پارس‌‌تودی- وزیران دفاع کشورهای عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا (آ.سه.آن) و شرکا اعلام کردند، از دستورالعمل ویژه منع پرواز جنگنده‌ها در دریای چین‌جنوبی پیروی خواهند کرد.

اعضای «آ.سه.آن» و شرکای این اتحادیه با صدور بیانیه مشترکی توافق کردند، به منظور جلوگیری از اقدامات تحریک‌آمیز که به بروز درگیری در این آبراه استراتژیک منجر می‌شود، از پرواز هواپیماهای نظامی خود  در این دریا صرف‌نظر کنند.

 پنجمین اجلاس مشترک وزیران دفاع

پنجمین اجلاس مشترک وزیران دفاع 10 کشور عضو «آ.سه.آن» شامل مالزی، اندونزی، سنگاپور، فیلیپین، برونئی، میانمار، کامبوج، لائوس، ویتنام و تایلند با مشارکت شرکای این اتحادیه شامل آمریکا، استرالیا، چین، نیوزیلند، ژاپن، کره جنوبی و هند و روسیه تحت عنوان (ADMM-Plus) در سنگاپور برگزار شد.

تصمیم اعضای آسه آن و شرکای این اتحادیه برای تبعیت از توافق مشترک در اجتناب از پرواز هواپیماهای نظامی بر فراز دریای چین جنوبی، توافقی مهم برای کاهش تنش در این آبراه راهبردی ارزیابی شده که پایبندی همه کشورهای مشارکت کننده در این توافق برای پایداری آن بسیار مهم است.

مالکیت بر دریای چین جنوبی

با توجه به مناقشه برخی کشورهای منطقه درخصوص مالکیت بر دریای چین‌جنوبی و همچنین مداخله آمریکا دراین مساله که به افزایش تنش در این پهنه دریایی منجر شده است، توافق برای خودداری از پرواز جنگنده‌ها از سوی مشارکت کنندگان در اجلاس وزیران دفاع آسه آن و شرکای این اتحادیه، می‌تواند از نگرانی‌ها درباره نظامی شدن دریای چین جنوبی بکاهد.

دولت چین همواره با این نگرانی مواجه بوده که سیاست‌های تحریک‌آمیز آمریکا و برخی هم‌پیمانان این کشور از جمله استرالیا در دریای چین جنوبی سبب می‌شود تا این آبراه که کشتی‌های تجاری و مسافری درآن تردد دارند بر اثر اقدامات تحریکی از جمله اعزام ناوهای جنگی به منطقه‌ای نظامی و امنیتی تبدیل شود.

دست‌یابی به این توافق برای چین که نگران تداوم و تشدید تنش در دریای چین جنوبی است دستاوردی مهم محسوب می‌شود که می‌تواند دارای ابعاد مختلفی باشد.

با حصول این توافق مقامات پکن امیدوارند که با کاهش و توقف اقداماتی با ماهیت نظامی از جمله پرواز جنگنده‌ها بر فراز دریای چین جنوبی به‌خصوص هواپیماهای گشت‌زنی آمریکا، بهره برداری اقتصادی و توریستی از این پهنه دریایی تحت تاثیر فضای امنیتی ناشی از ترتیبات نظامی قرار نگیرد.

دستاورد سیاسی توافق 

در چنین شرایطی دستاورد سیاسی این توافق، کاهش زمینه حضور نظامی آمریکا در دریای چین جنوبی است که می‌تواند برای چین حائز اهمیت باشد.

توافق اعضای آسه آن برای خودداری از پروازجنگنده‌های خود بر فرازاین دریا، نشانه‌ای از اراده اعضای این اتحادیه برای کاهش تنش در دریای چین‌جنوبی است که زمینه برای اجرای سیاست‌های تحریک آمیزکاخ سفید را محدود می‌کند.

البته این توافق برای آسه آن نیز به دلیل ایجاد زمینه برای همکاری بیشتر در اثر کاهش تنش و سیاست اعتمادسازی با چین برای حل مناقشه در دریای چین جنوبی هم دستاوردی مهم محسوب می‌شود.

«ائو یون هوا» رئیس پژوهشگاه آسیای جنوب شرقی دانشگاه «جی نن» چین گفته است: توسعه روابط اقتصادی چین و «آ.سه.آن»، برای هر دو طرف سودمند است.

این گمانه وجود دارد که یکی از دلایل سوق یافتن اعضای آسه آن به سمت کاهش تنش در دریای چین‌جنوبی، جلوگیری از افزایش ریسک سرمایه‌گذاری در این اتحادیه اقتصادی است که می‌تواند بر کاهش سرمایه‌گذاری خارجی در این منطقه موثر باشد.

نویسنده: محمدرضا عسگری

135/120 

بیشتر بخوانید: 

نشست وزیران دفاع آسه آن و شرکا در سنگاپور/تحلیل

نشست وزرای خارجه «آ. سه .آن» در فیلیپین/تحلیل

نشست وزرای امور خارجه (آ.سه.آن) در سنگاپور آغاز شد

برگزاری اجلاس سران آ ، سه ، آن در مانیل/

توافق چین و آ.سه .آن / تحلیل