این پیام قوی را به دولت ترامپ داده اند که با توطئه های آمریکا در ونزوئلا فعالانه مقابله خواهند کرد. این تحولی ناخوشایند برای ترامپ است که تصور می کرد قادر خواهد بود تا بدون هیچ مانعی طرح های خود درباره ونزوئلا را به مورد اجرا در آورد.

نویسنده: میرطاهر

117

ونزوئلا: آینده بشریت با ترامپ و پنس در خطر است

بولتون مردم ونزوئلا را به شکستن موانع مرزی تشویق کرد

اقدام دستگاه قضایی ونزوئلا برای سلب مصونیت پارلمانی گوایدو/ تحلیل

واکنش مسکو به تهدید تحریم های جدید آمریکا به بهانه حضور در ونزوئلا/ تحلیل