دیوان دادگستری اتحادیه اروپا اعلام کرد شرکت‌های اتحادیه اروپا می‌توانند روسری را تا زمانی که بین کارکنان تبعیض قائل نمی‌شود ممنوع کنند.

دیوان دادگستری اتحادیه اروپا ممنوعیت حجاب اسلامی در محل‌های کار در اروپا را قانونی اعلام کرد.این دادگاه عالی اعلام کرد که شرکت‌های اتحادیه اروپا می‌توانند روسری را تا زمانی که بین کارکنان تبعیض قائل نمی‌شود ممنوع کنند.

این پرونده مربوط به شکایت یک زن مسلمان بود. وی زمانی که برای کارآموزی شش هفته ای در یک شرکت بلژیکی درخواست داد، به او گفته شد که نمی تواند روسری سر کند. این شرکت گفته بود که یک قانون بی طرفی دارد، به این معنی که هیچ نوع پوشش سر در محل این شرکت مجاز نیست، چه کلاه، روسری یا چیزی که سر را بپوشاند. این زن شکایت خود را به دادگاهی در بلژیک برد که متعاقباً از دیوان دادگستری اتحادیه اروپا مشاوره خواست.دیوان دادگستری اتحادیه اروپا مستقر در لوکزامبورگ هم گفت که نباید هیچ تبعیض مستقیمی در چنین ممنوعیتی وجود داشته باشد.قضات این دیوان ادعا کردند : قاعده داخلی یک شرکت که پوشیدن علائم مذهبی، فلسفی یا معنوی قابل مشاهده را ممنوع می‌کند، اگر برای همه کارگران به‌طور کلی و غیرمتمایز اعمال شود، تبعیض مستقیم محسوب نمی‌شود.

به رغم اینکه دادگاه اتحادیه اروپا تلاش کرده تا حکم خود را به نوعی بی طرفانه جلوه دهد اما با توجه به احکام قبلی این دادگاه و نیز رویکرد خصمانه دولتها  و محاکم قضایی اروپایی درباره مسلمانان از جمله در زمینه حجاب ، رای جدید دیوان دادگستری اتحادیه اروپا را باید اقدامی اسلام ستیزانه و در راستای ضدیت با مسلمانان و تشدید فشارها علیه آنها ارزیابی کرد.

قضات این دادگاه به خوبی به تفاوت بین لزوم رعایت حجاب اسلامی از جانب بانوان مسلمان و دیگر پوشش های سر که به صورت تزیینی و یا تفننی از جانب زنان اروپایی به کار برده می شود مانند انواع کلاه و دیگر پوشش ها واقف هستند. با این حال آنها بدون توجه به وجوب رعایت حجاب از جانب زنان مسلمان این رای ناعادلانه را صادر کرده اند.

دیوان دادگستری اتحادیه اروپا سال گذشته نیز اعلام کرد که شرکت های مستقر در کشورهای اتحادیه اروپا می توانند کارمندان را از پوشیدن روسری تحت شرایط خاصی منع کنند، در صورتی که برای ارائه تصویری از بی طرفی به مشتریان نیاز به این کار داشته باشند.در آلمان، ممنوعیت حجاب برای زنان در محل کار برای سال‌ها بحث‌برانگیز بوده است، که عمدتاً مربوط به معلمان شاغل در مدارس دولتی و قضات کارآموز است.فرانسه نیز که محل زندگی بزرگترین اقلیت مسلمان اروپا است در سال 2004 استفاده از حجاب اسلامی در مدارس دولتی را ممنوع کرد.

محدود سازی و اعمال انواع فشارها برای زنان و دختران مسلمان برای بازداشتن آنها از داشتن حجاب با واکنش منفی  نهاد حقوق بشری سازمان ملل شده است. در اوت 2022کمیته حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو اعلام کرد که  فرانسه با ممنوع کردن داشتن حجاب برای یک زن در یک دوره آموزشی برای بزرگسالان که در یک دبیرستان برگزار می‌شد، پیمان بین المللی مربوط به حقوق مدنی و سیاسی را نقض کرده است. اعلام نظر سازمان ملل در باره حق داشتن حجاب زنان مسلمان در فرانسه در واقع مهر بطلانی بر ادعاهای مقامات فرانسوی در باره وجود آزادی و نیز حقوق برابر شهروندان در این کشور می زند.

«سفن گوئز گوئز» وکیل شاکی در این باره گفت: «این تصمیمی مهم است که نشان می‌دهد فرانسه باید تلاش‌هایی در زمینه حقوق بشر و به ویژه در زمینه مسئله احترام به اقلیت‌های مذهبی و به ویژه جامعه مسلمانان انجام دهد.»

اعلام نظر سازمان ملل در باره حق داشتن حجاب زنان مسلمان در فرانسه در واقع مهر بطلانی بر ادعاهای مقامات فرانسوی در باره وجود آزادی و نیز حقوق برابر شهروندان در این کشور می زند. مدتهاست که دختران و زنان مسلمان در فرانسه که محل زندگی بزرگترین اقلیت مسلمان در اروپا است متحمل انواع فشارها ، محدودیت ها به دلیل داشتن حجاب شده انواع موانع علیه آنها از جمله ممنوعیت تحصیل به دلیل داشتن حجاب اعمال شده است.

به طور کلی اسلام ستیزی در کشورهای اروپایی با پرونده سازی علیه مسلمانان، اهانت به مقدسات اسلامی، تبلیغات منفی گسترده علیه اسلام و مسلمانان وهم چنین اعمال انواع محدویت ها علیه آنها از جمله در زمینه ممنوعیت حجاب اسلامی صورت می گیرد.

119

نویسنده: میرطاهر