رسانه های خبری پیگیری مناسبات دو جانبه، کاهش اختلافات میان عربستان با قطر، تقویت مناسبات عربستان و قطر و نهایتاً، ایجاد ائتلاف جدید ضد ایرانی را عمده ترین اهداف سفر وزیر امور خارجه امریکا به منطقه توصیف کرده اند.
واشنگتن در تلاش است در آستانه نابودی گروه تروریستی داعش در غرب آسیا، نظم مورد نظر خود را در این منطقه مستقر سازد.
تقویت عربستان و تضعیف ایران از عمده ترین شاخص های نظم ترامپی برای غرب آسیا به شمار می آید.
به همین دلیل نیز «دونالد ترامپ» اولین مقصد سفرهای خارجی خود را در مقام ریاست جمهوری امریکا، ریاض قرار داد و در این سفر بیش از 400 میلیارد دلار قراردادهای نظامی و غیر نظامی با سعودی ها امضا کرد.
با این حال، تمرکز کم سابقه سیاست منطقه ای واشنگتن بر پیشیبانی تمام عیار از ریاض موجب سر باز کردن اختلاف دیرینه عربی میان عربستان و قطر شد.
این اختلاف زمانی بروز یافت که امریکایی ها و سعودی ها در تلاش بودند منطقه غرب آسیا را علیه دیگر بازیگر بزرگ منطقهای یعنی جمهوری اسلامی ایران بسیج کنند.
از منظر واشنگتن و ریاض، وجود ایران مستقل و قدرتمند، عمده ترین مانع برای شکل گیری نظم ترامپی در منطقه است.
از این رو، مقابله با ایران به بهانه همچون نقض توافق هسته ای، حمایت از تروریسم و توسعه طلبی ارضی در دستور کار مقامات ارشد دو کشور قرار گرفته است.
در این میان، اسراییلی ها با وساطت امریکایی ها به متحد سعودی ها بدل شده اند.
با این حال، تلاش دولت ترامپ برای آنچه مهار ایران می خواند، اقدام جدیدی نیست و از چهار دهه پیش و در پی پیروزی انقلاب اسلامی آغاز شده است.
تلاش واهی روسای جمهوری آمریکا برای مهار ایران
تقریبا تمامی رئیسان جمهوری قبلی امریکا شانس خود را برای مهار ایران آزموده اند، اما هر بار قدرت و نفوذ ایران در منطقه افزایش یافته است.
موقعیت خاص جغرافیایی، جمعیت پویا، زیرساخت های صنعتی و الگوهای ارزشی ایران سبب شده است که وزن و جایگاه این کشور با وجود تمامی دسایس و توطئه ها، روز به روز بیشتر افزایش یابد.
در حال حاضر امریکا به کمک متحدان منطقه ای خود نظیر عربستان و اسراییل، توان و نفوذ سپاه پاسداران را هدف گرفته است.
مقامات امریکایی در هفته های اخیر بدون هیچ پرده پوشی اعلام کردند که قصد دارند با تحریم سپاه، از نقش آفرینی این نهاد در خارج از مرزهای ایران بکاهند و میان تهران و دوستانش، بویژه در عراق فاصله بیاندازند.
به همین دلیل نیز رایزنی برای اعمال تحریم ها علیه سپاه پاسداران و آشتی میان بغداد و ریاض در کانون فعالیتهای سیاسی تیلرسون در سفر به منطقه عنوان شده است.
با این حال، تاریخ، سنت، فرهنگ منطقه ای به همراه انباری از اختلافات، رقابت ها و دشمنی های عربی - عربی موجب شده است تا ائتلافی ضد ایرانی، آن گونه که امریکایی ها به دنبال آن هستند، هرگز شکل نگیرد و در آینده نیز محقق نشود.
نویسنده: امیرعلی ابوالفتح
116/111
بیشتر بخوانید:
چرایی همسویی اعراب خلیج فارس با ترامپ ضد ایران/ تحلیل
ثمره اقدامات ترامپ؛ بی ثبات کردن منطقه خلیج فارس / تحلیل
مشاور اوباما: سیاست های ترامپ در قبال منطقه خلیج فارس قابل فهم نیست