ایران پرس: با به صدا درآمدن آژیر خطر و صدای تیراندازی در کوزوو، یکی از کانون های بحران در اروپا در آستانه تنش دیگری قرار گرفت. 

به گزارش رسانه ها، آژیر حمله هوایی در مناطق شمالی و صرب‌ نشین کوزوو به صدا درآمده است و مردم سنگر می‌بندند و صدای تیراندازی پراکنده در نزدیکی مرز با صربستان شنیده می‌شود.

تصاویر منتشر شده، سنگرهای موقتی را نشان می‌ دهد که در جاده‌ ها با استفاده از کامیون‌ ها و وسایل نقلیه دیگر ایجاد شده‌اند. همچنین در شهر لپوساویچ، زنگ‌های کلیسا بدون وقفه به صدا درآمده اند. 

این تنش‌ها پس از آن افزایش یافت که مقامات کوزوو از اول اوت، رفت و آمد خودروها با پلاک‌ صربستان و افراد با مدارک شناسایی صربستان را محدود کردند. 

دولت کوزوو گفته است که از اول اوت مسافرانی که از صربستان می‌آیند، موظف خواهند بود تا مدارک صادر شده توسط صربستان را با مدارک شناسایی با اعتبار سه ماه که از سوی کوزوو صادر شده، تغییر دهند. قرار است مجوز عبور و مرور برای خودروها نیز فقط در چهار شهر شمالی منطقه میتروویتسا با اکثریت صرب‌، صادرشود.

منطقه میتروویتسا در شمال کوزوو پس از حملات 78 روزه ناتو به صربستان در سال 1999 و جدایی کوزوو به عنوان یک منطقه پر تنش باقی ماند. میتروویستا توسط رودخانه ایبرا به دو قسمت جنوبی و شمالی تقسیم شده است. ساکنین قسمت شمالی میترویتسا را صرب‌ ها و قسمت جنوبی آن را آلبانیایی تباران تشکیل می‌دهند. صرب های کوزوو، از حکومت مرکزی صربستان در بلگراد پیروی می‌کنند.

آلبانیایی تبارهای کوزوو در سال 2008 اعلام استقلال کردند و تاکنون بیش از صد کشور، استقلال کوزوو را به رسمیت شناخته اند، اما دولت صربستان، کوزوو را بخشی از خاک خود می داند و تاکنون حاضر نشده است استقلال کوزوو را به رسمیت بشناسد. پنج عضو اتحادیه اروپا و همچنین چین و روسیه، دو عضو دائم شورای امنیت، در حمایت از صربستان، استقلال کوزوو را به رسمیت نشناخته اند.

البته صربستان از سال 2012 با هدف عضویت در اتحادیه اروپا و با میانجیگری این  اتحادیه، مذاکرات برای حل اختلافات با آلبانیایی تبارهای کوزوو را پذیرفت.  بیش از یک دهه از مذاکرات بین صربستان و آلبانیایی تبارهای کوزوو و انعقاد توافقنامه هایی برای حل اختلافات میان دو طرف می گذرد اما به نظر نمی رسد این تلاش ها توان لازم برای مدیریت تنش در منطه را داشته باشد.  

«نیکولا سلاکوویچ» وزیر امور خارجه صربستان، تلاش مقامات کوزوو برای لغو اسناد و پلاک‌های صادر شده توسط دولت صربستان را به عنوان تلاشی برای ایجاد جهنم برای صرب‌های ساکن در شمال کوزوو توصیف کرد.

«آلکساندر ووچیچ» رئیس جمهوری صربستان نیز گفت: "صربستان هیچ وقت در وضعیت پیچیده و دشوارتر از امروز در رابطه با کوزوو، قرار نگرفته است."

مرزهای کوزوو با صربستان تحت کنترل نیروهای ناتو موسوم به KFOR قرار دارد. سازمان ناتو اعلام کرده که آماده است در صورت به خطر افتادن ثبات در شهرهای شمالی کوزوو؛ مداخله کند. با توجه به اتکای صرب های کوزوو به حمایت سیاسی صربستان، آنها حاضر به عقب نشینی از مواضع خود و قرار گرفتن تحت حاکمیت دولت البانیایی تبار کوزوو نیستند. دولت آلبانیایی تبار کوزوو نیز می خواهد با گام های سریع تر، پس از یک دهه مذاکره با صربستان، حاکمیت خود را بر شمال تثبیت کند.

با توجه به مواضع دو طرف، تنش در شمال کوزوو، این کانون بحران در اروپا را در معرض بحران دیگری قرار داده است. 

نویسنده: مرتضی مکی

117