هرچند آمریکا بیشتر نقش کنشگر فعال در این زمینه را داشته اما اکنون اروپا قصد دارد گامی جدید در تقابل تجاری با آمریکا بردارد.
در میانه درگیری های انتخاباتی در آمریکا و توجه کامل دونالد ترامپ رئیس جمهوری جنجالی آمریکا به مقابله با حریف دموکرات خود، اتحادیه اروپا قصد دارد گام مهمی در تقابل تجاری با آمریکا بردارد.
بروکسل پس از دریافت مجوز از سازمات تجارت جهانی در مورد اختلاف بر سر یارانه شرکت هواپیماسازی بوئینگ، بر 4 میلیارد دلار از واردات آمریکا تعرفه اعمال خواهد کرد.
اکثر دولت های اتحادیه اروپا از این اقدام حمایت می کنند و انتظار می رود که اعمال تعرفه ها پس از جلسه وزیران بازرگانی اتحادیه اروپا در روز دوشنبه صورت بگیرد.
این تصمیم اتحادیه اروپا موجب واکنش شدید آمریکا شده است. «رابرت لایتیزر» Robert Lighthizer نماینده تجاری آمریکا در واکنش به این رأی گفت: "اتحادیه اروپا هیچ مبنای معتبری برای وضع تعرفههای تلافیجویانه بر هیچ کالای آمریکایی ندارد."
آغاز جنگ تجاری بین اروپا و آمریکا
تقابل و در واقع جنگ تجاری بین اروپا و آمریکا از سال 2018 با افزایش تعرفه کالاهای صادراتی به آمریکا توسط دولت ترامپ آغاز شده بود.
اوایل تابستان 2018 دولت ترامپ بر فولاد وارداتی از اروپا، کانادا و مکزیک 25 درصد و بر آلومینیوم وارداتی از آن کشورها 10 درصد تعرفه گمرکی وضع کرد که البته واکنش متقابل اروپا با وضع تعرفه های جدید بر کالاهای وارداتی از امریکا را به دنبال داشت.
پس از یک دوره آتش بس در این زمینه که به دنبال سفر «ژان کلود یونکر» رئیس وقت کمیسیون اروپا به واشنگتن و مذاکرات وی با دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برقرار شد، باردیگر به دلیل اصرار واشنگتن برای افزایش قابل توجه کالاها و محصولات وارداتی از اروپا به آمریکا در حال اشتعال دوباره است.
تقابل تجاری بین دوسوی اقیانوس اطلس به ویژه پس از حکم سازمان تجارت جهانی به نفع آمریکا و اعمال تعرفه 7/5 میلیارد دلاری بر کالاهای اروپایی تشدید شده است.
کشورهای اتحادیه اروپا که تا قبل از دوره ریاست جمهوری ترامپ روابط تجاری نزدیکی با آمریکا داشتند و حتی در دوره ریاست جمهوری «باراک اوباما»، چند دور مذاکره با واشنگتن برای انعقاد پیمان تجارت آزاد دو سوی اقیانوس اطلس برگزار شد، اکنون با شرایط متفاوتی مواجه شده و ترامپ رئیس جمهور جنجالی آمریکا نه فقط ادامه این مذاکرات را متوقف کرده، بلکه بارها خواهان افزایش قابل توجه تعرفه کالاهای صادراتی اروپا به آمریکا شده است.
وی همواره تجارت آزاد را عامل اصلی نابسامانی اقتصاد آمریکا دانسته و تهدید کرده است موانعی بر سر راه آن ایجاد می کند، در حالی که اروپایی ها معتقدند که جنگ تجاری موجب کاهش واز میان رفتن رشد اقتصادی جهان شده و نااطمینانی های جدیدی را ایجاد می کند.
«علی خرم» کارشناس روابط بین الملل، درباره دلایل اتخاذ سیاست حمایت گرایی اقتصادی از سوی ترامپ گفت: "در مورد این که چرا ترامپ چنین سیاست اقتصادی را پیش گرفته است ناشی از کم خردی، بی اطلاعی از شرایط و روابط بین الملل است. عامل دوم این است که ترامپ فکر می کند به کشوری فرماندهی می کند که فرمانده کل جهان است و هر چه که دستور بدهد باید دیگر کشورها به آن عمل کنند. در واقع جنگ تجاری و اقتصادی یکی از مشخصه های بارز دولت ترامپ است."
با وجود هشدارها و ابراز نگرانی ها در باره رویکرد تجاری دولت ترامپ در قبال رقبا و حتی شرکای تجاری آمریکا، عملکرد ترامپ نشان داده که وی حتی با گرفتن امتیازات قابل توجه از حریف نه فقط راضی نمی شود، بلکه خواهان امتیازات جدیدی می شود.
وی این کار را از طریق اعمال فشار با ابزارهای مختلف از جمله افزایش تعرفه ها صورت می دهد. اکنون نوبت اتحادیه اروپا است که با وضع تعرفه های جدید بر کالاهای وارداتی از آمریکا عرصه را بر ترامپ که شواهد حاکی از شکست وی در انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا است تنگ تر نموده و در واقع انتقام اقدامات حمایت گرایانه دولت ترامپ را بگیرد.
117
بیشتر بخوانید:
واکنش تلافی جویانه اروپا به جنگ تعرفه ای آمریکا/ تحلیل
خشم اتحادیهاروپا از اعمال تعرفه گمرکی جدید آمریکا
اولتیماتوم اتحادیه اروپا به آمریکا درباره جنگ تعرفهای/ تحلیل