کشورهای غربی سهم مهمی در این جنگ با ارائه انواع کمکهای لجستیکی، اطلاعاتی و پشتیبانی رزمی از سعودیها و اماراتیها داشتهاند. غربیها منافع سرشاری از محل روابط نزدیک تجاری، اقتصادی و نظامی و تسلیحاتی با عربستان و امارات میبرند.
این در حالی است که پارلمان اروپا در اقدامی بر خلاف رویه کنونی برخی دولتهای اروپایی، شامگاه پنجشنبه در قطعنامهای تداوم جنگ یمن و نقض قوانین مربوط به غیرنظامیان را محکوم کرد و خواستار شکسته شدن محاصره این کشور جنگزده و عدم فروش سلاح و مهمات به کشورهای عضو ائتلاف سعودی شد.
این نهاد قانونگذاری اروپا ضمن درخواست از عربستان برای پایان دادن فوری به جنگ یمن، خواستار تحریم فروش سلاح و مهمات و تجهیزات فناوری مربوط به کنترل اینترنت به امارات شد.
بیانیه پارلمان اروپا درحالی منتشر میشود که فروش تسلیحات غربی از جمله از جانب برخی کشورهای اروپایی به رژیم سعودی و متحدان آن در جنگ یمن ادامه دارد.
در بین کشورهای اروپایی، بریتانیا بیشترین سهم را در فروش تسلیحات به سعودیها در اختیار دارد.
در دو سال ابتدایی جنگ یمن بیش از چهار میلیارد و 600 میلیون پوند سلاح توسط لندن به عربستان فروخته شده و با وجود شواهد زیادی که درمورد ارتکاب جنایات جنگی از سوی عربستان وجود داشته، دولت بریتانیا مجوزهای فروش سلاح به ریاض را افزایش داده است.
این مساله مخالفتهای زیادی را در داخل بریتانیا به دنبال داشته است. «جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر با انتقاد از نقش لندن در تسلیح عربستان سعودی در جنگ یمن گفت: دولت بریتانیا برای پایان رنج مردم یمن باید فروش سلاح به عربستان سعودی را متوقف کند.
آلمان نیز اخیرا با فروش چهار سامانه موقعیتیاب توپخانهای به عربستان سعودی موافقت کرد.
اسپانیا از2015 تا 2017 میلادی، ضمن فروش 932 میلیون یورو سلاح به عربستان، مجوز فروش یک میلیارد و 235 میلیون یورو دیگر را نیز صادر کرده است.
ایتالیا نیز کماکان به فروش بمبهایی که با آنها مردم مظلوم یمن بمباران میشوند، ادامه میدهد.
با وجود هشدار فزاینده گروههای حقوق بشری درباره ابعاد فاجعه بار جنگ یمن، بسیاری از کشورهای غربی همچنان به حمایتهای تسلیحاتی و لجستیکی از ائتلاف متجاوز سعودی ادامه میدهند.
دولتهای اروپایی مدعی هواداری از حقوق بشر، بهرغم گزارشهای متعدد سازمانهای حقوق بشری درباره کشتار غیرنظامیان یمنی و بمباران اماکن و تاسیسات غیرنظامی این کشور توسط هواپیماهای سعودی و متحدانش و افزایش مخالفتهای داخلی، رویکرد خود را در قبال فروش تسلیحات به رژیم سعودی و همپیمان اصلی آن یعنی امارات تغییر ندادهاند.
نگاه غربیها از جمله اروپاییها به عربستان، نگاهی دوگانه و ابزاری است.
بسیاری از کشورهای اروپایی به دلیل اینکه حفظ رژیم سعودی در راستای منافع منطقهای و استراتژیک آنها است، همچنان بدون توجه به اقدامات جنایتکارانه رژیم سعودی نه فقط روابط با آن را ادامه داده، بلکه مهمترین حامیان سیاسی و تسلیحاتی عربستان سعودی محسوب میشوند.
به گفته "باربارا والی" Barbara Valey کارشناس سیاسی، آمریکا و بریتانیا مسئول جنگ فاجعهبار و جنایات جنگی در یمن هستند. بدون جریان مستمر تدارک لجستیکی ائتلاف سعودی با ارسال انواع و اقسام بمب و موشکها برای نیروی هوایی عربستان و امارات، امکان ادامه بمباران وحشیانه ائتلاف سعودی علیه مردم یمن وجود ندارد. این بمباران که شامل هدف قراردادن همه اهداف غیرنظامی نیز میشود، تاکنون باعث کشته و مجروح شدن هزاران نفر از مردم یمن و ویرانی بسیار گسترده در این کشور فقیر عربی شده است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
117/1120
بیشتر بخوانید:
عفو بینالملل: اسپانیا فروش سلاح به عربستان را متوقف کند
اذعان پمپئو؛ آمریکا به ائتلافسعودی در جنگ یمن سلاح میدهد
ضرورت توقف فروش سلاح به عربستان و اسرائیل/ تحلیل
بیشتر سلاحهای انگلیسی به ناقضین حقوق بشر می رسد
توسل عربستان به سلاح های ممنوع در جنگ یمن / تحلیل