ارتشبد «خلوصی آکار» که برای دیدار و گفت و گو با مقامهای نظامی و امنیتی ایران به تهران سفر کرده است، عصر امروز (دوشنبه) با امیر دریابان «علی شمخانی» دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران نیز دیدار و گفت و گو خواهد کرد.
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه نیز در سخنانی در پارلمان ترکیه تاکید کرد، قصد دارد در سفرش به تهران با مقامات ایرانی در مورد همه پرسی اخیر درکردستان عراق و همچنین روند مذاکرات سوریه که به ابتکار مشترک ایران، ترکیه و روسیه در آستانه قزاقستان برگزار شده، گفتوگو کند.
نگاه ایران وترکیه درباره مسایل مختلف دوجانبه و منطقه ای لزوما" یکسان نیست و در مقاطعی شاهد رویکرد های رقابت گونه نیز بوده ایم.
با این حال ایران و ترکیه دو کشورهمسایه هستند که تحت تاثیر پارامترهای منطقه ای نمی توانند از تعاملات با یکدیگر فاصله بگیرند. سیامک کاکایی کارشناس روابط بین الملل می گوید:
"ایران و ترکیه با توجه به پیشینه تاریخی و همجواری جایگاه قابل توجهی در منطقه دارند. از اینرو هرچند در پاره ای مواقع، مواضع این دو کشور در حوزه سیاست خارجی در قبال رویدادهای منطقه، زمینه تنش میان این دو را فراهم آورده است، اما جایگاه فرهنگی، اقتصادی و تاریخی موجب شده که این دو هیچگاه مساله همکاری و روابط با یکدیگر را نادیده نگیرند."
تاثیر رایزنی های ایران و ترکیه در روابط دو کشور
با در نظر گرفتن شرایط حساس کنونی منطقه؛ رایزنی ها ی ایران و ترکیه در سطوح بالای سیاسی و نظامی می تواند بر آینده روابط دو کشور اثرگذار باشد.
«علی بیگدلی»، استاد دانشگاه شهید بهشتی مشورت بین ایران و ترکیه درخصوص همه پرسی جدایی کردستان عراق را حائز اهمیت می داند. وی در مصاحبه با خبرگزاری مهر می گوید:
"کردستان عراق می تواند پایگاهی برای آمریکایی ها باشد و با توجه به اینکه این منطقه در بخش حساس خاورمیانه قرار دارد، این موضوع در آینده می تواند موجب آشوب در منطقه شود."
ترکیه برای حفظ امنیت ملی خود نیازمند همکاری با ایران است
«علی قائممقامی»، کارشناس مسائل ترکیه نیز در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم به همین نکته اشاره دارد و معتقد است که ترکیه برای حفظ امنیت ملی خود نیازمند همکاری با ایران است.
قائم مقامی با تأکید بر لزوم هماهنگی آنکارا با جبهه مقاومت در منطقه می گوید:
"ترکیه برای مقابله با مسئله کریدور کردی و تجزیه سوریه و عراق باید با محور ایران، سوریه، حزبالله و روسیه همکاری نزدیک داشته باشد، در غیر این صورت این کشور به اهداف خود از جمله حفظ امنیت ملی نخواهد رسید."
از نگاه تهران و انکارا هرگونه تغییری در نقشه منطقه موجب بی ثباتی خواهد شد.
از این زاویه می توان گفت، اکنون سطح تازه ای از همکاری دو جانبه در چارچوب ضرورت افزایش همکاری های راهبردی منطقه ای شکل گرفته است.
جمشید امین زاده
133/110
بیشتر بخوانید:
اردوغان: روابط ترکیه و ایران بسیار نزدیک است
تاکید ایران و ترکیه بر لزوم گسترش روابط بانکی
تاکید بر توسعه روابط تجاری ایران و استان غازیآنتپ ترکیه