دو سال از زمان اشغال شهر موصل از سوی گروه تروریستی داعش و ویرانی و خرابی های این شهر می گذرد.

"شهاب آل جنیح"، نویسنده عراقی در یادداشتی درباره اهمیت عملیات موصل در براثا نوشت: 

شهر موصل که نمونه ای از همزیستی اقوام و گروه های مختلف عراقی اعم از مسلمانان و مسیحیان، کردها و عرب ها، شیعیان و اهل سنت، ایزدی ها و شبک و سریانی، آشوری و ترکمن بوده است، پس از حمله تروریست های داعشی به این شهر به ویرانه مبدل شد؛ تروریست هایی که مخالفت با عقاید و افکار و دین (ساختگی) خود را جرم دانسته و به قتل ایزدی ها، مسیحیان، شبک، کُردها و شیعیان و دیگر گروه ها اقدام کردند.

عوامل متعددی در شکل گیری "داعش" نقش داشته اند و این گروه با مقدمات لازم ظاهر شد. با بررسی عوامل ظهوراین گروه تروریستی روشن می شود که حمایت های تبلیغاتی و مادی عربستان سعودی، قطر، ترکیه و دیگر کشورها از این گروه در شکل گیری آن موثر بوده است. در این میان برخی مسایل مانند درگیری های قومی و یا آنچه که بهار عربی نامیده می شود و تقسیم منطقه خاورمیانه به دو محور روسی و آمریکایی، خاک عراق و سوریه را به فضایی مناسب برای فعالیت گروه تروریستی داعش مبدل کردند.  

گروه هایی مانند "یاری اهل سنت"، "قیام کنندگان عشایر" و "قادمونَ یا بغداد" همگی زمینه را برای فعالیت گروه تروریستی داعش فراهم کردند؛ در این میان، عربستان، قطر و ترکیه از گروه های مسلح سوری حمایت مالی و نظامی کرده و با پوشش دادن به اخبار فعالیت های گروه تروریستی داعش، جنایات این گروه را تحت عنوان مقاومت مخالفان در سوریه و عشایر سنی در عراق، به نمایش گذاشتند.

هدف از تشکیل گروه تروریستی داعش، از یک سو نابودی دولت های عراق و سوریه و در نتیجه پایان دادن به نقش آنها در منطقه و از سوی دیگر تضعیف محور روسی - ایرانی در مقابل محور آمریکایی - خلیجی - ترکی، بوده است.

گروه تروریستی داعش، عراق را مورد تجاوز قرار داد و هزاران عراقی را به قتل رسانده و یا آواره کرد و جنایات بی شماری را نیز علیه آنها مرتکب شد اما با اعلام فتوای جهاد مرجعیت شیعی در نجف اشرف، زمان پایان حضور این گروه در عراق فرارسیده است .

پس از فتوای مرجعیت شیعی نجف اشرف، نیروهای مسلح و مبارزان داوطلب عراقی وارد عمل شده و خسارات بسیاری به تروریست های داعشی وارد کردند؛ پس از شکست های پیاپی داعش در بغداد، جرف النصر، سامراء، تکریت، دیاله، آمرلی، بیجی، الرمادی، فلوجه، شرقاط و دیگر شهرهای عراق ، اکنون نبرد آزادسازی موصل درحال اجراست.

در ابتدا جامعه جهانی برای نابودی داعش تردید داشت اما عملیات تروریستی این گروه در پاریس و تهدید همه کشورهای جهان و افشای اهداف ترویستی آن ضد کشورها، تاثیر مهمی در رویکرد بین المللی برای نابودی داعش داشته است.

پس از تصمیمی که در داخل عراق برای نابودی داعش گرفته شد؛ یعنی فتوای جهاد کفایی و تصمیم بین المللی برای نابودی این گروه که به دنبال حملات تروریستی آن در کشورهای مختلف اتخاذ شد و همچنین پایان دوره ریاست جمهوری باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا که قصد دارد با یک پیروزی کاخ سفید را ترک کند، داعش دیگر به مهره ای سوخته تبدیل شده است که الان باید نابود شود.

نبرد اصلی موصل پس از آزادی آن از اشغال داعش آغاز خواهد شد؛ رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه با اظهارات اخیر خود قصد دارد در عراق جای پایی برای ترکیه باز کند؛ کُردهای عراق با قدرت می کوشند تا سیطره خود را بر بخشی از استان "نینوا" تضمین کنند، از این رو تمایل دارند تا با تقسیم نینوا به چند استان، برخی از این استان ها به منطقه کردستان عراق ملحق شود.

در این میان، دولت عراق و بیشتر ساکنان موصل، بر عراقی بودن نینوا و بقای آن مانند گذشته به عنوان استانی مستقل تحت حاکمیت دولت عراق تاکید دارند؛ با وجود این دیدگاه ها  و طی روزهای آینده، سرنوشت دومین استان بزرگ عراق مشخص خواهد شد.