به گزارش ایران پرس به نقل از ایرنا، «افشین ابراهیمی» روز شنبه با بیان اینکه ارگ بم از 2 بخش حاکم نشین و عامه نشین تشکیل شده است، گفت، مرمت و بازسازی بخش حاکم نشین ارگ از اوایل سال گذشته کلید خورد و یک هفته قبل از نوروز 96 به اتمام رسید.
وی تصریح کرد، تا قبل از بازسازی حاکم نشین، گردشگران فقط امکان بازدید تا قسمت سربازخانه ارگ را داشتند و امسال با مرمت بخشی از خانه حاکم و رمپ منتهی به حاکم نشین، مسافران و گردشگران توانستند با ورود به بخش حاکم نشین، شهر بم را از فراز ارگ تماشا کنند.
ابراهیمی با اشاره به اینکه ارگ بم یکی از بزرگترین مجموعه های خشتی دنیاست، عنوان کرد، این مجموعه از تمامی تاسیسات معماری یک شهر سنتی ایرانی برخوردار است.
مدیر پایگاه میراث جهانی و منظر فرهنگی بم، با بیان اینکه سازمان میراث فرهنگی کشور متولی مرمت و بازسازی ارگ بم است، گفت، سهم گروه های خارجی در مرمت و بازسازی ارگ بم کمتر از یک درصد بوده و بیش از 99 درصد مرمت را پایگاه میراث جهانی بم به نمایندگی از سازمان میراث فرهنگی کشور عهده دار است.
افشین ابراهیمی گفت، بنا به دلایلی قرار نیست به چهره قبل از زلزله (سال 82) ارگ بم دست یابیم و اقدامات مرمتی و حفاظتی ارگ در اشکال مختلفی همچون آواربرداری، ایمن سازی، نجات بخشی و بازسازی با هم متفاوت است.
وی با بیان اینکه حدود 140 نفر در مرمت و بازسازی ارگ بم فعالیت می کنند، عنوان کرد، در تولید و به کارگیری خشت های این بنای تاریخی به شاخصه های علمی در کنار تجربه های استادکاری توجه ویژه ای شده است.
ارگ تاریخی بم بیش از 180 هزار متر مربع مساحت دارد و در زلزله پنجم دی سال 1382 بیش از 80 درصد آن تخریب شد.
آشنایی با ارگ بم
ارگ تاریخی بم با بیش از 2 هزار و پانصد سال قدمت در ۱۹۳ کیلومتری جنوب غربی کرمان و در دشت کویر حد فاصل جبال بارز و کوههای کبودی واقع شده است.
این ارگ عظیم که در فهرست میراث جهانی یونسکو با عنوان «بم و فضای فرهنگی آن» به ثبت رسیده، در مسیر جاده ابریشم قرار دارد، در سده ۵ پیش از میلاد ساخته شده و تا سال ۱۸۵۰ میلادی همچنان مورد استفاده بوده است.
ارگ تاریخی بم، به مساحت تقریبی 200 هزار متر مربع از جمله بزرگترین مجموعه بناهای خشتی جهان به شمار میآید.
این ارگ تاریخی از گونههای معماری متعددی از جمله دیوار حصار، برج و بارو و دروازههای متعدد، مسجد، بازار، تکیه، کاروانسرا، مدرسه، حمام، زورخانه و محلههای مسکونی با خانه های اعیان نشین یا عامه نشین، بخش حاکم نشین شامل سربازخانه، اصطبل، آسیاب، خانه فرمانده قشون و بخش اقامت حاکم شامل خانه حاکم، عمارت چهارفصل و برج دیدبانی تشکیل شده است.
قسمتهای اصلی ارگ بم عبارتند از:
دروازه اصلی، بازار، میدان تکیه، مسجد برزگ ارگ، مجموعه میرزا نعیم، مسجد کوچک، کاروانسرا، زورخانه، حمام ارگ، دروازه حصار دوم، مدرسه یا خانقاه ارگ، اصطبل، قورخانه، محل آسیاب بادی، خانه حاکم، چهار فصل، چاه اصلی ارگ، بقایای محله قدیم، کناری محله یا غلام محل، دروازه کت کرم و زندان.
ارگ بم و شهر آن از جمله قلعههای نظامی بسیار مهم و تاریخی به شمار میروند.
بنای ساختمان از خشت، آجر و گل است و بزرگترین مجموعه خشتی جهان است و یکی از زیباترین بناهای عصر اشکانیان به شمار میآید.
ارگ تاریخی بم، نخستین نقطه تلاقی معماری و شهرنشینی ایران، دی سال ۱۳۸۲ بر اثر زلزلهای مهیب به تلی از خاک تبدیل شد.
در اثر این زلزله، بیش از ۸۰ درصد ارگ تاریخی بم از بین رفت.116/112
بیشتر بخوانید:
ارگ تاریخی بم - کرمان
ارگ بم