این نشست امروز(چهارشنبه) با امضای اسناد همکاری اقتصادی دو کشور به کار خود پایان میدهد.
ایران و جمهوری آذربایجان دارای ظرفیت های خوبی برای گسترش همکاری های اقتصادی دو جانبه هستند.
بر این اساس نگاه مقام های دو کشور به استفاده هر چه بیشتر از فرصت های همکاری است.
«محمد شریعتمداری» وزیر صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران بر آمادگی ایران برای امضای موافقت نامه تجارت ترجیحی بین دو کشور تاکید دارد.
یکی از جنبه های مهم این همکاری فعال کردن بخش حمل و نقل و بازرگانی ازطریق تکمیل راه ترانزیتی شمال – جنوب است.
هدف این راهگذر، ایجاد بهترین فرصتهای ممکن برای حمل و نقل کالاهای ترانزیتی از هند، ایران و کشورهای خلیج فارس به جمهوری آذربایجان، فدراسیون روسیه و سپس به شمال و غرب اروپا است.
در تکمیل این روند؛ طرح های مشترک راه آهنهای دو کشور، فرصت خوبی در این زمینه ایجاد کرده است.
از جمله اقدامات در دست اجرا در این زمینه اتصال خط آهن سراسری ایران به جمهوری آذربایجان، راه اندازی خط آهن رشت – آستارا و اتصال راه آهنهای آستارای ایران به آستارای جمهوری آذربایجان است.
«علی ولیقلیزاده»، پژوهشگر مسائل بینالمللی و ژئوپلیتیکی می گوید: "... مسیر ایران از پتانسیل جادهای و ریلی نسبتاً مناسبی در جهت غرب ـ شرق و بالعکس بهره میبرد که این امر می تواند در توسعه ارتباطات زمینی جمهوری آذربایجان با آسیای مرکزی و شرق آسیا مورد استفاده قرار بگیرد."
رییس جمهوری اسلامی ایران معتقد است که ایران و جمهوری آذربایجان میتوانند به شاهراهی برای اتصال مناطق آسیا و آفریقا به شمال اروپا تبدیل شوند.
آنچه به این روابط اهمیت بیشتری می دهد؛ همکاری های چند جانبه منطقه ای است.
همکاری های سه جانبه ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه در این زمینه یکی از الگوهای موفق از همکاری در جهت توسعه مناسبات منطقه ای است.
در این چارچوب ؛«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (چهارشنبه) برای شرکت در اجلاس چهار جانبه جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان، ترکیه و گرجستان به باکو سفر میکند.
حضرت «آیتالله خامنهای»، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار ماه نوامبر 2017 «الهام علیاف» رئیس جمهوری آذربایجان در تهران با اشاره به پیوندهای عمیق دو کشور و لزوم افزایش همکاریها گفتند:
ایران و جمهوری آذربایجان، باید با اراده و انگیزه مضاعف، روابط و همکاریها را در بخشهای مختلف گسترش دهند.
در میان کشورهای قفقاز جنوبی، جمهوری آذربایجان با دارا بودن ویژگیهایی از قبیل تجانس جمعیتی، قومی و فرهنگی و دینی با ایران مهمترین همسایه شمالی ایران محسوب میشود.
به اعتقاد کارشناسان، به دلیل وجود وابستگیهای جغرافیایی و ژئوپلیتیکی عمیق بین ایران و جمهوری آذربایجان، شرایط فوقالعادهای در جهت تعمیق همکاریهای دوجانبه وجود دارد.
دکتر «حمیدرضا عزیزی» عضو شورای علمی موسسه مطالعات ایران و اوراسیا (ایراس) در مورد اهمیت این همکاری ها می گوید: "حوزه شمالی (آسیای مرکزی، قفقاز و روسیه) از بهترین پتانسیل برای همکاری های چند جانبه برخوردار است."
نویسنده: نسرین خویی
116/110
بیشتر بخوانید:
روحانی: تهران - باکو میتوانند شاه راهی برای اتصال آسیا به اروپا باشند
ابراهیمیترکمان: روابط دوستانه تهران و باکو بیش از پیش گسترش یابد
گسترش مناسبات تهران - باکو در عرصه های دفاعی / تحلیل