به گزارش خبرگزاری ایران پرس، خانواده توت ها تنوع بسیار بالایی دارند که می توان از آنها به شاه توت، تمشک، توت سفید، گوجی بری و بلوبری اشاره کرد.
یکی از مفیدترین میوه ها که استفاده آن بسیار توصیه شده است توت سفید می باشد که به صورت خشک شده یا تازه مصرف می شود.
با خوردن توت در وعده های روزانه خود سلامتی تان را تصمین کنید. شما می توانید از آن به عنوان یک میان وعده با ماست، تزیین روی کیک ها و شیرینی ها، طعم دهنده در کنار نوشیدنی ها مثل چای و یا حتی به تنهایی به عنوان یک طرف تنقل استفاده کنید.
جالب است بدانید که توت یک خوراکی پرکالری و مقوی شامل فیبر، املاح معدنی، اکسیدان، انواع ویتامین ها، سقز و پکتین می باشد.
خواص درمانی توت خشک از دیدگاه طب سنتی
از دیدگاه طب سنتی در کشور چین، توت ها برای ریه، درمان سرماخوردگی های مزمن و مشکلات ریوی بسیار مفید می باشد. آنها معتقدند کیفیت خون بهتر با خوردن توت در بدن ایجاد می شود که به علت دارا بودن طبع گرم و تر برای بدن مناسب است.
بیشتر غذاهای انسان که دارای تاثیر مثبت بر بدن هستند دارای طبع گرم و تر هستند مانند (نان، انجیر، گوشت، انگور...) البته گرمی، توت کم است و طبع تر آن در درجه دوم است به همین دلیل مزاج انسانها را عوض نمی کند. توت رطوبت مناسبی به بدن بالاخص مغز انسان منتقل می کند و از آنجا که مغز به رطوبت مناسب و معتدل نیازمند است لذا نیاز این مقدار رطوبت از طریق مصرف توت بر طرف می گردد.
توت میوه ای است که موافق و سازگار با ریه است. اصولا مواد شیرین طبیعی برای ریه و خشکی صدا و خس خس سینه مفید هستند.
از توت به عنوان داروی ملین ناشتا می توان استفاده کرد. همچنین موجب تصفیه و پاکی خون می گردد و برای طحال و کبد نیز اهمیت بسیار ویژه ای دارد.
از آنجایی که توت منبع آهن است لذا برای درمان کم خونی و فقرآهن به شدت توصیه می گردد. برگ درخت توت نیز جنبه درمانی دارد چرا که آن دارای تاثیر خنک کنندگی است و موجب کاهش التهابات پوستی می گردد و نیز التهاب چشم را تسکین داده و باعث درخشان شدن چشم ها می گردد.
برگ درخت توت برای تصفیه خون نیز کاربرد دارد دم کرده آن برای درمان روماتیسم واقعا عالی است. از دیگر خواص بی نظیر این میوه خوشمزه می توان به تاثیر آن در برطرف کردن سرفه و درمان آسم اشاره کرد.
توت خشک به دلیل داشتن کلسیم و فسفر برای لثه مفید است و یک انرژی زای مناسب برای افراد کهنسال محسوب می گردد برای محکم کردن لثه و جلوگیری از خرابی و کرم خوردگی دندان می توان صمغ درخت توت را جوید و همچنین افراد دیابتی و مبتلا به قند می توانند به جای استفاده از شکر و قند از توت خشک استفاده کنند.
کاهش فشار خون با توت
موادی که در توت وجود دارد برای کاهش فشار خون بسیار مفید است. کربوهیدرات، ویتامین، کارتونئید سبب افزایش حجم خون در بدن می شود و برای بیمارانی که از افزایش فشار خون رنج می برند، عالی است. همچنین برای بیماریهای زنانه توت توصیه می گردد.
توت یک میوه ضد سرطان
طب پیشرفته ثابت کرده که توت خشک دارای مقدار زیادی روتین می باشد که در پیشگیری از سرطان روده موثر است. روتین موجب خنک شدن خون می شود، خونریزی را متوقف می کند و باعث کاهش تورم و از بین رفتن ویروس ها می گردد که به همین جهت اگر توت خشک هر روز مصرف شود در پیشگیری و درمان خونریزی مغزی، فشار خون بالا و خونریزی شبکیه و برونشیت مزمن موثر خواهد بود.
سلامت کبد و کلیه با توت
توت خشک همچنین برای سلامت کبد و کلیه نیز موثر است و موجب تقویت خون، بهبود ترشح بزاق یا مایعات بدن و خشکی بدن می شود. برای از بین بردن تشنگی هم خوب است کمبود آب و مایعات در بدن و خون سبب یبوست می شود که با خوردن توت این مشکل رفع می گردد.
خواص توت سفید
توت سفید دارای چربی، املاح معدنی، تانن و ویتامین های A و C است. پوست خشک، شاخه های جوان و تازه درخت این میوه خاصیت ملینی دارد. برای جذب بهتر مواد غذایی موجود در توت سفید باید صبح به صورت ناشتا یا هنگام عصر با معده خالی مصرف شود. از توت خشک به عنوان دوست طحال و کبد هم نام برده اند. ریشه و برگ توت و جوشانده پوست آن ادرار آور است. شیره برگ آن در گذشته به عنوان تب بر و تسکین دهنده زخم استفاده می شد. عصاره برگ توت یک ضد سم بسیار قوی است. هر 100 گرم توت تازه و سفید دارای 60 کالری انرژی است که چاق کننده هم نیست به همین دلیل برای بیماران قندی توصیه می شود که چای را با توت خشک میل کنند.
توت به دلیل داشتن مواد قندی سبب تقویت بدن می گردد آرامبخش بسیار قوی و ادرار آور است و برای درمان بیماریهای زخم معده و تنفسی نیز موثر است.
لیست زیر از خواص دیگر و مهم توت خشک می باشد
1- همانطور که پیش از این اشاره کردیم توت شیرین یا سفید طبع مرطوب و گرمی را دارا می باشد.
2- از توت سفید میتوان به عنوان ملین در صبحانه به حالت ناشتا استفاده کرد.
3- خوردن توت سفید در وعده های صبح و عصر باعث پاک کنندگی خون میشود.
4- توت منجر به تقویت کبد می شود.
5- این ماده غذایی تاثیر زیادی بر طحال دارد توجه داشته باشید که بالای غذاهای چربی و گوشتی خورده نشود.
6- کم خونی و فقر آهن با خوردن این میوه جبران می شود.
7- دم کرده برگ درخت توت باعث خنک شدگی و فروکش شدن التهاب می شود.
8- همچنین دم کرده برگ درخت توت باعث درخشان شدن چشم ها و از بین رفتن التهابشان می شود.
9- با خوردن دمنوش برگ درخت توت روماتیسم درمان میشود.
10- این میوه و برگ آن باعث بهبود سرفه و آسم می شود.
11- آن دسته از افرادی که گرم مزاج میباشند از خوردن توت صرف نظر کنند و بنا به گفته ابوعلی سینا چنانچه قصد خوردن دارند باید پس از یک یا دو ساعت کمی سکنجبین بخورند.
12- به علت وجود فسفر و کلسیم در توت خشک لثه کودکان تقویت شده و همچنین یک تأمین کننده انرژی مهمی برای سالمندان است.
13- استحکام لثه و جلوگیری از کرم خوردگی دندان با جویدن صمغ درخت توت میسر می شود.
14- این میوه خوشمزه چاق شدن به دنبال ندارد.
15- جالب است بدانید این میوه شیرین جایگزین مناسبی برای قند در مورد بیماران دیابتی می باشد و چنانچه از آن دسته افرادی هستید که اسید اوره یا اوریک دارید بهتر است به جای قند از این میوه استفاده کنید.
آیا مصرف توت سفید در زمان بارداری توصیه می شود یا نه؟
هرچند که توت دارای مزایای فراوانی است و هر کسی می تواند با توجه به ذائقه اش آن را میل کند، اما بعضی از پزشکان بر این باورند که زنان حامله باید از خوردن آن اجتناب کنند چرا که مصرف آن در زمان بارداری موجب به وجود آمدن حساسیت هایی در مادر می گردد که ممکن است به جنین در شکم مادر آسیب برساند.
با توجه به اینکه بعضی از افراد از توت بیشتر به عنوان دارو استفاده می کنند پس بهتر است از خشک شده آن استفاده نمایند تا هم بتوانند از ویتامینهای آن بهره گیرند هم اینکه توت خشک زیاد ایجاد حساسیت نمی کند.
البته مادران باردار بعد از حمل وضع با خیال آسوده می توانند برای افزایش شیر خود از توت سفید چه به صورت تازه چه خشک شده استفاده کرده و لذت ببرند و بتوانند ویتامینها و املاحی که در توت وجود دارد را برای بدن خود و فرزندشان کسب کنند.
آیا تا به حال چای برگ درخت توت را امتحان کرده اید؟
چای همیشه به عنوان یک نوشیدنی خوشمزه دارای طرفداران پر و پا قرصی است. در کشور چین با برگهای درخت توت سفید یک چای خوشمزه درست کرده و می نوشند و بر این باورند که چای برگ درخت توت به تقویت قوه بینایی و شنوایی انسان کمک شایانی می کند.
این دم کرده باعث خنک شدن خون می شود و افروختگی بدن را پایین می آورد یک خونساز بسیار عالی است که به تصفیه ی خون نیز کمک می کند افرادی که از دردهای رماتیسم در عذابند با مصرف آن به تسکین دردهایشان کمک زیادی می کنند.
البته زمان خوب برای مصرف، قبل از خوردن وعده های غذایی است ولی بهتر است با معده خالی مصرف شود تا اثربخشی بیشتری داشته باشد به طور کلی، بهترین زمان مصرف آن صبح به صورت ناشتا و یا هنگام عصر بین ناهار و شام می باشد تا زود هضم شده و مواد مغذی آن به طور کامل جذب بدن گردد از مصرف آن با غذاهای گوشتی و دیر هضم اکیداً خودداری شود چرا که موجب به وجود آمدن نفخ در شکم و روده ها می کند و مشکلاتی را به بار می آورد.
عوارض و مضرات توت سفید:
همانطور که خوردن هر چیزی دارای مزایایی است به موازات آن دارای معایبی نیز می باشد که هر کسی با توجه به شناختی که از مزاج خود دارد باید بداند خوردن چه چیزی برایش مفید و خوردن چه چیزی برایش ضرر دارد.
توت هم مانند سایر میوه ها دارای معایب و مزایایی است که بعضی از اشخاص از جمله کسانی که دارای مزاج گرم هستند باید از خوردن توت پرهیز کنند.
ابوعلی سینا به افراد گرم مزاج توصیه کرده اگر کسی که گرم مزاج است به خواهد توت میل کند خوب است که بعد از گذشت یک یا دو ساعت از خوردن توت کمی سکنجبین میل کند.
همچنین در زمان بارداری نیز در مصرف توت چه سفید و چه سیاه باید خیلی مراقب بود چرا که برای زن حامله حساسیت برانگیز است و موجب آسیب به جنین می گردد و افراط در خوردن آن شخص را به اسهال و دل درد مبتلا می کند.
117