ترامپ روز دوشنبه در توئیتی ضمن توجیه عقبنشینی نیروهای آمریکایی از مناطق مرزی مشترک سوریه و ترکیه نوشت: "ارتش آمریکا قرار بود 30 روز در سوریه باشد. این به سالها قبل مربوط میشود اما در نبردی که هدفی پیش رو نداشت، درگیرتر شد."
ترامپ در پیام توییتری دیگری در واکنش به آغاز خروج نظامیان آمریکا از شمال سوریه نوشت: "زمان آن رسیده است که آمریکا از جنگهای بیپایان مضحک در منطقه غرب آسیا رها شود."
بعد از گفت وگوی تلفنی ترامپ و "رجب طیب اردوغان" رؤسای جمهوری آمریکا و ترکیه، کاخ سفید اعلام کرد که قصد دارد نیروهای آمریکایی را از مناطق مرزی سوریه و ترکیه دور کند. این اقدام، خلاف وعدهای است که آمریکا پیش تر به شبه نظامیان کرد شمال سوریه داده بود. واشنگتن، پیش تر به کردها وعده داده بود که از آنها در برابر حملات احتمالی ارتش ترکیه محافظت کند.
هزینه های گزاف حفظ نیروهای آمریکایی در شمال سوریه و رویکرد ترامپ در کاهش تعهدات منطقه ای آمریکا و پایان دادن به سواری رایگان به متحدان منطقه ای آمریکا، باعث شد تا رئیس جمهوری آمریکا 19 دسامبر 2018 در تصمیمی ناگهانی اعلام کند که نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج می کند.
ترامپ با اعلام پیروزی در برابر گروه تروریستی داعش، مدعی شد که دیگر دلیلی برای باقی ماندن در سوریه نمیبیند.
با این همه ترامپ تحت تاثیر فشارهای شدید داخلی و نیز متحدان اروپایی واشنگتن ناچار شد تا ضمن تعدیل طرح های قبلی از موضع کلی اش درباره سوریه نیز عقب نشینی کند. اکنون اما ترامپ فرصتی جدید برای تحقق خواسته خود به دست آورده است.
"دونالد ترامپ" مدعی است که درگیری های آمریکا در غرب آسیا که به گفته وی هفت تریلیون دلار هزینه برای آمریکا داشته، هیچ نفعی برای این کشور نداشته است.
در عین حال این هزینه ها فشار زیادی بر اقتصاد آمریکا تحمیل کرده است و صرفا متحدان منطقه ای واشنگتن از ادامه حضور نظامی آمریکا سود می برند.
با این حال تصمیم اخیر ترامپ واکنش های منفی زیادی را در داخل ساختار حاکمیتی آمریکا برانگیخته است. از دیدگاه سیاستمداران داخلی اعم از دموکرات ها و جمهوریخواهان، تصمیم ترامپ به خارج کردن نیروهای نظامی آمریکایی از سوریه، عقبگردی کامل است که بدون بررسی و در نظر گرفتن ریسکهای احتمالی اتخاذ شده است و تبعات جدی برای واشنگتن و متحدان منطقه ای آن خواهد داشت.
"نانسی پلوسی" رئیس دموکرات مجلس نمایندگان در واکنش به تصمیم ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه گفت: "این تصمیم بیملاحظه و گمراه کننده، تلاش نیروهای آمریکایی و متحدان ما را برای پایان دادن به ظلم داعش تضعیف میکند و پیامی خطرناک به روسیه و ایران و نیز متحدان ما میفرستد؛ مبنی بر این که ایالات متحده دیگر شریکی قابل اعتماد نیست."
این تصمیم ترامپ با استراتژی منطقه ای آمریکا درباره غرب آسیا که در اسناد بالا دستی مانند استراتژی امنیت ملی 2018 ذکر شده است در تعارض قرار دارد. این اسناد ضمن تاکید بر تعهد واشنگتن به متحدان منطقه ای خود، توصیه های مشخصی را درباره چگونگی رسیدن به اهداف منطقه ای آمریکا برشمرده است.
"میچ مک کانل" رهبر جمهوری خواهان سنای آمریکا روز دوشنبه با انتقاد از تصمیم ترامپ گفت: "خروج نظامی آمریکا از سوریه در راستای منافع ملی ایالات متحده نیست."
به این ترتیب بار دیگر آتش منازعه بین ترامپ و ساختار حاکمیتی آمریکا درباره سوریه روشن شده است. به نظر می رسد این بار بر خلاف دور قبلی، ترامپ قصد عقب نشینی از موضع خود را ندارد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
116/117
بیشتر بخوانید:
عاقبت اتکا به امنیت آمریکایی؛ رها کردن کردهای سوریه در برابر ترکیه/ تحلیل
ترکیه: مقدمات برای حمله به شرق فرات انجام شده است
حمله نیروهای ارتش ترکیه به شمال سوریه